Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Συνέντευξη του κ. Σπύρου Μπλαβούκου, Διευθυντή του ΠΜΣ στις Διεθνείς Διαπραγματεύσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Το eduguide, συνεχίζοντας την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για αξιόλογα μεταπτυχιακά προγράμματα που λειτουργούν σήμερα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, φιλοξενεί συνέντευξη του κ. Σπύρου Μπλαβούκου, Αν. Καθηγητή στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή του ΠΜΣ στις Διεθνείς  Διαπραγματεύσεις.

1. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα;  Σε ποιους απευθύνεται και ποια είναι η δομή του; 

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στις Διεθνείς Διαπραγματεύσεις προσφέρεται από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2019 και είναι το μοναδικό πρόγραμμα σπουδών στην Ελλάδα που οδηγεί στη λήψη Μεταπτυχιακού Ακαδημαϊκού τίτλου στο γνωστικό αυτό πεδίο.

Το Πρόγραμμα στοχεύει στην εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλής ποιότητας στελεχών στο γνωστικό αντικείμενο των διαπραγματεύσεων και στην ανάπτυξη των διαπραγματευτικών τους δεξιοτήτων, στο απαιτητικό και δυναμικό πολιτικό, οικονομικό, διοικητικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι οι απόφοιτοι να αποκομίσουν πολύτιμες γνώσεις ώστε να είναι σε θέση να διαχειρίζονται τις προκλήσεις του σύγχρονου, διεθνοποιημένου, πολιτικού, οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, να βελτιώνουν τις διαπραγματευτικές τους ικανότητες και δεξιότητες και να μπορούν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο σε δημόσιους και διεθνείς  οργανισμούς και εθνικές ή πολυεθνικές επιχειρήσεις ως στελέχη, σύμβουλοι, ή εξειδικευμένοι λειτουργοί.

Διάρκεια Φοίτησης: Το Πρόγραμμα προσφέρεται ως Πρόγραμμα Πλήρους Φοίτησης διάρκειας 12 μηνών και ως Πρόγραμμα Μερικής Φοίτησης διάρκειας 24 μηνών. Σε αυτό το χρονικό διάστημα συμπεριλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης και υποβολής προς κρίση της διπλωματικής εργασίας.

Υποτροφίες Προγράμματος: 
Το Π.Μ.Σ. προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης, βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων, υποτροφιών υπό τη μορφή βραβείων αριστείας σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του Προγράμματος κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. 

2. Γιατί κάποια/ος φοιτήτρια/ης να επιλέξει το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα; Πώς αξιολογούν οι φοιτητές σας την εμπειρία τους από την παρακολούθηση του προγράμματος;

Το Π.Μ.Σ. στις Διεθνείς Διαπραγματεύσεις διακρίνεται από ένα σύγχρονο και ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών το οποίο προσαρμόζεται στις επαγγελματικές προοπτικές των φοιτητών του και στις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς εργασίας. 

Οι καθηγητές του προγράμματος πέραν των εξαιρετικών σπουδών και της κορυφαίας επιστημονικής κατάρτισης τους στα γνωστικά τους αντικείμενα, έχουν σημαντική επαγγελματική εμπειρία και κατέχουν εξέχουσες θέσεις στη δημόσια διοίκηση και στον ιδιωτικό τομέα. 

Χαρακτηριστικά οι απόφοιτοι μας αναφέρουν:

"Επέλεξα το συγκριμένο ΠΜΣ γιατί στην Ελλάδα είναι το πρώτο και μοναδικό στον τομέα του σε δημόσιο πανεπιστήμιο. Γιατί είναι ένα πρόγραμμα που συνεχώς εξελίσσεται βάσει νέων δεδομένων, αλλά κυρίως γιατί οι γνώσεις και το κύρος που προσφέρει οδηγούν σε μία τεράστια αγορά εργασίας.
Θεωρώ πολύ τυχερό τον εαυτό μου που επιλέχθηκα ως μια από τις πρώτες φοιτήτριες του τμήματος. Οι γνώσεις που πήρα ήταν ένα πολύτιμο εφόδιο για ποικίλους επαγγελματικούς ελιγμούς, ενώ οι ισχυροί διαπροσωπικοί δεσμοί με τους υπόλοιπους φοιτητές και τους διδάσκοντες έκαναν την εμπειρία ακόμα πιο μοναδική. Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα."

Μαρία Άννα Χαλκιαδάκη | Σειρά 2019

"Το ΠΜΣ στις Διεθνείς Διαπραγματεύσεις είναι ένα σύγχρονο, καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών, που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Μέσα από το πρόγραμμα αποκτώνται γνώσεις, όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά και σε πρακτικό, καθώς οι συμμετέχοντες έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε προσομοιώσεις διαπραγματεύσεων ήδη από τον πρώτο μήνα των σπουδών τους. Ο άρτιος, διεπιστημονικός, σχεδιασμός των μαθημάτων από το σύνολο του διδακτικού προσωπικού, σε συνδυασμό με το πραγματικό ενδιαφέρον που αυτοί επιδεικνύουν για τους φοιτητές, καταστούν το ΠΜΣ στις Διεθνείς Διαπραγματεύσεις κορυφαία επιλογή σπουδών.
Η συνολική εμπειρία μου από το πρόγραμμα ξεπέρασε κάθε μου προσδοκία. Όχι μόνο έλαβα πολύτιμες γνώσεις που συνέβαλαν καθοριστικά στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική μου εξέλιξη, αλλά είχα επίσης την ευκαιρία να εκπροσωπήσω το ΟΠΑ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα διαπραγματεύσεων (TNC), όπου διεύρυνα ακόμα περισσότερο τους διαπραγματευτικούς μου ορίζοντες και τον κύκλο των επαφών μου. Συστήνω το ΠΜΣ στις Διεθνείς Διαπραγματεύσεις ανεπιφύλακτα!"

Ελένη Μαρία Καλαφάτη | Σειρά 2019

3. Πως το πρόγραμμα προετοιμάζει τους φοιτητές για την αγορά εργασίας; 

Οι απόφοιτοι του ΠΜΣ εκπαιδεύονται με σύγχρονες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες, οι οποίες τους καθιστούν ικανούς στην ανάλυση και επίλυση προβλημάτων, άρτια προετοιμασμένους και ανταγωνιστικούς για να σταδιοδρομήσουν σε πολλά πεδία. Πιο συγκεκριμένα οι απόφοιτοι του Προγράμματος δραστηριοποιούνται σε  ελληνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές εργασίας, στο Δημόσιο τομέα της χώρας, σε Ελληνικά και Διεθνή Ερευνητικά Ινστιτούτα και σε Διεθνείς Οικονομικούς Οργανισμούς, διεκδικώντας επάξια θέσεις ευθύνης και διεύθυνσης.

4. Το ΠΜΣ στις Διεθνείς Διαπραγματεύσεις διοργάνωσε τον Απρίλιο του 2022 το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο και τον Διαγωνισμό Διαπραγματεύσεων «The Negotiation Challenge». Πείτε μας δύο λόγια για αυτή την διοργάνωση.

Το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο και Διαγωνισμός Διαπραγματεύσεων «The Negotiation Challenge 2022» διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 28, 29 και 30 Απριλίου 2022, από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στις Διεθνείς ΔιαπραγματεύσειςΠιο συγκεκριμένα:

  • Η έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Απριλίου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μια σειρά παρουσιάσεων ακαδημαϊκών εργασιών και συζητήσεων για διαφορετικές πτυχές των διαπραγματεύσεων.
  • Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, διοργανώθηκε ένα ανοιχτό για το κοινό workshop Διαπραγματεύσεων και η συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Ελλάδα και Διαπραγματεύσεις στην περίοδο των Μνημονίων» (The Greek Bailout Negotiations), στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και στη δημόσια συζήτηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Καθηγητής Οικονομικών στο ΟΠΑ Πάνος Τσακλόγλου, ο Καθηγητής Οικονομικών στο ΟΠΑ και Πρόεδρος της Τράπεζας Eurobank Γεώργιος Ζανιάς, ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο ΟΠΑ, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Γεώργιος Παγουλάτος και ο Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος, Κύριος Ερευνητής στο John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard Γεώργιος Χουλιαράκης.
  • Στην συνέχεια του Συνεδρίου, οι δέκα καλύτερες ομάδες που προκρίθηκαν στον τελικό γύρο, ταξίδεψαν στην Αθήνα και διαγωνίστηκαν στις 29 και 30 Απριλίου 2022. Ανάμεσά τους, φοιτητές από τα Πανεπιστήμια: UC Berkeley Law, McGill University, American University Washington College of Law, William & Mary Law School, UiT The Arctic University of Norway, University of Twente, HHL - Leipzig Graduate School of Management, Charles University, Nalsar University of Law, και δύο ομάδες από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

5. Μπορείτε να μας αναφέρετε έναν από τους επόμενους στόχους που έχετε θέσει στο πλαίσιο του προγράμματος; 

Ο βασικός στόχος του ΠΜΣ στις Διεθνείς Διαπραγματεύσεις, μετά την καθιέρωσή του στην εγχώρια ακαδημαϊκή κοινότητα, είναι η διεθνοποίηση του Προγράμματος με την αποδοχή ξένων φοιτητών τόσο από χώρες της ΕΕ όσο και εκτός αυτής, καθιστώντας το ΠΜΣ πόλο έλξης νέων επιστημόνων από την Ευρώπη και ευρύτερα. 

Το ΠΜΣ στις Διεθνείς Διαπραγματεύσεις δέχεται αιτήσεις μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2022.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματοςwww.dept.aueb.gr/el/intneg

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο