Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Ερευνητική Υποτροφία στον Φιλελληνισμό για Νέους Ερευνητές και Ερευνήτριες

Προκήρυξη:

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών προσφέρει μία (1) ερευνητική υποτροφία σε μεταδιδακτορικό ερευνητή ή ερευνήτρια για τη διεξαγωγή πρωτότυπης έρευνας σε θέματα που αφορούν τον Φιλελληνισμό ως κίνημα του 18ου και 19ου αιώνα, καθώς και ως φαινόμενο του οποίου οι εκφάνσεις και ο αντίκτυπος συνέχισαν τα χρόνια που ακολούθησαν.

Η διάρκεια της ερευνητικής υποτροφίας είναι 12 μήνες (Ιούνιος - Μάιος), κατά την οποία ο/η ερευνητής/τρια θα διεξάγει ένα  ερευνητικό πρότζεκτ της δικής τους επιλογής. Πριν το τέλος του ετήσιου διορισμού, ο/η υπότροφος ερευνητής/ερευνήτρια θα λάβει πρόσκληση να υποβάλει μια αναφορά που θα δημοσιευτεί στο CHS Research Bulletin. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ερευνητικής υποτροφίας ο/η ερευνητής/τρια θα κληθεί να συμμετάσχει σε διάφορες δραστηριότητες του Κέντρου σε Ελλάδα και ΗΠΑ για να μοιραστεί τα ευρήματα της έρευνας και να συνεργαστεί με άλλους ερευνητές/τριες και μέλη της κοινότητας του Κέντρου.

Αυτή η ερευνητική υποτροφία διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό, η οποία παρέχει πρόσβαση για έρευνα στη συλλογή και τα αρχεία του Μουσείου Φιλελληνισμού στην Αθήνα. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της European Dynamics SA.

Παροχές για τον/ην ερευνητή/τρια υπότροφο

 • Ετήσιος διορισμός ως CHS Fellow in Philhellenism, ξεκινώντας την 1η Ιουνίου 2023.
 • Πρόσβαση για ένα έτος στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Πανεπιστημίου Harvard καθώς και στην υπηρεσία «Scan and Deliver».
 • Ένα δεκαήμερο εκπαιδευτικό ταξίδι στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ.
 • Πρόσκληση συμμετοχής σε εκδηλώσεις προκειμένου να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας και να δημιουργηθούν ευκαιρίες συνεργασίας με άλλους υπότροφους και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του CHS ή/και να γίνουν παρουσίασεις στην κοινότητα της ΕΕΦ και του Μουσείου Φιλελληνισμού στην Αθήνα.
 • Το βραβείο υποτροφίας περιλαμβάνει ένα χρηματικό ποσό ύψους 12.000$. Επιπλέον, το Κέντρο θα αναλάβει έξοδα ταξιδιού (αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή) εάν ο/η υπότροφος ερευνητής/τρια προσκληθεί από το Κέντρο να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα ή στις ΗΠΑ. Το Κέντρο δεν προσφέρει ξεχωριστές επιχορηγήσεις για συμμετοχή σε συνέδρια, αγορά βιβλίων και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, διαμονή, οικογενειακά έξοδα, έξοδα φαγητού και ψυχαγωγίας κ.λπ., ούτε καλύπτει άλλα ημερήσια έξοδα.
 • Παρουσίαση του ερευνητικού προφίλ και του έργου του/της στους ιστότοπους, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλα δίκτυα του Κέντρου και της ΕΕΦ.
 • Ελεύθερη πρόσβαση στις συλλογές και τα αρχεία του Μουσείου Φιλελληνισμού στην Αθήνα.
 • Ακαδημαϊκή και συμβουλευτική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της ερευνητικής υποτροφίας από τα μέλη της ακαδημαϊκής επιτροπής του προγράμματος.

Προϋποθέσεις συμμετοχής 

Προαπαιτούμενα για την ερευνητική υποτροφία είναι:

 • Η κατοχή διδακτορικού διπλώματος. Ο/η υποψήφιος/α πρέπει να έχει παρουσιάσει τη διατριβή πριν από την 1η Ιανουαρίου 2023.
 • Ο/Η υπότροφος είναι απαραίτητο να έχει άριστη γνώση αγγλικών και ελληνικών και κατά προτίμηση να έχει έδρα στην Ελλάδα όπου θα βρίσκεται το περισσότερο διάστημα.

Οι αιτούντες/σες δεν δύνανται να υποβάλουν αίτηση σε άλλα προγράμματα ερευνητικών υποτροφιών του Κέντρου κατά τον ίδιο κύκλο αιτήσεων.

Kριτήρια που χρησιμοποιούνται για την απονομή των υποτροφιών

Το πρόγραμμα θα υποστηρίξει μόνο μια αίτηση η οποία:

 • Περιγράφει ξεκάθαρα και λεπτομερώς πώς μια υποτροφία του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών θα συμβάλει στην υλοποίηση της προτεινόμενης έρευνας και θα οδηγήσει στην ολοκλήρωσή της.
 • Δείχνει πώς τα αποτελέσματα της έρευνας θα συνεισφέρουν στην υπάρχουσα γνώση για το θέμα και θα ενισχύσουν περαιτέρω τη μελέτη του ερευνητή/τριας πάνω στο αντικείμενο αυτό αλλά και σε σχέση με τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες γενικότερα.
 • Επιδεικνύει την ικανότητα του ερευνητή/τριας να επιτύχει τα εκτιμώμενα αποτελέσματα: για παράδειγμα, μέσω ακαδημαϊκών επιτευγμάτων, προηγούμενων δημοσιεύσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθώς και συστατικών επιστολών.

Η υποτροφία αυτή εμπίπτει στην κατηγορία των «Ερευνητικών Υποτροφιών για Νέους/ες Ερευνητές/τριες» του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών. Θα δοθεί προτεραιότητα σε αιτήσεις μεταδιδακτορικών ερευνητών/τριών στα πρώτα βήματα της ακαδημαϊκής τους σταδιοδρομίας ή που δεν έχουν εκλεγεί σε μόνιμη θέση. 

Πληροφορίες για τη διαδικασία της αίτησης

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων είναι η Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2023 τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος).

Ως μέρος της διαδικασίας αίτησης, οι υποψήφιοι/ες πρέπει να υποβάλουν μια ερευνητική πρόταση, ένα βιογραφικό σημείωμα και ένα δείγμα εργασίας. Επίσης, οι υποψήφιοι/ες θα πρέπει να παραχωρήσουν στοιχεία επικοινωνίας για τρεις συστατικές επιστολές. Τα άτομα που θα υποβάλουν αίτηση καθώς και τα μέλη της επιτροπής του προγράμματος και ο Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών δεν μπορούν να συμπληρώσουν συστατική επιστολή για κάποια από τις αιτήσεις. Οι τρεις συστατικές επιστολές πρέπει να σταλούν μέσω της πλατφόρμας αιτήσεων του ΚΕΣ έως τις 5 Μαρτίου 2023. Ορισμένοι/ες αιτούντες/ούσες ενδέχεται να κληθούν σε διαδικτυακές συνεντεύξεις. Όλα τα άτομα που θα υποβάλουν αίτηση θα ενημερωθούν για την απόφαση της επιτροπής αξιολόγησης τον Απρίλιο του 2022.

Περισσότερες Πληροφορίες


Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο