Μεταπτυχιακό στην Οινολογία & Τεχνολογία Αλκοολούχων Ποτών από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Οινολογία στην Ελλάδα: Ένα πεδίο με παράδοση και προοπτική
Η Ελλάδα διαθέτει μια μακραίωνη παράδοση στην οινοπαραγωγή, με ιστορία που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει δυναμικά στο σήμερα, μέσω ενός διαρκώς εξελισσόμενου οινοτουριστικού και εξαγωγικού τομέα. Το κρασί και τα αποστάγματα αποτελούν πλέον όχι μόνο μέρος της πολιτιστικής μας ταυτότητας, αλλά και έναν στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης της αγροδιατροφικής και μεταποιητικής οικονομίας της χώρας.
Σε αυτό το περιβάλλον, η ανάγκη για επιστημονικά καταρτισμένους και εξειδικευμένους επαγγελματίες είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) "Οινολογία - Τεχνολογία Αλκοολούχων Ποτών", που προσφέρει το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.), έρχεται να απαντήσει σε αυτήν την ανάγκη, συνδυάζοντας την ακαδημαϊκή αριστεία με την εφαρμοσμένη γνώση και την επαγγελματική προοπτική.
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα έχει ως αντικείμενο την υψηλού επιπέδου εξειδίκευση στις επιστήμες της οινολογίας και της τεχνολογίας των αλκοολούχων ποτών, προσφέροντας σύγχρονη και εμπεριστατωμένη κατάρτιση σε θέματα που σχετίζονται με:
- την παραγωγή οίνου, οινικών προϊόντων, αποσταγμάτων και άλλων αλκοολούχων ποτών,
- τις μεθόδους ζύμωσης, σταθεροποίησης, συντήρησης και αποθήκευσης,
- τη γευσιγνωσία, την εμπορία και την προώθηση προϊόντων,
- τη νομοθεσία και την οικονομική διαχείριση του κλάδου.
Στόχος του Π.Μ.Σ. είναι η εκπαίδευση εξειδικευμένων επιστημόνων, ικανών να στελεχώσουν οργανισμούς και επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και η υποστήριξη μιας δυναμικής ερευνητικής ή επαγγελματικής σταδιοδρομίας στον ευρύτερο χώρο της οινολογίας.
Γιατί να επιλέξετε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών;
Το Εργαστήριο Οινολογίας και Αλκοολούχων Ποτών του Γ.Π.Α. λειτουργεί από το 2003, έχοντας εκπαιδεύσει περισσότερους από 100 οινολόγους που στελεχώνουν κορυφαίες επιχειρήσεις του κλάδου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Με ισχυρή επιστημονική βάση, διασύνδεση με την αγορά και σύγχρονες υποδομές, το πρόγραμμα προσφέρει πραγματικά επαγγελματικά εφόδια και τη δυνατότητα λήψης άδειας άσκησης επαγγέλματος οινολόγου, ένα από τα λίγα που το προσφέρουν θεσμικά στην Ελλάδα.
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θετικών επιστημών καθώς και πτυχιούχοι τμημάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
Υπό προϋποθέσεις και μετά από απόφαση της Σ.Ε. μπορούν να γίνουν δεκτοί και πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μη θετικών επιστημών, εφόσον παρουσιάζουν αποδεδειγμένη 2-ετή εμπειρία σε οινοποιείο, δεν θα λαμβάνουν όμως την βεβαίωση της Άσκησης του Επαγγέλματος του Οινολόγου, θα υποχρεούνται δε στην παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση επιπλέον μαθημάτων που θα τα ορίζει η Σ.Ε. του Π.Μ.Σ.
Οι σπουδές για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. προγράμματος διαρκούν τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Τα δύο πρώτα εξάμηνα περιλαμβάνουν την παρακολούθηση των μαθημάτων ενώ το τρίτο την πραγματοποίηση της πρακτικής εξάσκησης και την έρευνα και συγγραφή της μεταπτυχιακής ερευνητικής διατριβής.
Τα τέλη φοίτησης ανά μεταπτυχιακό φοιτητή ανέρχονται σε 4.000 ευρώ και για τα τρία εξάμηνα σπουδών.
Ποσοστό έως 30% των μεταπτυχιακών φοιτητών που έχουν επιλεγεί με ακαδημαϊκά κριτήρια, μπορεί να απαλλαγεί από τα τέλη φοίτησης, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Ν. 4957/2022.
Οι αιτήσεις συμμετοχής στο ΠΜΣ για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 γίνονται ηλεκτρονικά έως 8 Σεπτεμβρίου 2025.
Δείτε την αναλυτική Προκήρυξη.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:
- στη Διευθύντρια του Π.Μ.Σ. Καθηγήτρια κα Σταματίνα Καλλίθρακα (Ιερά Οδός 75, Βοτανικός Τ.Κ. 118 55, τηλ. 210-529 4362, e-mail: stamatina@aua.gr),
- στο Γραφείο Οργάνωσης και Συντονισμού του Π.Μ.Σ, αρμόδια κα Δ. Κομματά (τηλ.: 210-5294677, e-mail: pms_etda@aua.gr) και
- στην ιστοσελίδα του Γ.Π.Α. https://w1.aua.gr/etda/spoudes/.