Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Κτηνιατρική

Λίγα λόγια για την Κτηνιατρική 

Τα ζώα παίζουν κρίσιμο ρόλο στις ζωές των ανθρώπων εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η επιστήμη της Κτηνιατρικής όπως διδάσκεται στο πανεπιστήμιο αφορά τη θεραπεία ενός μεγάλου εύρους διαφορετικών ζώων -από τα κατοικίδια ζώα συντροφιάς έως τα ζώα του αγροτικού τομέα. Όσοι αγαπούν και θέλουν να βοηθήσουν τα άρρωστα ή τραυματισμένα ζώα μπορούν να εξελιχθούν σε σπουδαίοι επιστήμονες. 

Πολλά από τα πεδία αυτής της επιστήμης τέμνονται ακαδημαϊκά με τα προγράμματα σπουδών των ιατρικών επιστημών, όπως η προληπτική φροντίδα, η ψυχολογική ανάλυση και η νευρολογία.

Αν έχει κανείς πάθος με τη διασφάλιση της ευημερίας των ζώων, ισχυρή έφεση στην επιστημονική μελέτη και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τόσο ευτυχείς όσο και θλιβερές περιστάσεις με ζώα, τότε οι σπουδές στην Κτηνιατρική είναι μία καλή επιλογή.

Σπουδάζοντας Κτηνιατρική, ο φοιτητής συναντά πολλά από τα ίδια επιστημονικά ζητήματα που θα συναντούσε στο πρόγραμμα σπουδών της Ιατρικής, αλλά με εστίαση στα ζώα αντί για τους ανθρώπους. Οι διδακτικές ενότητες του προγράμματος σπουδών μπορεί να περιλαμβάνουν την ανατομία, τη συμπεριφορά των ζώων, την κτηνοτροφία, την κυτταρική βιολογία, τη διατροφή, τη φυσιολογία, τη γενετική, την επιδημιολογία, τη φαρμακολογία, τις μεταδοτικές ασθένειες, την παθολογία, την παρασιτολογία και τη δημόσια υγεία. 

Επίσης, ένας φοιτητής μπορεί να μελετήσει διδακτικές ενότητες της Κτηνιατρικής που είναι λιγότερο επιστημονικές, αλλά αποτελούν όλες τους τμήμα της προετοιμασίας για μια σταδιοδρομία στο επάγγελμα, όπως οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η νομοθεσία, η δεοντολογία, η επιχειρηματική διαχείριση, κτλ. Ένας φοιτητής συνήθως έχει επίσης τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ κατ' επιλογήν μαθημάτων που μελετώνται σε μεγαλύτερο βάθος και του δίνουν χρόνο ώστε να εξειδικευτεί στους τομείς που τον ενδιαφέρουν. 

Οι περισσότεροι απόφοιτοι αποκτούν θέσεις εργασίας ως κτηνίατροι μετά το πέρας των σπουδών τους, και οι αρχικοί μισθοί συχνά είναι αρκετά υψηλοί. Η πλειοψηφία των θέσεων εργασίας είναι σε αγροτικές περιοχές, παρόλο που οι περισσότερες μικρές και μεγάλες πόλεις διαθέτουν πολλά κτηνιατρεία.

Οι κτηνίατροι είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για την πρόληψη των ασθενειών και για την ιατρική και χειρουργική φροντίδα των ζώων περιλαμβανομένων των κατοικιδίων συντροφιάς, εκείνων που βρίσκονται σε ζωολογικούς κήπους, των αγροτικών ζώων και των αλόγων. Πολλοί κτηνίατροι, ενώ ήδη εργάζονται, επιλέγουν να εξειδικευτούν περαιτέρω μελετώντας για επιπλέον ακαδημαϊκούς τίτλους.

Από την Κτηνιατρική Σχολή χορηγείται πτυχίο, μετά από σπουδές διάρκειας πέντε ετών. Τα προγράμματα σπουδών περιλαμβάνουν θεωρητικά, φροντιστηριακά μαθήματα και εργαστήρια. Επίσης, η κλινική εκπαίδευση είναι απαραίτητη και πραγματοποιείται τις περισσότερες φορές σε κλινικές και εργαστήρια, σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και σφαγεία. Τα προγράμματα σπουδών γίνονται με βάση τα πρότυπα που έχει θέση η European Association of Establishments for Veterinary Education, E.A.E.V.E. 

Σύμφωνα με τον οδηγό σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην Ελλάδα εργάζονται 3.000 κτηνίατροι. Με βάση έρευνα του ΓΕΩΤΕΕ το 2013, το 57,72% των νέων κτηνιάτρων έως 35 ετών δηλώνει ότι είναι άνεργοι ενώ το 23,68% εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματικές.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι η ζωή ενός κτηνιάτρου δεν διαφέρει σε πολύ από ενός γιατρού. Όταν ένα ζώο βρίσκεται σε κίνδυνο, ο κτηνίατρος πρέπει να είναι διαθέσιμος να του παράσχει βοήθεια, είτε αυτό είναι Σάββατο απόγευμα είτε ξημερώματα Δευτέρας. 

Εδώ μπορεί να βρει κανείς μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. 

Γιατί έχει ενδιαφέρον να σπουδάσει κάποιος Κτηνιατρική

«Το μεγαλείο ενός έθνους και η πρόοδος στις ηθικές αξίες κρίνεται από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα». Αυτή η φράση ανήκει στον Μαχάτμα Γκάντι, τον επαναστάτη Ινδό ακτιβιστή και δείχνει τη σημασία που έχουν τα ζώα στην ανθρωπότητα. 

Τρεις ακόμα λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Κτηνιατρική:

Η φύση της Κτηνιατρικής: O κτηνίατρος με βάση τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας αποτελεί θεματοφύλακα της υγείας και της προστασίας των ζώων είτε αυτά είναι συντροφιάς είτε όχι. Αν κάποιος κατανοεί την αξία ενός γιατρού για τους ανθρώπους, οφείλει να καταλάβει και την αξία ενός κτηνιάτρου για τα ζώα. 

Ευρείες γνώσεις: Ένας φοιτητής Κτηνιατρικής κατά τη διάρκεια των σπουδών του αποκτά γνώσεις που είναι σημαντικές καθώς καλύπτουν όλο το φάσμα των ειδικοτήτων που περιλαμβάνει η κτηνιατρική επιστήμη, από ζώα συντροφιάς έως και εξωτικά. Ένας κτηνίατρος μαθαίνει από παθολογία μέχρι χειρουργική για να είναι σε θέση να ασκήσει σωστά το επάγγελμα σε αρκετούς τομείς. Πρόκειται δηλαδή για μία επιστήμη μεγάλου εύρους και γι’ αυτό άλλωστε χρειάζεται χρόνο και υπομονή για να μπορεί να είναι έτοιμος να την εξασκήσει. 

Ευκαιρίες καριέρα: Οι επιλογές καριέρα για έναν απόφοιτο Κτηνιατρικής είναι αρκετές με τους κτηνιάτρους να έχουν καλές αποδοχές ήδη από την πρώτη τους εργασιακή εμπειρία. Ένας απόφοιτος Κτηνιατρικής δεν σημαίνει απαραίτητα ότι χρειάζεται να ανοίξει δικό του κτηνιατρείο, μπορεί να απορροφηθεί από το δημόσιο όπως σε υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και νομαρχίες μέχρι βοσκότοπους, πάρκα και εθνικούς δρυμούς. Αν και στους νέους κτηνιάτρους σημειώνεται υψηλό ποσοστό ανεργίας, η εξειδίκευση βοηθά σε ευκαιρίες απασχόλησης στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά, η ανεργία των κτηνιάτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται μόλις στο 1% (πηγή: RCVS). 

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, Κτηνιατρική μπορεί να σπουδάσει κανείς στα παρακάτω Ιδρύματα.

Κτηνιατρική, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 

Κτηνιατρική, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Επαγγελματικές προοπτικές

Η Κτηνιατρική προσφέρει σημαντικές επιλογές καριέρας. Μετά την αποφοίτησή του ο κτηνίατρος έχει προετοιμαστεί για μια σταδιοδρομία σε κάποιο από τα πεδία που σχετίζονται με την υγεία των ζώων όλων των ειδών και μεγεθών. Θα μπορείς να δουλέψει στην πρωτοβάθμια φροντίδα ή τα νοσοκομεία αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, σε ένα μικρό ή μεγάλο κτηνιατρείο, ή ως κτηνίατρος που απασχολείται από το κράτος. Μπορεί μάλιστα να εκπαιδευτεί πιο εξειδικευμένα σε μία από τις κλινικές ειδικότητες όπως η χειρουργική, η ιατρική ή η  παθολογία. 

Πέρα από το να ενταχθεί σε κάποιο κτηνιατρείο, με τις δεξιότητες που αναπτύσσει ένας εκπαιδευόμενος κτηνίατρος μπορεί να εργαστεί και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως στη διδασκαλία της κτηνιατρικής και στην έρευνα -που είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη του κλάδου-, στις κυβερνητικές υπηρεσίες, σε φαρμακευτικές εταιρείες, στις ένοπλες δυνάμεις, σε διεθνείς οργανισμούς και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις 

Επίσης, ένας κτηνίατρος μπορεί να ασχοληθεί με την παροχή συμβουλών στον αγροτικό τομέα, την ιππασία, την ευεξία και τη συμπεριφορά των ζώων. Όπως επίσης και να απασχοληθεί στη βιοασφάλεια, τον έλεγχο της ασφάλειας τροφίμων και τις ασθένειες. 

Το επάγγελμα του Κτηνιάτρου είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο και η κτηνιατρική νομοθεσία καλύπτει όλες τις δραστηριότητες τους.  Οι επαγγελματικές δραστηριότητες των κτηνιάτρων λοιπόν, περιγράφονται στο άρθρο 12 του Προεδρικού Διατάγματος 344/2000, όπως αναλυτικά μπορεί κανείς να δει εδώ. 

Κτηνιατρική

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Υπουργείο Υγείας, Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ζώων. Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ελληνική Εταιρεία Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Δείτε περισσότερα, εδώ.   

WWF Ελλάς. Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος. Δείτε περισσότερα, εδώ

Federation of European Companion Animal Veterinary Associations. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ομοσπονδία Ευρωπαίων Κτηνιάτρων. Δείτε περισσότερα, εδώ.  

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο