Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Οδοντιατρική

 

Η Οδοντιατρική είναι ο κλάδος της υγείας που ασχολείται με τη διατήρηση της υγείας των δοντιών, των ούλων και των άλλων ιστών μέσα και γύρω από το στόμα.

Ο οδοντίατρος είναι γιατρός, δηλαδή επιστήμονας και κλινικός, που έχει σκοπό τη αποκατάσταση και τη διατήρηση της στοματικής υγείας μέσω της πρόληψης, της διάγνωσης και της θεραπείας. Ένας οδοντίατρος αξιολογεί τη συνολική υγεία των ασθενών του και τους συμβουλεύει για τη στοματική υγεία και την πρόληψη ασθενειών. Συνήθως, εκτελεί κλινικές διαδικασίες όπως αποτρύγωση (καθαρισμό), ακτινογραφίες, σφραγίσματα, ενδοδοντικές θεραπείες (απονευρώσεις), εξαγωγές, τοποθέτηση στεφανών (θήκες), εμφυτευμάτων κ.λπ. ενώ ασχολείται και με την αισθητική πλευρά με θεραπείες όπως η λεύκανση. Παράλληλα, αναγνωρίζει, διαγιγνώσκει και θεραπεύει κάθε στοματική πάθηση. Όσον αφορά τις ειδικότητες, τότε ένας οδοντίατρος μπορεί να ασκεί τη γενική οδοντιατρική ή να είναι ειδικευμένος σε μία από τις διαφορετικές ειδικότητες του κλάδου. Οι οδοντίατροι παίζουν κρίσιμο ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος και άλλων συστημικών παθήσεων του σώματος που εκδηλώνονται στο στόμα. Συχνά αναγνωρίζουν άλλες παθήσεις, ασθένειες και προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στη στοματική κοιλότητα προτού εντοπιστούν σε άλλα σημεία του σώματος.


Η Οδοντιατρική είναι ένα επάγγελμα που μπορεί να θεωρηθεί λειτούργημα. Ο οδοντίατρος αφιερώνει τον χρόνο του βοηθώντας άλλους ανθρώπους, κάτι που φέρνει μεγάλη ηθική ανταμοιβή. Μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις ζωές των ανθρώπων αποκαθιστώντας την αυτοπεποίθηση, την αυτοεικόνα, και την ικανότητά τους να τρώνε, να μιλούν και να χαμογελούν κανονικά, ανακουφίζοντας τον πόνο και αποκαθιστώντας την αισθητική και τη λειτουργικότητα των δοντιών.

 

Ειδικότητες Οδοντιατρικής
Στην Ελλάδα, οι επίσημα αναγνωρισμένες γενικές ειδικότητες της οδοντιατρικής είναι δύο: 

  • η Ορθοδοντική 
  • η Στοματική & Γναθοπροσωπική χειρουργική (η γναθοπροσωπική είναι ιατρική ειδικότητα και έχει κανείς το δικαίωμα εγγραφής στον Ιατρικό Σύλλογο) 

Υπάρχουν όμως και επιμέρους εξειδικεύσεις:
παιδοδοντίατροι, στοματολόγοι, περιοδοντολόγοι, ενδοδοντιστές, προσθετολόγοι, γναθοχειρουργοί, εμφυτευματολόγοι, ακτινολόγοι και αισθητικοί οδοντίατροι.
Στην Υπουργική Απόφαση  Γ5α/Γ.Π.οικ. 64843 (ΦΕΚ 4138 τ.Β΄/20.09.2018) με θέμα: «Σύσταση, μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, καθορισμός χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας», αναφέρεται αναλυτικά ο χρόνος ειδίκευσης και το περιεχόμενο για την απόκτηση της κάθε ιατρικής ειδικότητας. Ο χρόνος ειδίκευσης για την Ορθοδοντική αλλά και την Οδοντοφατνιακή Χειρουργική είναι τα 3 έτη. 

 

 

«Κάθε δόντι ενός ανθρώπου είναι πιο πολύτιμο από ένα διαμάντι». Αυτή η φράση από τον Δον Κιχώτη δείχνει τη διαχρονική αξία της υγείας των δοντιών και τη θέση της στη συνείδηση των ανθρώπων.

Φοιτήτρια Οδοντιατρικής εκπαιδεύεται σε μονάδα κλινικής προσομοίωσης. Η χρήση ομοιωμάτων, απτικών συστημάτων καθώς και προσομοιωτών ακτινολογίας είναι πλέον απαραίτητη στα σύγχρονα προγράμματα οδοντιατρικής εκπαίδευσης. Τα προγράμματα σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν διάρκεια 10 εξαμήνων, ενώ η ειδίκευση της γναθοπροσωπικής χειρουργικής που διαρκεί άλλα 5 έτη μετά το πτυχίο, είναι ιατρική ειδικότητα με δικαίωμα εγγραφής και στον Ιατρικό Σύλλογο
 

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Οδοντιατρική, μερικοί από τους οποίους είναι:


Η φύση της Οδοντιατρικής: Η Οδοντιατρική είναι ένας κλάδος που χαίρει μεγάλου σεβασμού. Ο οδοντίατρος έχει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των ασθενών του, καθώς βασίζονται σε αυτόν για να τους παράσχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Εργασιακή σταθερότητα: Η Οδοντιατρική είναι μια σχετικά σταθερή επιλογή καριέρας, με αρκετά υψηλό ποσοστό απασχολησιμότητας. Η υγεία του στόματος είναι απαραίτητη και πάντα θα υπάρχει ζήτηση γι' αυτήν. Επίσης η οδοντιατρική όταν ασκείται σωστά, παρέχει και ένα αξιοπρεπές εισόδημα. 

Αυτοαπασχόληση: Η πλειοψηφίων των οδοντιάτρων είναι αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή επαγγελματίες που δεν έχουν την εποπτεία κάποιου άλλου, και καθορίζουν οι ίδιοι το πρόγραμμα και τις λεπτομέρειες της δουλειάς τους. Αυτό έχει μια επιπλέον ευθύνη, αλλά προσφέρει και μια επιπλέον ελευθερία.

Ψυχική ανταμοιβή: Μπορεί η Οδοντιατρική να είναι ένα επάγγελμα με απαιτήσεις, αφού οι ασθενείς μπορεί πριν τη θεραπεία να βιώνουν δυσφορία ή άγχος, είναι όμως ένας σπουδαίος κλάδος που ανταμείβει τον επαγγελματία. Είναι σημαντικό, όπως και σε κάθε άλλη επιλογή καριέρας, να κατανοήσει κανείς τη φύση του επαγγέλματος και το τι συνεπάγεται, ώστε να είναι αφοσιωμένος σε αυτό, και ως εκ τούτου στους ασθενείς για τη φροντίδα και την ευεξία τους. Με κάθε επιτυχημένη περίθαλψη και με κάθε ικανοποιημένο ασθενή, υπάρχει σημαντική ηθική ανταμοιβή και ικανοποίηση, καθώς ο οδοντίατρος συμβάλλει δραστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

 

 Όπως κάθε επάγγελμα, έτσι και το αντικείμενο του οδοντιάτρου έχει τις δικές του δυσκολίες. Πέρα από τη μακρόχρονη φοίτηση, ως οδοντίατρος θα χρειάζεται να επενδύεις πολύ χρόνο σε απαιτητική δουλειά, σε διάβασμα και ενημέρωση. Οι περισσότεροι οδοντίατροι έχουν πλήρες ωράριο ενώ αρκετοί μπορεί να χρειαστεί να δουλέψουν βράδυ ή και τα Σαββατοκύριακα, γιατί είναι πολύ δύσκολο να αγνοήσεις ένα επείγον περιστατικό ή έναν ασθενή που χρειάζεται τη βοήθειά σου - ακόμα και εκτός ωραρίου. Οπότε όπως συμβαίνει με πολλούς κλάδους της ιατρικής, έτσι και στην οδοντιατρική οι ώρες εργασίες μπορεί να είναι απρόβλεπτες.

Επίσης λόγω της στάσης του σώματος του οδοντιάτρου, υπάρχει μια σχετική σωματική καταπόνηση, και επιβάρυνση σε μέση, ώμους κ.λπ. Είναι ένα επάγγελμα με μεγάλη ευθύνη, στο οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη πνευματική συγκέντρωση και διαύγεια, και πολλές φορές συνοδεύεται από άγχος, καθώς οι οδοντίατροι καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις, να κάνουν ακριβείς χειρισμούς και να διατηρήσουν την ομαλή ροή των ραντεβού τους. Μια ακόμα δυσκολία του κλάδου, είναι ότι η διατήρηση ενός οδοντιατρείου με τον απαιτούμενο τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, μπορεί να είναι κάτι αρκετά κοστοβόρο, οπότε θα πρέπει να διαχειρίζεσαι σωστά και το οικονομικό σκέλος της επιχείρησής σου.

 

 

Ελλάδα

Kύπρος

Τα προγράμματα των Σπουδών και των τριών Πανεπιστημίων συμβαδίζουν με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για την Οδοντιατρική Εκπαίδευση ADEE (Association for Dental Education in Europe) για το προφίλ και τις ικανότητες του Ευρωπαίου οδοντιάτρου. Κάθε φοιτητής κατά τη διάρκεια των πενταετών σπουδών του πρέπει να παρακολουθήσει και να εξεταστεί με επιτυχία σε θεωρητικά μαθήματα με εργαστηριακή άσκηση, προκλινικά μαθήματα διάρκειας ενός ακαδημαϊκού έτους και μαθήματα με κλινική εκπαίδευση και άσκηση διάρκειας δύο ακαδημαϊκών ετών. 

Νέες εξελίξεις: το Καποδιστριακό σχεδιάζει την ίδρυση νέων αγγλόφωνων προπτυχιακών, ανάμεσα στα οποία θα είναι και η Οδοντιατρική.

 

 

Κάθε πόσο πρέπει να επισκέπτεται τον οδοντίατρό του ένας ενήλικας με καλή στοματική υγεία; Βοηθά το οδοντικό νήμα στην καταπολέμηση της πλάκας; Οι απαντήσεις είναι λιγότερο απλές από όσο νομίζουμε. Η Τεκμηριωμένη Οδοντιατρική (Evidence-Based Dentistry) αποτελεί την τάση εκείνη στην Οδοντιατρική Επιστήμη που θα επηρεάσει περισσότερο τη νέα γενιά Οδοντιάτρων, σε σχέση με την απερχόμενη. Κέντρα Τεκμηριωμένης Οδοντιατρικής όπως αυτό της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ένωσης (ADA) ή του πανεπιστημίου του Dundee στη Σκωτία, πρωτοστατούν στη δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών που βασίζονται σε κλινικές μελέτες και πειράματα, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους κλάδους της Ιατρικής. Η ανάγκη αυτή έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα με πειράματα όπως αυτό του Πανεπιστημίου ΕΤΗ της Ζυρίχης όπου μια απλή οδοντιατρική περίπτωση παρουσιάστηκε σε 180 οδοντιάτρους με τους 50 να προτείνουν περιττές επεμβάσεις, ή την έρευνα του δημοσιογράφου Ουίλιαμ Εκενμπάργκερ για λογαριασμό του Reader's Digest όπου για την ίδια περίπτωση 50 οδοντίατροι στις ΗΠΑ πρότειναν θεραπείες από $500 ώς $30,000. Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, με πλούσιο ερευνητικό έργο, έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν στη διάδοση της νέας αυτής προσέγγισης.

Η Οδοντιατρική προσφέρει ενδιαφέρουσες επιλογές καριέρας. Εκτός από το να γίνει κανείς ιδιώτης γιατρός, υπάρχουν εξαιρετικές ευκαιρίες στη διδασκαλία και την έρευνα για λογαριασμό του κράτους ή ιδιωτικών εταιρειών. 
Ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος απόφοιτος Οδοντιατρικής:

  • Καριέρα ως Αυτοαπασχολούμενος
  • Καριέρα στην Έρευνα
  • Καριέρα ως νοσοκομειακός γιατρός
  • Καριέρα στη Δημόσια Υγεία
  • Καριέρα στην Εκπαίδευση


Ακολουθεί μια πιο αναλυτική περιγραφή των κατευθύνσεων που μπορεί να πάρει κανείς με το πτυχίο Οδοντιατρικής:

Ως αυτοαπασχολούμενος / ελεύθερος επαγγελματίας 

Πολλοί οδοντίατροι εργάζονται ως ιδιώτες είτε μόνοι τους είτε συνεταιρικά με άλλους συναδέλφους τους. Η πλειοψηφία των ιδιωτών οδοντιάτρων είναι ιδιοκτήτες των οδοντιατρείων τους. Ως αυτοαπασχολούμενος απολαμβάνει κανείς πολύ μεγαλύτερη ελευθερία και μπορεί να παίρνει όλες τις αποφάσεις χωρίς την εποπτεία κάποιου, γεγονός σπάνιο στα επαγγέλματα που σχετίζονται με την περίθαλψη, όμως το να διατηρεί κανείς οδοντιατρείο είναι -όπως είδαμε παραπάνω- αρκετά ακριβό. Ο οδοντιατρικός εξοπλισμός, τα υλικά κ.λπ. απαιτούν υψηλό budget. Οι βιομηχανίες συνεχώς κατασκευάζουν νέα οδοντικά υλικά, όργανα, και εξοπλισμό και οι οδοντίατροι νιώθουν συνεχώς την πίεση να αγοράζουν το πιο σύγχρονο αντικείμενο. Αποτελεί πρόκληση το να διατηρεί κανείς ένα σύγχρονο και υψηλών προδιαγραφών οδοντιατρείο. Σύμφωνα με το ΦΕΚ ΤΒ 713/2012 οι Άδειες Λειτουργίας Οδοντιατρείων εκδίδονται πλέον από τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους, ενώ σύμφωνα με τον νόμο αρμόδια αρχή για την έκδοση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος είναι η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.
 
Έρευνα

Οι επιλογές καριέρας στην έρευνα προσφέρουν ευκαιρίες ώστε να αποκτηθεί νέα γνώση και να βρίσκεται κανείς στην αιχμή των επιστημονικών ανακαλύψεων που τελικά έχουν απήχηση στη θεραπεία των ασθενών. Ορισμένες ανακαλύψεις της πιο πρόσφατης έρευνας εκτός από τη χειρουργική με λέιζερ και τα νέα μοσχεύματα, είναι η νανοτεχνολογία και η ρομποτική. Στο εξωτερικό, πολλοί ερευνητές είναι πανεπιστημιακοί ενώ άλλοι εργάζονται για λογαριασμό κρατικών φορέων  ή για ιδιωτικές εταιρείες. Μια καριέρα στην έρευνα απαιτεί εξειδικευμένες σπουδές, όπως μεταπτυχιακό και διδακτορικό, πέρα από το πτυχίο Οδοντιατρικής. Καλό είναι να τονιστεί ότι ευκαιρίες για έρευνα στον τομέα της Οδοντιατρικής υπάρχουν κυρίως σε χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική. 

Νοσοκομεία- Δημόσια Υγεία

Οι νοσοκομειακοί οδοντίατροι θεραπεύουν ασθενείς με ιατρικές παθήσεις και δυσλειτουργίες μαζί με συναδέλφους τους γιατρούς, πολύ συχνά σε χειρουργεία και τμήματα επειγόντων περιστατικών. Οι νοσοκομειακοί οδοντίατροι έχουν περάσει έναν χρόνο ή παραπάνω ως εκπαιδευόμενοι σε κάποια νοσοκομειακή δομή μετά την αποφοίτησή τους από την Οδοντιατρική Σχολή.
 

Εκπαίδευση 

Οι οδοντίατροι μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ως διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό Πανεπιστημίων κ.λπ.). Μπορούν όμως να ενταχθούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μετά από τη συμμετοχή σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ (με μόρια ή με γραπτές εξετάσεις), έχοντας συμπληρωματικά πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών της Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ. (ή πτυχίο που αντικαθιστά αυτό της Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ.)

 

 

 

 

 

 

Οδοντιατρική

Χρήσιμοι σύνδεσμοι – Επαγγελματικές οργανώσεις

Παρακάτω μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται για τους τομείς της Οδοντιατρικής, να βρει χρήσιμους συνδέσμους:
 
Υπουργείο Υγείας, Δείτε περισσότερα, εδώ

Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).  Δείτε περισσότερα, εδώ

Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία. Δείτε περισσότερα, εδώ

Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής. Δείτε περισσότερα, εδώ
 
Συμβούλιο Ευρωπαίων Οδοντιάτρων (Council Of European Dentists). Δείτε περισσότερα, εδώ
 
Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Οργάνωση της F.D.I. Δείτε περισσότερα, εδώ.
 
Διεθνής Οδοντιατρική Ομοσπονδία. Δείτε περισσότερα, εδώ.  
 
Εθνικό Ινστιτούτο Οδοντικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας (NIDCR). Δείτε περισσότερα, εδώ

Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH). Δείτε περισσότερα, εδώ

Δείτε επίσης:
 
ΕΟΠΠΕΠ: Οδοντίατρος. Περισσότερα, εδώ

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο