Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Οδοντιατρική

Λίγα λόγια για την Οδοντιατρική

Η Οδοντιατρική είναι ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης που ασχολείται με τη διατήρηση της υγείας των δοντιών, των ούλων και των άλλων ιστών μέσα και γύρω από το στόμα.

Ο οδοντίατρος είναι γιατρός, δηλαδή επιστήμονας και κλινικός, που έχει σκοπό τη διατήρηση της υγείας μέσω της πρόληψης, της διάγνωσης και της θεραπείας των στοματικών ασθενειών και παθήσεων.

Ένας οδοντίατρος αξιολογεί τη συνολική υγεία των ασθενών του και τους συμβουλεύει για τη στοματική υγεία και την πρόληψη ασθενειών. Επίσης, εκτελεί κλινικές διαδικασίες όπως εξετάσεις, σφραγίσματα, οδοντικές θήκες, εμφυτεύματα, εξαγωγές και διορθωτικές επεμβάσεις. Παράλληλα, αναγνωρίζει, διαγιγνώσκει και θεραπεύει τις στοματικές παθήσεις κι ασκεί τη γενική οδοντιατρική ή ακολουθεί μία από τις διαφορετικές ειδικότητες του κλάδου.
 
Οι οδοντίατροι παίζουν κρίσιμο ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος και άλλων συστημικών παθήσεων του σώματος που εκδηλώνονται στο στόμα. Συχνά αναγνωρίζουν άλλες παθήσεις της υγείας, ασθένειες και προβλήματα που ενίοτε εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα προτού εντοπιστούν σε άλλα σημεία του σώματος.

Η Οδοντιατρική είναι ένας κλάδος που μπορεί να θεωρηθεί λειτούργημα. Ο οδοντίατρος περνά όλο του τον καιρό βοηθώντας άλλους ανθρώπους, κάτι που συνιστά τεράστια ηθική ανταμοιβή. Μπορεί να βελτιώσεις σημαντικά τις ζωές των ανθρώπων αποκαθιστώντας το χαμόγελο, τα δόντια, την αυτοπεποίθηση, την αυτοεικόνα, και την ικανότητά τους να τρώνε και να μιλούν κανονικά, όπως και να ανακουφίσει τον πονόδοντο ή να τοποθετήσει μια ωραία οδοντική θήκη που θα αποκαθιστά την αισθητική και τη λειτουργικότητα των δοντιών του ασθενούς.

Ο οδοντίατρος περνάει πολλές ώρες απαιτητικής δουλειάς προκειμένου να θεραπεύσει τους ασθενείς του. Οι περισσότεροι οδοντίατροι έχουν πλήρες ωράριο και ορισμένοι δουλεύουν ακόμη και τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα. Ως οδοντίατρος όμως, είναι κανείς υπεύθυνος για τη φροντίδα του στόματος των ασθενών του και όταν εκείνοι καλούν επειγόντως με δυνατό πονόδοντο ένα Σάββατο βράδυ στις 9 τότε έχει καθήκον να τους βοηθήσει. Οπότε όπως οι περισσότεροι γιατροί, δεν είναι ένα επάγγελμα με σταθερό ωράριο. 

Ειδικότητες Οδοντιατρικής:
 
Στην Ελλάδα, οι επίσημα αναγνωρισμένες ειδικότητες της οδοντιατρικής είναι δύο. Η ορθοδοντική και η στοματική και γναθοπροσωπική χειρουργική. 
Να διευκρινιστεί ότι η γναθοπροσωπική είναι ιατρική ειδικότητα και έχει κανείς το δικαίωμα εγγραφής στον Ιατρικό Σύλλογο. Φοιτήτρια Οδοντιατρικής εκπαιδεύεται σε μονάδα κλινικής προσομοίωσης. Η χρήση ομοιωμάτων, απτικών συστημάτων καθώς και προσομοιωτών ακτινολογίας είναι πλέον απαραίτητη στα σύγχρονα προγράμματα οδοντιατρικής εκπαίδευσης. Τα προγράμματα σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν διάρκεια 10 εξαμήνων, ενώ η ειδίκευση της γναθοπροσωπικής χειρουργικής που διαρκεί άλλα 5 έτη μετά το πτυχίο, είναι ιατρική ειδικότητα με δικαίωμα εγγραφής και στον Ιατρικό Σύλλογο.
 
Οι πιο γνωστές εξειδικεύσεις οδοντιάτρων γενικότερα είναι οι: παιδοδοντιατρική, στοματολογία, ορθοδοντική, περιοδοντολογία, ενδοδοντολογία, προσθετολογία, γναθοχειρουργική, εμφυτευματολογία και αισθητική οδοντιατρική.
 
Στην Υπουργική Απόφαση  Γ5α/Γ.Π.οικ. 64843 (ΦΕΚ 4138 τ.Β΄/20.09.2018) με θέμα: «Σύσταση, μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, καθορισμός χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας», αναφέρεται αναλυτικά ο χρόνος ειδίκευσης και το περιεχόμενο για την απόκτηση της κάθε ιατρικής ειδικότητας. Ο χρόνος ειδίκευσης και το περιεχόμενο για την απόκτηση ειδικότητας ορίζεται για πτυχίο Οδοντιατρικής για ειδικότητα στην Ορθοδοντική συνολικός χρόνος εκπαίδευσης τα 3 έτη και στην Οδοντοφατνιακή Χειρουργική τα 3 έτη. 
 
Γιατί έχει ενδιαφέρον να σπουδάσει κάποιος Οδοντιατρική

«Κάθε δόντι ενός άνδρα είναι πιο πολύτιμο από ένα διαμάντι». Αυτή η φράση είναι από τον Δον Κιχώτη και δείχνει ακόμα και σήμερα πώς αξιολογείται ακόμα κι σ’ ένα κλασικό έργο η στοματική υγεία. 

Τρεις ακόμα λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Οδοντιατρική: 

Η φύση της Οδοντιατρικής: Η Οδοντιατρική είναι ένας κλάδος που χαίρει μεγάλου σεβασμού. Ο οδοντίατρος είναι ένα μέλος της κοινωνίας που αντιμετωπίζεται με σεβασμό και περιβάλλεται με εμπιστοσύνη. Οι ασθενείς εξαρτώνται από αυτόν και τον εμπιστεύονται ώστε να τους παράσχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα.
 
Εργασιακή σταθερότητα: Η Οδοντιατρική είναι μια εξαιρετικά σταθερή επιλογή καριέρας, με ένα από τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα. Η περίθαλψη του στόματος είναι πάντοτε απαραίτητη και πάντα θα υπάρχει ζήτηση γι' αυτήν. Παράλληλα, καθώς η προηγούμενη γενιά οδοντιάτρων συνταξιοδοτείται, η ζήτηση για την αισθητική οδοντιατρική αυξάνεται, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες διαθέσιμες θέσεις εργασίας και μεγάλη εργασιακή σταθερότητα. Η Οδοντιατρική κατά μέσο όρο παρέχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα. 
 
Ψυχική ανταμοιβή: Μπορεί η Οδοντιατρική να είναι ένα επάγγελμα με ψυχικές απαιτήσεις, αφού οι ασθενείς συνήθως δεν είναι χαρούμενοι, έχουν άγχος, ή εκφράζουν την έλλειψη άνεσης που νιώθουν στη διάρκεια της οδοντιατρικής θεραπείας τους, είναι όμως ένας σπουδαίος κλάδος που ανταμείβει τον επαγγελματία. Ωστόσο είναι σημαντικό, όπως και σε κάθε άλλη επιλογή καριέρας, να κατανοήσει κανείς τη φύση του επαγγέλματος και το τι συνεπάγεται ώστε να είναι βέβαιος πως είναι αφοσιωμένος σε αυτό, και ως εκ τούτου στους ασθενείς για τη φροντίδα και την ευεξία τους. Παρόλο που αυτή είναι μια μεγάλη ευθύνη και η οποία μπορεί να επιβαρύνει έναν οδοντίατρο κατά καιρούς, είναι μεγάλη η ηθική ανταμοιβή και ικανοποίηση όταν παρέχει ποιοτική φροντίδα που μπορεί να αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο τη ζωή ενός ανθρώπου.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και την Κύπρο Οδοντιατρική μπορεί να σπουδάσει κανείς στα παρακάτω Ιδρύματα:

- Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης
Λειτουργούν οι τομείς: Τομέας Ορθοδοντικής, Παιδοδοντιατρικής, Προληπτικής Οδοντιατρικής και Περιοδοντολογίας, Τομέας Παθολογίας και Θεραπευτικής Οδοντικών Ιστών, Τομέας Προσθετικής, Τομέας Στοματική-Γναθοπροσωπικής Παθολογίας, Χειρουργικής και Ακτινολογίας

- Οδοντιατρική Αθηνών
Λειτουργούν οι τομείς: Κοινωνικής Οδοντιατρικής, Οδοντικής Παθολογίας και Θεραπευτικής, Προσθετολογίας, Παθολογίας και Χειρουργικής του Στόματος, Βασικών Επιστημών και Βιολογίας του Στόματος. Εδώ μπορεί να βρει κανείς τα Εργαστήρια Οδοντιατρικής που λειτουργούν στο ΕΚΠΑ. 

- Οδοντιατρική, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Λειτουργούν οι τομείς: Ορθοδοντικής, Παιδοδοντιατρικής, Οδοντικής χειρουργικής, Περιοδοντολογίας και άλλα.

Τα προγράμμα των Σπουδών και των τριών Πανεπιστημίων είναι σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για την Οδοντιατρική Εκπαίδευση ADEE (Association for Dental Education in Europe) για το προφίλ και τις ικανότητες του Ευρωπαίου οδοντίατρου. Κάθε φοιτητής κατά την διάρκεια των πενταετών σπουδών του πρέπει να παρακολουθήσει και να εξεταστεί με επιτυχία σε θεωρητικά μαθήματα με εργαστηριακή άσκηση, προκλινικά μαθήματα διάρκειας ενός ακαδημαϊκού έτους και μαθήματα με κλινική εκπαίδευση και άσκηση διάρκειας δύο ακαδημαϊκών ετών. Κάθε πόσο πρέπει να επισκέπτεται τον οδοντίατρό του ένας ενήλικας με καλή στοματική υγεία; Βοηθά το οδοντικό νήμα στην καταπολέμηση της πλάκας; Οι απαντήσεις είναι λιγότερο απλές από όσο νομίζουμε. Η Τεκμηριωμένη Οδοντιατρική (Evidence-Based Dentistry) αποτελεί την τάση εκείνη στην Οδοντιατρική Επιστήμη που θα επηρεάσει περισσότερο τη νέα γενιά Οδοντιάτρων, σε σχέση με την απερχόμενη. Κέντρα Τεκμηριωμένης Οδοντιατρικής όπως αυτό της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ένωσης (ADA) ή του πανεπιστημίου του Dundee στη Σκωτία, πρωτοστατούν στη δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών που βασίζονται σε κλινικές μελέτες και πειράματα, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους κλάδους της Ιατρικής. Η ανάγκη αυτή έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα με πειράματα όπως αυτό του Πανεπιστημίου ΕΤΗ της Ζυρίχης όπου μια απλή οδοντιατρική περίπτωση παρουσιάστηκε σε 180 οδοντιάτρους με τους 50 να προτείνουν περιττές επεμβάσεις, ή την έρευνα του δημοσιογράφου Ουίλιαμ Εκενμπάργκερ για λογαριασμό του Reader's Digest όπου για την ίδια περίπτωση 50 οδοντίατροι στις ΗΠΑ πρότειναν θεραπείες από $500 ώς $30,000. Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, με πλούσιο ερευνητικό έργο, έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν στη διάδοση της νέας αυτής προσέγγισης.

Επαγγελματικές προοπτικές

Η Οδοντιατρική προσφέρει ενδιαφέρουσες επιλογές καριέρας. Πέρα από το να γίνει κανείς ιδιώτης γιατρός, διαθέτει εξαιρετικές ευκαιρίες στη διδασκαλία και την έρευνα για λογαριασμό του κράτους ή ιδιωτικών εταιρειών. 

Ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος απόφοιτος Οδοντιατρικής:

•    Καριέρα ως Αυτοαπασχολούμενος
•    Καριέρα στην Έρευνα
•    Καριέρα στη Δημόσια Υγεία
•    Καριέρα στην Εκπαίδευση

Ακολουθεί μία πιο αναλυτική περιγραφή μερικών επαγγελμάτων που μπορεί κανείς να ακολουθήσει με το πτυχίο Οδοντιατρικής:

Καριέρα ως αυτοαπασχολούμενος
 
Πολλοί οδοντίατροι εργάζονται ως ιδιώτες είτε κατά μόνας είτε συνεταιρικά με άλλους συναδέλφους τους. Η πλειοψηφία των ιδιωτών οδοντιάτρων είναι ιδιοκτήτες των οδοντιατρείων τους. Η Οδοντιατρική επιτρέπει να είναι κανείς αυτοαπασχολούμενος και να μπορεί ο ίδιος να καθορίσει το πώς θέλει την καριέρα του στον κλάδο. Ως αυτοαπασχολούμενος απολαμβάνει κανείς πολύ μεγαλύτερη ελευθερία και μπορεί να παίρνει όλες τις αποφάσεις χωρίς την εποπτεία κάποιου, γεγονός σπάνιο στα επαγγέλματα που σχετίζονται με την περίθαλψη, όμως το να διατηρεί κανείς οδοντιατρείο είναι πολύ ακριβό. Ο οδοντιατρικός εξοπλισμός είναι εξαιρετικά ακριβός. Κάθε όργανο, κάθε αντικείμενο του εξοπλισμού, ακόμη και τα υλικά μπορεί να είναι πολύ ακριβά. Οι βιομηχανίες συνεχώς κατασκευάζουν νέα οδοντικά υλικά, όργανα, και εξοπλισμό και οι οδοντίατροι νιώθουν συνεχώς την πίεση να αγοράζουν το πιο σύγχρονο και καλύτερο αντικείμενο. Αποτελεί πρόκληση το να διατηρεί κανείς ένα σύγχρονο και υψηλό σε ποιότητα οδοντιατρείο. Σύμφωνα με το ΦΕΚ ΤΒ 713/2012 οι Άδειες Λειτουργίας Οδοντιατρείων εκδίδονται πλέον από τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους, ενώ σύμφωνα με το νόμο αρμόδια αρχή για την έκδοση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος είναι η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία. 
 
Καριέρα στην Έρευνα

Οι επιλογές καριέρας στην έρευνα προσφέρουν ευκαιρίες ώστε να αποκτηθεί νέα γνώση και να βρίσκεται κανείς στην αιχμή των επιστημονικών ανακαλύψεων που τελικά έχουν αντίκτυπο στη θεραπεία των ασθενών. Ορισμένες ανακαλύψεις της πιο πρόσφατης έρευνας περιλαμβάνουν τη χειρουργική με λέιζερ, τα εμφυτεύματα για την αντικατάσταση φθαρμένων οστών και τις ψηφιακές ακτινογραφίες. Πολλοί ερευνητές είναι πανεπιστημιακοί ενώ άλλοι εργάζονται για λογαριασμό κρατικών φορέων, όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Οδοντικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας (NIDCR), και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), ή για ιδιωτικές εταιρίες. Μια καριέρα στην έρευνα απαιτεί εξειδικευμένες σπουδές ή επιπρόσθετη εκπαίδευση πέρα από το πτυχίο Οδοντιατρικής.
 
Καριέρα στη Δημόσια Υγεία

Η προαγωγή της οδοντικής υγείας, η χάραξη πολιτικών υγείας και η πρόληψη ασθενειών είναι οι κύριοι στόχοι ενός οδοντιάτρου δημόσιας υγείας. Οι νοσοκομειακοί οδοντίατροι θεραπεύουν ασθενείς με ιατρικές παθήσεις και δυσλειτουργίες μαζί με συναδέλφους τους γιατρούς, σε χειρουργεία και τμήματα επειγόντων περιστατικών. Οι νοσοκομειακοί οδοντίατροι συνήθως ενδιαφέρονται για την ιατρική και τη θεραπεία με τη συνεργασία πολλών συναδέλφων τους και έχουν περάσει έναν χρόνο ή παραπάνω ως εκπαιδευόμενοι σε κάποια νοσοκομειακή δομή μετά την αποφοίτησή τους από την Οδοντιατρική Σχολή. 

Καριέρα στην Εκπαίδευση 

Για μία σταδιοδρομία στην εκπαίδευση, οι πτυχιούχοι Οδοντιατρικής μπορούν να ενταχθούν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση  μετά από την συμμετοχή σε σχετικά διαγωνισμό ΑΣΕΠ (με μόρια ή με γραπτές εξετάσεις). Οι εν λόγω απόφοιτοι ανήκουν στον Κλάδο ΠΕ87.01 Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας. Για διορισμό στην Εκπαίδευση στην Ελλάδα μπορούν να ενταχθούν στον κλάδο όσοι οδοντίατροι έχουν:        
Πτυχίο Οδοντιατρικής Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ισότιμα πτυχία αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής. Οι υποψήφιοι, κάτοχοι των ανωτέρω τίτλων που διαθέτουν πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας, προτάσσονται των υποψηφίων που δεν τη διαθέτουν στους αξιολογικούς πίνακες κατάταξης. 
Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν, επιπλέον, πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών, Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ. ή πτυχίο που αντικαθιστά αυτό της Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ.

Οδοντιατρική

Χρήσιμοι σύνδεσμοι – Επαγγελματικές οργανώσεις

Παρακάτω μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται για τους τομείς της Οδοντιατρικής, να βρει χρήσιμους συνδέσμους:
 
Υπουργείο Υγείας, Δείτε περισσότερα, εδώ

Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.).  Δείτε περισσότερα, εδώ

Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία. Δείτε περισσότερα, εδώ

Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής. Δείτε περισσότερα, εδώ
 
Συμβούλιο Ευρωπαίων Οδοντιάτρων (Council Of European Dentists). Δείτε περισσότερα, εδώ
 
Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Οργάνωση της F.D.I. Δείτε περισσότερα, εδώ.
 
Διεθνής Οδοντιατρική Ομοσπονδία. Δείτε περισσότερα, εδώ.  
 
Εθνικό Ινστιτούτο Οδοντικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας (NIDCR). Δείτε περισσότερα, εδώ

Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH). Δείτε περισσότερα, εδώ

Δείτε επίσης:
 
ΕΟΠΠΕΠ: Οδοντίατρος. Περισσότερα, εδώ

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο