Νέο δωρέαν Διεθνές Πρόγραμμα COACH για ειδικούς σε θέματα κλίματος και υγείας
Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard (ΚΕΣ), μετά την επιτυχημένη συνεργασία του με το Κέντρο Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «François-Xavier Bagnoud» (FXB) του Πανεπιστημίου Harvard στο Θερινό Πρόγραμμα στις Μεταναστευτικές και Προσφυγικές Σπουδές (PDF) από το 2022 έως το 2024, , συνεργάζεται εκ νέου με το Κέντρο FXB του Harvard για το νέο πρόγραμμα «Global Community Organizing and Advocacy for Climate and Health (Global COACH) Scholars».
Το πρόγραμμα αυτό διοργανώνεται από το Κέντρο Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «François-Xavier Bagnoud» του Πανεπιστημίου Harvard, με συνδιοργάνωση της Global Climate and Health Alliance, του Stanley Center for Peace and Security, του Health Care Without Harm, του CHA Center for Health Equity Education & Advocacy, και με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στην Ελλάδα.
Έχει σχεδιαστεί για να ενδυναμώσει επαγγελματίες υγείας και άτομα που δραστηριοποιούνται για την υγεία σε επίπεδο κοινότητας ώστε να ηγηθούν λύσεων για το κλίμα και την υγεία, ενισχύοντας τις δεξιότητές τους στην κοινοτική οργάνωση, τη στρατηγική αφήγηση, και την ηγεσία για την ισότητα στην υγεία. Απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας παγκοσμίως που παρέχουν άμεση φροντίδα ασθενών (ιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, φαρμακοποιούς, κοινωνικούς λειτουργούς, βοηθούς ιατρών, ψυχολόγους) και σε άτομα που συνεργάζονται μαζί τους (επαγγελματίες δημόσιας υγείας, ανθρώπους σε διευθυντικές θέσεις μη κερδοσκοπικών οργανισμών κ.λπ.).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία εντατική εβδομάδα με φυσική παρουσία στην Ελλάδα, από τις 28 Μαρτίου 2026 έως τις 3 Απριλίου 2026, που θα πραγματοποιηθεί στο ΚΕΣ. Μετά την ολοκλήρωσή της, θα ακολουθήσουν μηνιαίες δίωρες συνεδρίες μέσω Zoom για έξι μήνες, έως τον Οκτώβριο του 2026. Η παρακολούθηση όλων των συνεδριών, τόσο με φυσική παρουσία όσο και διαδικτυακά μέσω Zoom, είναι υποχρεωτική.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Οι διοργανωτές θα καλύψουν την έκδοση και αγορά αεροπορικού εισιτηρίου μετ’ επιστροφής (οικονομική θέση) προς την Ελλάδα, καθώς και τη διαμονή, τα γεύματα και τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του προγράμματος στη χώρα.
Το πρόγραμμα διευθύνουν ο Δρ. Gaurab Basu, Επίκουρος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Harvard T.H. Chan του Πανεπιστημίου, ο Pedja Stojicic, Συνεργαζόμενος Καθηγητής στο Κέντρο Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «François-Xavier Bagnoud» του Πανεπιστημίου Harvard και η Shweta Narayan, Υπεύθυνη Εκστρατειών της Global Climate and Health Alliance. Η Βασιλεία Διγιδίκη, Διευθύντρια του Προγράμματος Μετανάστευσης σε Κρίση, Κέντρο FXB του Harvard και Διευθύντρια του Θερινού Προγράμματος στις Μεταναστευτικές και Προσφυγικές Σπουδές, Κέντρο FXB του Harvard, θα είναι μεταξύ των συντονιστών του προγράμματος, συνεργαζόμενη στενά με τον δικό μας Μάνατζερ Προγραμμάτων, Ευάγγελο Κατσαρέλη, καθώς και άλλα μέλη της ομάδας του ΚΕΣ για την οργάνωση κάθε πτυχής αυτού του μοναδικού προγράμματος.
Οι αιτήσεις έχουν ανοίξει με καταληκτήρια ημερομηνία την Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2025.
Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα «Global Community Organizing and Advocacy for Climate and Health (Global COACH) Scholars» στην ιστοσελίδα του.