Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Επιστ. Πεδίο
2ο, 3ο

ΓΕΛ:  9.094

ΕΠΑΛ: 8.025

Βάση 2022
9.385
Εισακτέοι
150
Συντ. Ε.Β.Ε.
0,80

ΓΕΛ

2ο πεδίο

 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία  24%

 Φυσική   24%

 Χημεία   28%

 Μαθηματικά  24%

 

3ο πεδίο

 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία  23%

 Φυσική  23%

 Χημεία  28%

 Βιολογία  26%

 

ΕΠΑΛ

Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος

 Μάθηματικά ( Άλγεβρα)  25%

 Νέα Ελληνικά   25%

 Μάθημα ειδικότητας 1   25%

 Μάθημας ειδικότητας 2   25%

Αντικείμενο
Κωδικός Σχολής
1452
Τομείς ΕΠΑΛ
  • Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος
Πόλη
Αργοστόλι
Πρόσθετες Πληροφορίες

 

 

Σκοπός του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου, είναι να προσφέρει στους/στις αποφοίτους του τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες σε ευρύ φάσμα του γνωστικού πεδίου των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της παραγωγής, επεξεργασίας, ασφάλειας και ελέγχου ποιότητας, μικροβιολογίας, τοξικολογίας, χημείας, ανάλυσης, τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας τροφίμων για την εξασφάλιση μιας επιτυχούς επαγγελματικής πορείας στον τομέα των Τροφίμων.

 Ο κύριος στόχος του Τμήματος είναι η προώθηση της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων εστιάζοντας στη θεωρητική γνώση και στις τεχνολογίες εφαρμοσμένης έρευνας αιχμής για την ανάπτυξη και προώθηση της καινοτομίας στις μεθόδους ανάλυσης, βιοτεχνολογίας, παραγωγής, επεξεργασίας, ασφάλειας, ποιοτικού ελέγχου και συστημάτων διαχείρισης των τροφίμων.

 

 

  • Ελέγχου Ποιότητας Οίνου και Αποσταγμάτων
  • Βιολογικής Φυτοπροστασίας και Τεχνολογίας Φρούτων & Λαχανικών
  • Μικροβιολογίας Τροφίμων
  • Εδαφολογίας
  • Φυσιολογίας και Αρωματικών Φυτών
  • Ελέγχου Τοξικότητας και Βιοδραστικών Μορίων
  • Χημείας Τροφίμων και Βιομηχανικών Ζυμώσεων

 

 

Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου

  • διαρκεί οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα και
  • αντιστοιχεί σε 240 πιστωτικές μονάδες ( ECTS).

 

 

To πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος περιλαμβάνει

  • τριάντα επτά (37) υποχρεωτικά μαθήματα,
  • τέσσερα (4) μαθήματα επιλογής [από σύνολο δέκα (10) μαθημάτων],
  • πτυχιακή εργασία και
  • 2-μηνη πρακτική άσκηση.

 

 

Στο 8ο Εξάμηνο οι φοιτητές/τριες δύνανται να εκπονήσουν Πτυχιακή Εργασία.

Για την ανάληψη πτυχιακής εργασίας οι φοιτητές/τριες θα πρεπει:

  • Να βρίσκονται στο 8ο εξάμηνο σπουδών
  • Να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα 2/3 των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών
  • Να έχουν επιλέξει/επικοινωνήσει με τον επιβλέποντα καθηγητή
  • Να έχουν καταλήξει στο θέμα της πτυχιακής εργασίας που θα εκπονηθεί.

 

 

Η πρακτική άσκηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του Πτυχίου.

 Οι φοιτητές/τριες πραγματοποιούν την δίμηνη πρακτική τους άσκηση υπό τις εξής προϋποθέσεις:

(α) να βρίσκονται στο 6ο ή μεγαλύτερο εξάμηνο σπουδών (Εξαίρεση: όταν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πρακτική άσκηση στο εξωτερικό μέσω Erasmus+ μπορούν να αιτηθούν από το 5ο εξάμηνο σπουδών),

(β) να έχουν παρακολουθήσει και να έχουν εξεταστεί επιτυχώς τουλάχιστον στο 50% του συνόλου των μαθημάτων των πρώτων έξι (6) εξαμήνων του προγράμματος σπουδών και μεταξύ αυτών στα επτά (7) από τα 14 μαθήματα ειδίκευσης.

  • Για τον υπολογισμό του βαθμού Πτυχίου δε λαμβάνεται υπόψη η Πρακτική Άσκηση καθώς αυτή δεν αξιολογείται με βαθμό.

 

1o Εξάμηνο

  • Μαθηματικά        
  • Βιολογία       
  • Εισαγωγή στην Επιστήμη & Τεχνολογία Τροφίμων        
  • Οικονομικά και Οργάνωση Επιχειρήσεων Τροφίμων        
  • Γενική και Ανόργανη Χημεία
  • Εφαρμογές Πληροφορικής
  • Φυσική

2ο Εξάμηνο

  • Εφαρμογές Στατιστικής        
  • Γενική Μικροβιολογία        
  • Οργανική Χημεία
  • Ποσοτική Χημεία
  • Διατροφή        

3ο Εξάμηνο

  • Βιοχημεία Τροφίμων       
  • Επεξεργασία Τροφίμων I
  • Ανάλυση Τροφίμων        
  • Μικροβιολογία Τροφίμων      
  • Μάρκετινγκ Τροφίμων       

4ο Εξάμηνο

  • Μηχανική Τροφίμων        
  • Χημεία Τροφίμων        
  • Βιοτεχνολογία Τροφίμων
  • Επεξεργασία Τροφίμων II
  • Αρχές Φυτικής Παραγωγής        

5ο Εξάμηνο

  • Επιστήμη και Τεχνολογία Φρούτων και Λαχανικών        
  • Επιστήμη & Τεχνολογία Λιπών και Ελαίων        
  • Επιστήμη & Τεχνολογία Γάλακτος και Προϊόντων τους        
  • Βιομηχανικές Ζυμώσεις      
  • Αγγλική Ορολογία        
  • Αξιοποίηση Παραπροϊόντων Βιομηχανιών Τροφίμων        
  • Υγιεινή Τροφίμων       

6ο Εξάμηνο

  • Ενόργανη Ανάλυση Τροφίμων
  • Αρχές Παραγωγής Βιολογικών Προϊόντων        
  • Επιστήμη & Τεχνολογία Σιτηρών και Προϊόντων τους        
  • Αμπελουργία και Προϊόντα Αμπέλου    
  • Πρόσθετες & Γλυκαντικές Ύλες  
  • Ενζυμολογία
  • Βιολειτουργικά Τρόφιμα    

7ο Εξάμηνο

  • Τοξικολογία Τροφίμων      
  • Επιστήμη & Τεχνολογία Κρέατος, Ιχθυηρών και Προϊόντων τους    
  • Επιστήμη & Τεχνολογία Οίνου και Οινοπνευματωδών Ποτών      
  • Διασφάλιση Ποιότητας και Νομοθεσία       
  • Σύνταξη Επιστημονικών Εργασιών        
  • Ανάπτυξη Βιοδιυλιστηρίων
  • Ποιοτικός και Οργανοληπτικός Έλεγχος Τροφίμων       
  • Ειδικά Θέματα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων        

8ο Εξάμηνο

  • Διαχείριση Εδαφών και Ποιότητα Τροφίμων        
  • Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων Τροφίμων     
  • Συσκευασία Τροφίμων    

Δείτε την αναλυτική βιβλιογραφία των μαθημάτων ΕΔΩ.

 

 

Οδηγός Σπουδών

 Οι απόφοιτοι/ες του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις, ώστε να ασχολούνται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της Επιστήμης και Τεχνολογίας των Τροφίμων πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς που αφορούν την αγορά εργασίας.

Ειδικότερα,

 

  • με την παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων καθώς και τις υπηρεσίες ελέγχου και διακίνησης των τροφίμων.
  • με την εμπορία και διακίνηση εξοπλισμού βιομηχανιών και βιοτεχνιών τροφίμων και πρόσθετων υλών. 
  • με την ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων ανάλυσης και ελέγχου τροφίμων, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που χορηγούν τις σχετικές άδειες τα αρμόδια Υπουργεία που έχουν την ευθύνη ελέγχου των εργαστηρίων αυτών.
  • με την εκπόνηση ή συμμετοχή στην εκπόνηση μελετών οικονομοτεχνικής σκοπιμότητας για την ίδρυση ή επέκταση βιομηχανιών τροφίμων.
  • με τη συμμετοχή στην εκπόνηση μελετών και στην επίβλεψη για την κατασκευή ή επέκταση βιομηχανιών τροφίμων.
  • με την άσκηση κάθε άλλης δραστηριότητας σε επαγγελματικά αντικείμενα που θα προκύπτουν από την εξέλιξη της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
  • με την άσκηση καθηκόντων εμπειρογνώμονα σε αγορανομικά δικαστήρια ή άλλα δικαστήρια και σε υπηρεσίες ελέγχου τροφίμων για την πιστοποίηση της ποιότητας και καταλληλότητας των τροφίμων.

Επιπλέον, μπορούν

  • να εξελίσσονται σε όλο το φάσμα της διοικητικοτεχνικής ιεραρχίας σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων και υπηρεσίες τροφίμων.
  • να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία, να μπορεί επίσης να απασχοληθεί και ως μέλος ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητάς του.
  • να απασχολούνται στη διακίνηση και προώθηση (marketing) των μεταποιημένων τροφίμων στις αλυσίδες καταστημάτων.

 

 Ωστόσο, στη σύγχρονη αγορά εργασίας  με την κατάλληλη μεταπτυχιακή εξειδίκευση οι πτυχιούχοι Τεχνολόγοι Τροφίμων μπορούν να απασχοληθούν και σε ένα ευρύτερο φάσμα επαγγελματικών αντικειμένων.

Ενδεικτικές Μεταπτυχιακές εξειδικεύσεις

Πιο συγκεκριμένα,

 

Στο Δημόσιο τομέα  

  • στο Υπουργείο Υγείας (θέσεις Τεχνολόγων Τροφίμων σε όλα τα Νοσοκομεία της Ελλάδας), 
  • στο Υπουργείο Παιδείας (θέσεις καθηγητών Τεχνολόγων Τροφίμων στα Επαγγελματικά Λύκεια),

   απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απόκτηση παιδαγωγικής επάρκειας.

 Οι απόφοιτοι/ες του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων εντάσσονται στους κλάδους ΠΕ 88.04 Διατροφής και ΠΕ 88.01 Γεωπόνοι.

  • στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (στη Διεύθυνση Αγορανομικών Ελέγχων), 
  • στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (θέσεις Τεχνολόγων Τροφίμων στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), 
  • στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων, 
  • στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος
  • στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (στο Γενικό Χημείο του Κράτους),

όπως επίσης και

  •  στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης 

  Οι απόφοιτοι/ες του Τμήματος εντάσσονται στους κλάδους ΠΕ Γεωπόνων και ΠΕ Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής.

 

Στον Ιδιωτικό Τομέα

Ως στελέχη

  • σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα συστήματα ποιότητας (ISO, HACCP κ.α.), 
  • σε εργαστήρια ανάλυσης τροφίμων
  • σε αγροτοβιομηχανικούς συνεταιρισμούς

Ως ελεύθεροι επαγγελματίες

  • ιδρύοντας κυρίως μεταποιητικές επιχειρήσεις, 
  • σε συμβουλευτικές εταιρείες 
    • για συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων και ποτών.
  • σε εργαστήρια ανάλυσης τροφίμων και ποτών.

 

Τομείς με προοπτικές

 Καθώς ο τομέας της τεχνολογίας τροφίμων εξελίσσεται ραγδαία, νέες εξειδικεύσεις και ευκαιρίες σταδιοδρομίας εμφανίζονται στους τομείς:


 της Βιοτεχνολογίας (Biotechnology), η οποία περιλαμβάνει την εφαρμογή βιοτεχνολογικών τεχνικών για τη βελτίωση της παραγωγής, της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων. 
 

 της Διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων (Food Waste Management), η οποία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη στρατηγικών για τη μείωση των απορριμμάτων σε διάφορα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, της επεξεργασίας, της διανομής και της κατανάλωσης.

 της Τεχνολογίας Συσκευασίας Τροφίμων (Food Packaging Technology), η οποία εστιάζει στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων συσκευασίας που ενισχύουν την ασφάλεια των τροφίμων, τη συντήρηση και τη βιωσιμότητα.

 

 

 

Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο