Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.


Κωδικός Σχολής
0869
Πόλη
Αθήνα
Πανελλαδικές Εξετάσεις
  •   Επιστ. Πεδίο
  • 1ο, 2ο, 4ο
  •   Βάση ΓΕΛ
  • 17.500
  •   Εισακτέοι
  • 83
  •   Συντ. Ε.Β.Ε.
  • 0,80

ΓΕΛ

1o πεδίο

 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 30%

 Αρχαία Ελληνικά 20%

 Ιστορία 30%

 Λατινικά 20%

 

2ο πεδίο

 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 30%

 Φυσική 20%

 Χημεία 20%

 Μαθηματικά 30%

 

4ο πεδίο

 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 30%

 Μαθηματικά 30%

 Πληροφορική 20%

Οικονομία 20%


Πρόσθετες Πληροφορίες

 

 

Η Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας έχει ως αποστολή την επιστημονική μόρφωση και την επιχειρησιακή κατάρτιση, καθώς επίσης και την πολιτιστική και κοινωνική καλλιέργεια των μελλοντικών στελεχών – αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η Σχολή Αξιωματικών είναι ισότιμη με τις Σχολές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καθώς και τις αντίστοιχες Παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η εισαγωγή των υποψηφίων σπουδαστών στη Σχολή πραγματοποιείται από το 1995 με το σύστημα των Πανελλήνιων Εξετάσεων.

Ειδικότερα,

Η Ελληνική Αστυνομία με τη σημερινή της μορφή δημιουργήθηκε το 1984, με τη συγχώνευση της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων (νόμος 1481/1-10-1984, ΦΕΚ Α΄ – 152).

Σύμφωνα με το νόμο 2800/2000, είναι Σώμα Ασφάλειας και έχει ως αποστολή:

  • την εξασφάλιση της δημόσιας ειρήνης και ευταξίας και της απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης των πολιτών, που περιλαμβάνει την άσκηση της αστυνομίας γενικής αστυνόμευσης και τροχαίας.
  • την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος και την προστασία του Κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος, στα πλαίσια της συνταγματικής τάξης, που περιλαμβάνει την άσκηση της αστυνομίας δημόσιας και κρατικής ασφάλειας.
  • την πρόληψη και αποτροπή της παράνομης εισόδου – εξόδου αλλοδαπών στην Ελλάδα και τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν την είσοδο, έξοδο, παραμονή και εργασία των αλλοδαπών στη χώρα, που περιλαμβάνει την άσκηση της αστυνομίας αλλοδαπών και προστασίας συνόρων.

 

 

Οι υποψήφιοι πριν την επιλογή τους από το Υπουργείο Παιδείας, υποβάλλονται σε προκαταρκτικές εξετάσεις, οι οποίες συνίστανται σε ψυχοτεχνική δοκιμασία, υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες.

 Οι προκαταρκτικές εξετάσεις είναι υποχρεωτικές για όλους/ ες τους/ ις υποψήφιους/ ες, συμπεριλαμβανομένων των υποψηφίων που είχαν υποβληθεί σ' αυτές στο παρελθόν.

​​​Πιο συγκεκριμένα, 

Οι εξετάσεις αυτές είναι ενιαίες και κοινές για τους υποψηφίους των Σχολών Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Αστυνομικής Ακαδημίας.

  • Οι υποψήφιοι οφείλουν να φέρουν μαζί τους κατά την εξέτασή τους στις προκαταρκτικές εξετάσεις το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, καθώς και το ειδικό δελτίο συμμετοχής στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Σε αντίθετη περίπτωση δεν γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις.

Το πλαίσιο των προκαταρκτικών εξετάσεων ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία εισαγωγής στις Παραγωγικές Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας. Στην ετήσια προκήρυξη εισόδου σπουδαστών αναφέρονται αναλυτικά όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που θα πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι.

Το πρόγραμμα εξέτασης των υποψηφίων στις προκαταρκτικές εξετάσεις, καθώς και ο τόπος και ο χρόνος παρουσίασης, αναρτάται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως επίσης και στις Αστυνομικές Διευθύνσεις ή Διευθύνσεις Αστυνομίας του τόπου του ενδιαφερόμενου. Οι ενδιαφερόμενοι που έχουν υποβάλλει αίτημα συμμετοχής στις εξετάσεις για την εισαγωγή στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας οφείλουν να ενημερωθούν με δική τους ευθύνη για το πρόγραμμα και τους τόπους δοκιμασίας.

 Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να προσληφθούν μόνο ως αθλητές, δεν υποβάλλονται σε προκαταρκτικές δοκιμασίες (αθλητικές- ψυχοτεχνικές). Αυτοί παραπέμπονται μόνο σε υγειονομικές εξετάσεις, από την αρμόδια Επιτροπή Κατάταξης.

α. Ψυχοτεχνική Δοκιμασία

Για την εξακρίβωση των ψυχικών ικανοτήτων οι υποψήφιοι υποβάλλονται στη δοκιμασία του ΤΕΣΤ προσωπικότητας και καλούνται σε συνέντευξη ενώπιον των αρμόδιων Επιτροπών.

Με τις εξετάσεις αυτές ερευνάται κυρίως η κρίση, η προσαρμοστικότητα σε μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα, η δομή της προσωπικότητας, η σκέψη και η αντίληψη.

β. Υγειονομική Εξέταση

Η υγειονομική εξέταση ενεργείται από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης, περίπου στο δεύτερο (2ο) δεκαπενθήμερο του μηνός Ιουνίου, για τους υποψηφίους που διαμένουν στην Ελλάδα και κατά το μήνα Σεπτέμβριο για τους υποψηφίους του εξωτερικού.

  • Οι ακριβείς ημερομηνίες καθορίζονται στο πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων.

Οι υποψήφιοι, προκειμένου να παρουσιασθούν στην Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης για εξέταση, θα πρέπει να παραλάβουν από τις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις ή Διευθύνσεις Αστυνομίας ή τα Αστυνομικά Τμήματα του τόπου υποβολής της αίτησης, το Δελτίο Υγειονομικής Εξέτασης. Το Δελτίο φέρει φωτογραφία του υποψηφίου, καθώς και παραπεμπτικό σημείωμα για να μεταβεί σε Κρατικό ή Στρατιωτικό Νοσοκομείο και να υποβληθεί στις απαραίτητες υγειονομικές εξετάσεις (ακτινολογικές, μικροβιολογικές, οφθαλμολογικές, ΩΡΛ, χειρουργικές, παθολογικές, καρδιολογικές, ψυχιατρικές). Ο κάθε γιατρός που γνωματεύει συντάσσει και το αποτέλεσμα της εξέτασης θέτοντας την υπογραφή και τη σφραγίδα του. Από τη Γραμματεία του Νοσοκομείου θεωρείται το γνήσιο της υπογραφής των γνωματευόντων γιατρών.

Όλες οι εξετάσεις θα πρέπει να γίνουν μεταξύ του χρονικού διαστήματος υποβολής της αίτησης και της εξέτασης από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης.

Ενώπιον της Υγειονομικής Επιτροπής που οι υποψήφιοι παρουσιάζονται καταθέτουν το συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο Δελτίο Υγειονομικής εξέτασης, προκειμένου η επιτροπή να αποφανθεί για την υγειονομική ικανότητα του κάθε υποψηφίου ξεχωριστά.

  • Υποψήφιος που δεν θα προσκομίσει στην Επιτροπή Κατάταξης, Δελτίο Υγειονομικής Εξέτασης συμπληρωμένο για όλες τις παθήσεις που αναφέρονται σ’ αυτό και θεωρημένο για το γνήσιο της υπογραφής, δεν εξετάζεται.

γ. Αθλητική Δοκιμασία

Για τον έλεγχο της αθλητικής επίδοσης οι υποψήφιοι (άνδρες – γυναίκες) υποβάλλονται σε δοκιμασία ενώπιον Επιτροπής στα εξής αγωνίσματα:

  • Δρόμος 100 μ. σε χρόνο 16” (μία προσπάθεια).
  • Δρόμος 1000 μ. σε χρόνο 4′ και 20 ‘ ‘ (μία προσπάθεια).
  • Άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον 1,05 μ. (τρεις προσπάθειες).
  • Άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,60 μ. (τρεις προσπάθειες).
  • Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον 4,50 μ., ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι ανά προσπάθεια (τρεις προσπάθειες ανά χέρι).

Με βάση τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών εξετάσεων, οι αρμόδιες Επιτροπές, αποφαίνονται με απλή πλειοψηφία για την ικανότητα ή μη των υποψηφίων, χωρίς να τους βαθμολογούν και συντάσσουν πίνακες ικανών και μη ικανών προς κατάταξη. Οι αποφάσεις των Επιτροπών είναι ανέκκλητες και δεν γίνονται δεκτές ενστάσεις ή επανεξετάσεις υποψηφίων.

 

 Οι υποψήφιοι που δεν κρίνονται ικανοί σε κάποια από τις προκαταρκτικές δοκιμασίες, δεν έχουν δικαίωμα επιλογής για τη Σχολή Αξιωματικών. 

  • Οι υποψήφιοι που δεν κρίνονται ικανοί σε κάποια από τις προκαταρκτικές δοκιμασίες, δεν συνεχίζουν την εξέτασή τους στις υπόλοιπες.  
  • Υποψήφιοι που δε θα παρουσιασθούν ή θα διακόψουν σε οποιοδήποτε στάδιο των προκαταρκτικών εξετάσεων ή δε θα κριθούν ικανοί, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή για τις Αστυνομικές Σχολές κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων από το Υπουργείο Παιδείας και θεωρείται ότι δεν τις έχουν δηλώσει.

 Eπισημαίνεται ότι εφόσον υποψήφιος/ α έχει ή πρόκειται να υποβάλει αίτηση συμμετοχής και στις Στρατιωτικές Σχολές ή τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ή τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και παρουσιασθεί για εξέταση στις προκαταρκτικές εξετάσεις των ως άνω Σχολών, δεν προσέρχεται στις προκαταρκτικές εξετάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας και ως εκ τούτου δεν παραλαμβάνει δελτίο υγειονομικής εξέτασης, αλλά θα προσκομίσει στη Διεύθυνση Αστυνομίας, στην οποία υπάγεται το Αστυνομικό Τμήμα που υπέβαλε την αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό, βεβαίωση ικανότητας από τις Στρατιωτικές Σχολές ή τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ή του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ότι κρίθηκε ΙΚΑΝΟΣ/Η στις προκαταρκτικές εξετάσεις με τα κριτήρια της Ελληνικής Αστυνομίας.
 

 

 

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν άνδρες και γυναίκες Έλληνες πολίτες ή ομογενείς από τη Βόρειο Ήπειρο, την Κύπρο και την Τουρκία. Οι υποψήφιοι/ες πρέπει να έχουν τα ακόλουθα προσόντα:

  • Να μην υπερβαίνουν το 26ο έτος της ηλικίας τους κατά την 31 Δεκεμβρίου 2023, , δηλαδή όσοι/όσες γεννήθηκαν από 01-01-1998 και μεταγενέστερα.
  • Να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών, που τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε εξετάσεις για την εισαγωγή στα Α.Ε.Ι της χώρας ( π.χ. απολυτήριο Λυκείου ή ισότιμος τίτλος).
  • Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, διαπιστωμένη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις για τη σωματική ικανότητα υποψηφίων των Σχολών Στρατού Ξηράς ( Κατεύθυνση όπλων), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.Δ.11/2014 (ΦΕΚ Α΄17), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
  • Να έχουν σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα, ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του αστυνομικού έργου.
  • Να έχουν πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην Πατρίδα και να μην πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες, που εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
  • Να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,70 μ. για τους άνδρες και 1,63 μ. για τις γυναίκες, αμφότεροι/ες χωρίς υποδήματα.
  • Να μην έχουν καταδικασθεί τελεσίδικα για τέλεση, απόπειρα ή κάθε μορφή συμμετοχής σε κακούργημα ή σε εγκλήματα ανυποταξίας, λιποταξίας, προσβολών του δημοκρατικού πολιτεύματος, προσβολών της διεθνούς υπόστασης της χώρας, προσβολών κατά της πολιτειακής εξουσίας, κατά των πολιτειακών και πολιτικών οργάνων, παραχάραξης νομίσματος και άλλων μέσων πληρωμής, πλαστογραφίας, ψευδούς καταμήνυσης, ψευδούς κατάθεσης, παράβασης καθήκοντος, ανθρωποκτονίας εκτός της προερχομένης από αμέλεια, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, συκοφαντικής δυσφήμισης, κλοπής, υπεξαίρεσης, επικίνδυνης σωματικής βλάβης, συμπλοκής, εκβίασης, απάτης, απιστίας, δωροδοκίας,  παράνομης βεβαίωσης ή είσπραξης δικαιωμάτων του Δημοσίου, ναρκωτικών, ζωοκλοπής, ζωοκτονίας, περί αλλοδαπών, περί αρχαιοτήτων, λαθρεμπορίας ή οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος από δόλο τελεσθέντος, για το οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) μηνών.
    • Υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ή έχουν καταδικαστεί για κάποιο από τα ανωτέρω αδικήματα, μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό αλλά δεν προσλαμβάνονται στο Σώμα, αν, μέχρι το χρόνο έκδοσης της διαταγής κατάταξης, δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική απόφαση.
  • Να μην έχουν στερηθεί οποτεδήποτε των πολιτικών δικαιωμάτων τους, έστω και αν έχει λήξει ο χρόνος που ορίσθηκε για τη στέρησή τους.
  • Να μην έχουν τεθεί σε καμίας μορφής δικαστική συμπαράσταση
  • Να μη φέρουν στο σώμα τους δερματοστοιξία ( τατουάζ), η οποία είναι εξωτερικά εμφανής με την ενδυμασία ( θερινή και χειμερινή στολή) και επιπλέον, λόγω του είδους των περιεχομένων σε αυτή απεικονίσεων, είτε αναιρεί την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ουδετερότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου, είτε προκαλεί, κατά τρόπο ο οποίος δε συνάδει προς την ιδιότητα και τα καθήκοντα αυτών.
  • Να μην έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ανεξάρτητα αν τους επιβλήθηκε ή όχι ποινή για τη πράξη τους αυτή.
  • Να μην έχουν αποβληθεί από τη Σχολή Αξιωματικών ή τη Σχολή Αστυφυλάκων.

 

 

 Στις ειδικές κατηγορίες του άρθρου 42 του Ν. 1481/1984 (Φ.Ε.Κ./Α΄/152) όπως ισχύει, υπάγονται οι κατωτέρω περιπτώσεις υποψηφίων:

Από τον αριθμό των εισαγομένων, ποσοστό 10% προέρχεται από:

  • Πολυτέκνους και τέκνα τους.
  • Τέκνα αναπήρων και θυμάτων πολέμου, καθώς και τέκνα αναπήρων ή θυμάτων εν ενεργεία ή εν συντάξει αστυνομικού προσωπικού ειρηνικής περιόδου.
  • Τέκνα αναγνωρισμένων σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία ως αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.
  • Τέκνα ή εν χηρεία σύζυγοι αστυνομικού προσωπικού που έχασε τη ζωή του κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας ή εξαιτίας της υπηρεσίας.
  • Ένα τέκνο Ελλήνων πολιτών που έχασαν τη ζωή τους ή έχουν ανικανότητα σε ποσοστό τουλάχιστον 67% συνεπεία τρομοκρατικής πράξης.

 Από τον αριθμό των εισαγομένων, ποσοστό 4% προέρχεται από: 

  • Γονείς τριών ζώντων τέκνων και τέκνα τους.

 

 

Δείτε την προκήρυξη του διαγωνισμού για την εισαγωγή ιδιωτών στις σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων εδώ.

 

Η φοίτηση των σπουδαστών/τριών στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας

  • διαρκεί οκτώ (8) εξάμηνα και χωρίζεται σε τέσσερα (4) εκπαιδευτικά έτη.

 

 

Οι πρωτοετείς δόκιμοι Υπαστυνόμοι με την παρουσίασή τους στη Σχολή υφίστανται την προβλεπόμενη βασική εκπαίδευση, η οποία διακρίνεται

  • σε κύρια και
  • περιοδική.

Η παρακολούθηση της εκπαίδευσης σε όλα τα μαθήματα είναι υποχρεωτική για τους/τις σπουδαστές/τριες εφόσον δεν συντρέχει δικαιολογημένο κώλυμα.

  • Σε κάθε εξάμηνο, οι σπουδαστές/τριες συμμετέχουν σε έκτακτες εξετάσεις κατά τη διάρκεια του εξαμήνου (προφορικές ή γραπτές, ατομικές ή ομαδικές εργασίες) και τακτικές γραπτές εξετάσεις στο τέλος του τακτικού προγράμματος κάθε εξαμήνου. Ο/η σπουδαστής/τρια που επιτυγχάνει τα προκαθορισμένα μαθησιακά αποτελέσματα, βάσει του Κανονισμού της Σχολής, θεωρείται ως επιτυχών και αναγνωρίζονται σε αυτόν τα συγκεκριμένα μαθήματα.
  • Συμμετέχουν επίσης σε πρακτική εκπαίδευση σε αντικείμενα αστυνομικού ενδιαφέροντος σε Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο τέλος κάθε εκπαιδευτικού έτους, κάθε σπουδαστής/τρια βαθμολογείται για την επαγγελματική του ικανότητα.

Μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης δίνουν τον προβλεπόμενο όρκο σε επίσημη τελετή και ακολουθεί η εφαρμογή του τακτικού προγράμματος θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης.

Οι δόκιμοι Υπαστυνόμοι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, εκπαιδεύονται επίσης σε θέματα Οπλοτεχνικής-Σκοποβολής για την ορθή χρήση των όπλων.

  • Η εκπαίδευση στη χρήση των όπλων γίνεται τόσο υπό συνθήκες πραγματικών καταστάσεων, όσο και υπό συνθήκες προσομοίωσης με ειδικά μηχανήματα .

 Η αποτυχία στο μάθημα της Οπλοτεχνικής-Σκοποβολής συνιστά λόγο αποβολής του δοκίμου από τη Σχολή Αξιωματικών, όπως συμβαίνει σε πολλές Αστυνομικές Ακαδημίες άλλων χωρών.

  • Οι Δόκιμοι υποχρεούνται να παρακολουθούν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, μια ξένη γλώσσα (αγγλικά ή γαλλικά).

 Ο κύκλος της εκπαίδευσης συμπληρώνεται με μορφωτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που έχουν ως στόχο να διευρύνουν το πνευματικό και επιστημονικό πεδίο των Δοκίμων Υπαστυνόμων.

 

 Σε όλη τη διάρκεια της 4ετους φοίτησής τους οι Δόκιμοι Αξιωματικοί διαμένουν και σιτίζονται στη Σχολή, ενώ φορούν ειδικό τύπο στολής, πάνω στην οποία είναι τοποθετημένο το έμβλημα της Σχολής.

  • Όσοι κατατάσσονται στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών και δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, υποβάλλονται στη βασική στρατιωτική εκπαίδευση νεοσυλλέκτων στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας μετά την ολοκλήρωση της οποίας δίνουν τον προβλεπόμενο όρκο και ο χρόνος υπηρεσίας στην Ελληνική Αστυνομία θεωρείται χρόνος εκπλήρωσης της στρατιωτικής υποχρέωσης.

 Στα καθήκοντα των Δοκίμων Υπαστυνόμων συμπεριλαμβάνεται και η συμμετοχή, ως συγκροτημένα τμήματα με την καθορισμένη στολή, σε παρελάσεις, αγήματα αποδόσεως τιμών, όπως επίσης και η παράσταση ως αντιπροσωπεία σε τελετές, διαλέξεις και εορτές. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ύστερα από διαταγή του Αρχηγού του Σώματος, μπορούν να τεθούν σε κατάσταση επιφυλακής ή να διατεθούν σε μέτρα αστυνόμευσης συνδράμοντας το αστυνομικό έργο.

 

 Με την επιτυχή ολοκλήρωση του τετραετούς κύκλου σπουδών οι απόφοιτοι της Σχολής Αξιωματικών δίνουν τον καθιερωμένο όρκο και παραλαμβάνουν τα ξίφη τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσημη τελετή ορκωμοσίας. Οι νέοι αξιωματικοί γενικών καθηκόντων φέρουν τον βαθμό του υπαστυνόμου Β΄.

 

Αποχώρηση από τις Αστυνομικές Σχολές

 Οι σπουδαστές που έχουν εισαχθεί στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας με το σύστημα των Γενικών Πανελλαδικών Εξετάσεων και διαγράφονται από αυτές για λόγους υγείας ή υγειονομικής ακαταλληλότητας μέχρι και την 15η Νοεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους, με απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ, εγγράφονται για το ίδιο ακαδημαϊκό έτος στο πρώτο έτος σπουδών της Σχολής ή Τμήματος επόμενης προτίμησής τους στο μηχανογραφικό δελτίο του έτους εισαγωγής τους στη Σχολή από την οποία διαγράφονται.

  • Η εγγραφή γίνεται μόνον εφόσον είχαν συγκεντρώσει βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη με αυτή του/ ης τελευταίου/ ας υποψήφιου/ ας που έχει εισαχθεί στη συγκεκριμένη Σχολή ή Τμήμα το ίδιο ακαδημαϊκό έτος. Η εισαγωγή των σπουδαστών /τριών αυτών στη Σχολή ή Τμήμα επόμενης προτίμησης γίνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ), ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου/ης που υποβάλλεται το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από τη διαγραφή του/ης. Η αίτηση συνοδεύεται από αντίγραφο της απόφασης διαγραφής και της σχετικής γνωμάτευσης της οικείας, κατά περίπτωση, Υγειονομικής Επιτροπής [άρθρο 6 του Ν. 3027 /2002 (ΦΕΚ Α' 152)].

 Οι σπουδαστές των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, που διαγράφονται για λόγους υγείας ή υγειονομικής ακαταλληλότητας μετά την 15η Νοεμβρίου, εγγράφονται σε Σχολή ή Τμήμα επόμενης προτίμησής τους, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, το επόμενο ακαδημαϊκό έτος από εκείνο της διαγραφής τους.

  • Η εισαγωγή των σπουδαστών/ τριών αυτών στο πρώτο έτος σπουδών της Σχολής ή Τμήματος της επόμενης προτίμησης του μηχανογραφικού τους δελτίου, για την οποία έχουν συγκεντρώσει βαθμολογία τουλάχιστον ίση με αυτήν του τελευταίου εισαχθέντα στη Σχολή ή Τμήμα το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος, γίνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων το επόμενο, από αυτό της διαγραφής τους, ακαδημαϊκό έτος, η οποία εκδίδεται ύστερα από αίτηση του/της ενδιαφερόμενου/ ης, που υποβάλλεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου του επόμενου ακαδημαϊκού έτους από της διαγραφής τους και συνοδεύεται απαραίτητα από αντίγραφο της απόφασης διαγραφής και τη σχετική γνωμάτευση της οικείας, κατά περίπτωση, Υγειονομικής Επιτροπής [άρθρο 6 του Ν. 3027 /2002 (ΦΕΚ Α' 152)].

Διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση παραιτήσεως σπουδαστή/τριας από τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας για προσωπικούς λόγους,

  • τότε αυτός δεν υπάγεται στην περίπτωση των υποψηφίων της παρούσας παραγράφου (διαγραφή για λόγους υγείας) και δεν έχει το δικαίωμα εισαγωγής στη Σχολή ή Τμήμα της επόμενης προτίμησής του που έχει δηλώσει στο μηχανογραφικό δελτίο.

 

 

Α΄ ΕΤΟΣ

Μαθήματα με βαθμό:

  • Αστυνομικό Δίκαιο
  • Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο
  • Δικονομικό Ποινικό Δίκαιο
  • Εισαγωγή στην Επιστήμη του Δικαίου
  • Εγκληματολογία
  • Συνταγματικό Δίκαιο – Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • Αστυνομία Γενικής Αστυνόμευσης – Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι
  • Αστυνομία Τροχαίας
  • Οπλοτεχνική - Σκοποβολή
  • Αυτοάμυνα - Αυτοπροστασία

Ενισχυτικά Μαθήματα χωρίς βαθμό:

  • Σωματική Αγωγή - Αθλητισμός
  • Κοινωνική και επαγγελματική αγωγή - Δεοντολογία - Δημόσιες Σχέσεις - Ο ρόλος των Σωμάτων Ασφαλείας
  • Πρώτες Βοήθειες - Υγιεινή Προσωπικού
  • Τεχνολογία Αστυνομικών Εφαρμογών
  • Μηχανολογία - Οδήγηση οχημάτων
  • Ασκήσεις πυκνής τάξης
  • Ασκήσεις προσομοίωσης

Β΄ ΕΤΟΣ

Μαθήματα με βαθμό:

  • Αστυνομικό Δίκαιο
  • Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο
  • Δικονομικό Ποινικό Δίκαιο
  • Αστικό Δίκαιο (Γενικές Αρχές)
  • Κοινωνιολογία
  • Αστυνομία Δημόσιας Ασφάλειας 
  • Οπλοτεχνική - Σκοποβολή
  • Αυτοάμυνα - Αυτοπροστασία
  • Πληροφορική 
  • Ελληνική Γλώσσα – Λογοτεχνία
  • Ξένη Γλώσσα (Αγγλική - Γαλλική)

Ενισχυτικά Μαθήματα χωρίς βαθμό:

  • Σωματική Αγωγή - Αθλητισμός
  • Συναθροίσεις - Συγκεντρώσεις Αστυνομικές Επιχειρήσεις
  • Ασκήσεις πυκνής τάξης
  • Ασκήσεις προσομοίωσης

Γ΄ ΕΤΟΣ

Μαθήματα με βαθμό:

  • Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο
  • Δικονομικό Ποινικό Δίκαιο
  • Διοικητικό Δίκαιο
  • Αστικό Δίκαιο (Ενοχικό - Οικογενειακό)
  • Ψυχολογία
  • Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Ανθρωπιστικό Δίκαιο
  • Επιστημονική Αστυνομία - Ανακριτική
  • Πρακτικές Διαχείρισης Αστυνομικών Θεμάτων
  • Επιχειρησιακός σχεδιασμός
  • Οπλοτεχνική - Σκοποβολή
  • Αυτοάμυνα - Αυτοπροστασία
  • Πληροφορική 
  • Ξένη Γλώσσα (Αγγλική - Γαλλική)

Ενισχυτικά Μαθήματα χωρίς βαθμό:

  • Σωματική Αγωγή - Αθλητισμός
  • Εμπορικό Δίκαιο
  • Αστυνομία Κρατικής Ασφάλειας
  • Θέματα Δημοσίου Κατηγόρου
  • Ασκήσεις προσομοίωσης
  • Ασκήσεις πυκνής τάξης

Δ΄ ΕΤΟΣ

Μαθήματα με βαθμό:

  • Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο
  • Δικονομικό Ποινικό Δίκαιο
  • Αστικό Δίκαιο (Εμπράγματο - Κληρονομικό)
  • Εμπειρική Εγκληματολογία - Κοινωνικός έλεγχος του εγκλήματος
  • Ευρωπαϊκό - Κοινοτικό Δίκαιο
  • Ιατροδικαστική
  • Πολιτική Δικονομία
  • Πρακτική εφαρμογή ποινικών υποθέσεων
  • Οπλοτεχνική - Σκοποβολή
  • Αυτοάμυνα - Αυτοπροστασία
  • Πληροφορική 
  • Εισαγωγή στη Διοικητική Επιστήμη - Αστυνομικό Μάνατζμεντ
  • Ξένη Γλώσσα (Αγγλική - Γαλλική)

Ενισχυτικά Μαθήματα χωρίς βαθμό:

  • Σωματική Αγωγή - Αθλητισμός
  • Εργατικό Δίκαιο
  • Σύνταξη υπηρεσιακών εγγράφων
  • Ασκήσεις προσομοίωσης
  • Πολιτική Σχεδίαση Έκτακτης Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α.)
  • Ασκήσεις πυκνής τάξης

 

 

 

Οι απόφοιτοι της Σχολής Αξιωματικών ονομάζονται Υπαστυνόμοι Β΄ και εντάσσονται στην κατηγορία των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, μπορούν δε να εξελιχθούν μέχρι και το βαθμό του Αντιστράτηγου.

  • Οι Αξιωματικοί Ειδικών Καθηκόντων έχουν δική τους επετηρίδα και μπορούν να εξελιχθούν μέχρι και το βαθμό του Υποστράτηγου.

Οι προαγωγές των Αξιωματικών γίνονται μετά από κρίση των αρμοδίων συμβουλίων με βάση τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Eπιπλέον, μέσα στην Αστυνομική Ακαδημία, λειτουργεί η Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης η οποία έχει ως σκοπό τη μετεκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, με σκοπό τη διαρκή ενημέρωση αυτού στα σύγχρονα αστυνομικά θέματα και προβλήματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στα καθήκοντά του.

 Στο πλαίσιο αυτό στα γνωστικά εκπαιδευτικά αντικείμενα περιλαμβάνονται, μεταξύ των νομικών, δικονομικών, διοικητικών και αστυνομικών θεμάτων, και κοινωνικά θέματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ανθρώπινες σχέσεις, το φαινόμενο της μετανάστευσης, στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, στην ενδοοικογενειακή βία.

Tέλος,  η Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης αποτελείται από το Επιτελείο και έξι (6) Εκπαιδευτικά Τμήματα:

  • Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών
  • Τμήμα Μετεκπαίδευσης Αξιωματικών
  • Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων
  • Τμήμα Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων – Αρχιφυλάκων και Αστυφυλάκων
  • Τμήμα Εκπαίδευσης & Μετεκπαίδευσης εκπαιδευτών – συνοδών σκύλων και ανιχνευτών – εξουδετερωτών εκρηκτικών μηχανισμών
  • Τμήμα Ξένων Γλωσσών
  • Τμήμα Ειδικής Αστυνομικής Εκπαίδευσης .

 

Ειδικές Υπηρεσίες Ελληνικής Αστυνομίας

  1. Άμεση Δράση
  2. Ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.)
  3. Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας
  4. Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.)
  5. Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.)
  6. Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας
  7. Διεύθυνση Πληροφορικής
  8. Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής
  9. Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.)
  10. Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ.)
  11. Εναέρια Μέσα Σωμάτων Ασφαλείας
  12. Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών
  13. Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας
  14. Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
  15. Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων
  16. Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων
  17. Διεύθυνση Υγειονομικού
  18. Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων
  19. Θρησκευτική Υπηρεσία
Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο