Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Διακρίσεις της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Δείτε πιο κάτω τις νέες διακρίσεις της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών:

1. ΝΕΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ ELMC

Σημαντική διεθνής διάκριση της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης European Law Moot Court Competition 2021-2022, ο οποίος έλαβε χώρα στη Μαδρίτη (24 έως 27 Μαρτίου 2022).

Η oμάδα προπτυχιακών φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που συμμετείχε στον πανεπιστημιακό διαγωνισμό εικονικής δίκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης European Law Moot Court Competition 2021-2022 (http://www.europeanlawmootcourt.eu/) κατέγραψε σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς αποτέλεσε μια από τις 4 καλύτερες ομάδες του Περιφερειακού Τελικού της Μαδρίτης και, συνολικά, μια από τις 8 καλύτερες όλου του διαγωνισμού. Η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών αποτελείτο από τους προπτυχιακούς φοιτητές Γεωργία (Τζίνα) Κανελλοπούλου, Πηνελόπη (Πέλια) Μαντέλη, Μαρία-Ελένη (Μαριλένα) Μαυραγάνη και Βασίλη Χριστοδούλου, ενώ στο στάδιο της συγγραφής των γραπτών υπομνημάτων συμμετείχαν και οι φοιτήτριες Ιωάννα Πασιά και Θεοδώρα Σφακιανάκη.

Ο διεθνής διαγωνισμός European Law Moot Court Competition είναι ένας από τους παλαιότερους και διεξάγεται από το 1989 υπό την αιγίδα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή άνω των 80 ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων, όπως το Columbia University, Université Parris II Pantheon-Assas, King's College London, Université de Luxembourg, Collèged' Europe. 

Βασίζεται σε μία προσομοίωση δίκης ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και περιλαμβάνει γραπτή και προφορική διαδικασία. Ιδιαιτερότητα του διαγωνισμού που τον διαφοροποιεί από άλλους, είναι η διγλωσσία, η οποία και βαθμολογείται, καθώς οι ομάδες καλούνται να αναπτύξουν τους ισχυρισμούς τους στα αγγλικά και γαλλικά.

Κατά τους μήνες Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο λαμβάνει χώρα η γραπτή διαδικασία υποβολής δικογράφων, από την οποία αναδεικνύονται οι 32 ομάδες με τα καλύτερα δικόγραφα, οι οποίες και προκρίνονται στον επόμενο γύρο για να διαγωνισθούν σε έναν από τους δύο περιφερειακούς τελικούς της προφορικής διαδικασίας. Οι Τελικοί αυτοί διεξάγονται ενώπιον καταξιωμένων ακαδημαϊκών, δικαστών του ΔΕΕ και δικηγόρων Ενωσιακού Δικαίου και -για τη φετινή χρονιά- δικαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού. Οι ομάδες που λαμβάνουν τις δυο πρώτες θέσεις σε κάθε περιφερειακό γύρο προκρίνεται στον Μεγάλο Τελικό, ο οποίος διεξάγεται στην έδρα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού έθιγε τα εξής ζητήματα:

α) τη συμβατότητα με το δίκαιο του ανταγωνισμού πειθαρχικών μέτρων που εξέδωσε αθλητική οργάνωση εναντίον αθλητών της και τη συμβατότητα της απορριπτικής απόφασης που έκρινε ότι η διοργάνωση ευρωπαϊκού κλειστού πρωταθλήματος συνιστά καρτέλ,
β) την ελευθερία παροχής υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και την αναγνώριση αποφάσεων εθνικών επιτροπών ανταγωνισμού σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.,
γ) την ενδεχόμενη καταχρηστικότητα που προκύπτει από εθνική διάταξη που θεσπίζει για τους αθλητές συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Την προετοιμασία ανέλαβαν οι φοιτητές Εμμανουέλα Γιαννουδάκου, Νίκος Καλαντζής, Αλεξάνδρα Κορμέντζα, Αλεξάνδρα Κορνηλάκη και Αλεξία Παπαρσένου, οι οποίοι ήταν μέλη της ομάδας που συμμετείχε στον διαγωνισμό το 2020-2021, ενώ την επιστημονική επίβλεψη ανέλαβαν η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ρεβέκκα-Εμμανουέλα Παπαδοπούλου, και οι επίκουροι καθηγητές Μεταξία Κουσκουνά και Μανώλης Περάκης.

Πηγή

2. ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΣΤΟΝ 15ο ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 15ος Διεθνής Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου (International Roman Law Moot Court Competition), που διεξήχθη για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 7-9/4/2022. Ο εν λόγω διαγωνισμός συνδιοργανώνεται ετησίως από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και θεωρείται ο σημαντικότερος διεθνώς με αντικείμενο το Ρωμαϊκό Δίκαιο ως θεμέλιο του συγχρόνου αστικού δικαίου ανά τον κόσμο. Την επιμέλεια της διοργάνωσης του διαγωνισμού στην Αθήνα είχε η Αν. Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Αθηνά Δημοπούλου, σε συνεργασία με τον Dr. Benjamin Spagnolo, mooting coordinator του Πανεπιστημίου του Cambridge. Συμμετείχαν, όπως κάθε χρόνο, πέραν του ΕΚΠΑ, τα πανεπιστήμια: University of Cambridge (Αγγλία), Liège Université (Βέλγιο), Università degli Studi di Napoli Federico II (Ιταλία), University of Oxford (Αγγλία), Universität Trier (Γερμανία), Eberhard Karls Universität Tübingen (Γερμανία), Universität Wien (Αυστρία), με τετραμελείς ομάδες διαγωνιζομένων φοιτητών.  

Το πρακτικό ζήτημα επί του οποίου εκλήθησαν να αγορεύσουν οι διαγωνιζόμενοι αφορούσε το δίκαιο της πώλησης, και ειδικότερα μία αγωγή για την αναστροφή πώλησης και μία αγωγή για την μείωση τιμήματος λόγω πραγματικών ελαττωμάτων, υπό συνθήκες πανδημίας, με εφαρμοστέο δίκαιο αυτό της Ιουστινιάνειας Κωδικοποίησης.

Οι προκριματικοί και ημιτελικοί αγώνες, την Πέμπτη 7/9/2022, πραγματοποιήθηκαν στο Παλαιό Πανεπιστήμιο – Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο μικρός και μεγάλος τελικός του διαγωνισμού διεξήχθησαν την Παρασκευή 8/9/2022 στη Στοά του Αττάλου στην αρχαία Αγορά των Αθηνών, όπου απηύθυναν χαιρετισμό ο Yφυπουργός Παιδείας Καθ. Άγγελος Συρίγος, και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος. Η Αν. Καθ. κ. Δημοπούλου εξήρε τη σημασία του χώρου της αρχαίας Αγοράς εν σχέσει με τη γένεση της ρητορικής, της δημοκρατίας, της ισονομίας, της ισηγορίας, των αξιών του κράτους δικαίου, αλλά και τη σημασία του Ρωμαϊκού Δικαίου ως θεμελίου της σύγχρονης νομικής επιστήμης. Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Αντιπρύτανης κ. Δ. Καραδήμας, μέλη ΔΕΠ, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, εκπρόσωποι των χορηγών και του νομικού κόσμου. Μετά το πέρας των αγορεύσεων, το κοινό κλήθηκε να ψηφίσει, δίκην ενόρκων, υπέρ ενός εκ των «διαδίκων» της εικονικής δίκης.

Χαιρετισμός του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή κ. Μελέτιου-Αθανάσιου Δημόπουλου

Η Νομική του Tübingen κατέκτησε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό αφού νίκησε στον μεγάλο τελικό το Cambridge, που κατέλαβε την δεύτερη θέση. Στον μικρό τελικό, η Νομική Αθηνών απέσπασε το τρίτο βραβείο αφού επικράτησε επί της Οξφόρδης, η οποία έλαβε εύφημο μνεία. Με βραβείο καλύτερου αγορητή τιμήθηκαν ομιλητές από τα πανεπιστήμια του Cambridge, της Οξφόρδης και του Tübingen. Το πανεπιστήμιο του Tübingen κατέκτησε επίσης το έπαθλο του κοινού.

Τα μέλη της ομάδας που εκπροσώπησε τη Νομική Αθηνών με επιτυχία είναι οι προπτυχιακοί φοιτητές Γιώργος Αποστολάκης, Μαρία Κορνάρου, Γεωργία-Ελπίδα Μπρατσιώτη και Αλέξανδρος Παπαβλασόπουλος. Την προπόνηση της ομάδας της Νομικής Σχολής Αθηνών είχε αναλάβει η αν. Καθηγήτρια κ. Αθηνά Δημοπούλου, η κ. Αρτεμισία Παπαδάκη, δικηγόρος, καθώς και οι φοιτητές και μέλη της οργανωτικής επιτροπής, Ίλια Παπασταμάτη, Νίκος Καλαντζής, Απόστολος Λατσώνας, Κωνσταντίνος Γαζής, Μάνος Παπαχρονόπουλος.

Καθηγητές και φοιτητές, μετά το πέρας του διαγωνισμού, είχαν την ευκαιρία αν ξεναγηθούν σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας. Άπαντες εξέφρασαν την ιδιαίτερη χαρά τους για τη φιλοξενία του διαγωνισμού στον μοναδικής σημασίας για την ιστορία της ανθρωπότητας χώρο της αρχαίας Αγοράς των Αθηνών.

Η επιτυχής διεξαγωγή της εκδηλώσεως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους χορηγούς, οι οποίοι ήταν οι εξής: η Ελληνική Εταιρεία Ιστορίας Δικαίου, υπό την αιγίδα της οποίας διεξήχθη ο διαγωνισμός, η Εταιρεία Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του ΕΚΠΑ, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ιστορίας του Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθώς και τα διακεκριμένα δικηγορικά γραφεία Zepos & Yannopoulos, Karatzas & Partners και Potamitis Vekris, τα οποία σταθερά υποστηρίζουν την συμμετοχή των φοιτητών της Νομικής Αθηνών στον διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου.

Η Νομική Σχολή Αθηνών ευχαριστεί θερμά όλους τους ως άνω, καθώς και όσους συνέβαλλαν στην επιτυχή διοργάνωση και φιλοξενία του διεθνούς διαγωνισμού στην Αθήνα: το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλης Αθηνών για την χορήγηση άδειας διεξαγωγής του τελικού του διαγωνισμού στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς, το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών για τη φιλοξενία των προκριματικών, το Μουσείο Ακροπόλεως και τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων & Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού για τις άδειες εισόδου και ξεναγήσεως των καθηγητών και φοιτητών στους αρχαιολογικούς χώρους της Ακροπόλεως και Μουσείου Ακροπόλεως, το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Εθιμοτυπίας και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του ΕΚΠΑ, το Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του ΕΚΠΑ για την κινηματογράφηση της εκδήλωσης, το τυπογραφείο του ΕΚΠΑ, όπως και τους αρχαιολόγους, προσωπικό και φύλακες των χώρων διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου (IRLM): εδώεδώ και εδώ

Πηγή

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο