Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Διαγωνισμός NameExoWorlds2022 της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης

Πλανήτες που βρίσκονται έξω από το ηλιακό μας σύστημα ονομάζονται εξωπλανήτες. Κάποιοι από αυτούς ονοματίζονται από τους ερευνητές που τους ανακάλυψαν. Για άλλους, όμως, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (International Astronomical Union - IAU) αναζητά όνομα με τη βοήθεια όλων – επιστημόνων ή μη.

Όσες κι όσοι, λοιπόν, έχουν διάθεση να ονοματίσουν έναν εξωπλανήτη μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό NameExoWorlds 2022 της IAU. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια του φετινού διαγωνισμού, η IAU καλεί στην ονοματοδοσία 20 εξωπλανητών που ανακαλύφθηκαν σχετικά πρόσφατα και που θα παρατηρηθούν από το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb Space Telescope (JWST).

Ο διαγωνισμός λαμβάνει χώρα σε εθνικό επίπεδο και συντονίζεται από ειδική επιτροπή της ευρύτερης αστρονομικής κοινότητας που εκπροσωπεί την IAU στη χώρα μας. Τα 3 καλύτερα ονόματα για κάθε χώρα θα προωθηθούν από την επιτροπή στην IAU για την τελική επιλογή. Όσοι, λοιπόν, θέλετε να δείτε κάποιο δικό μας όνομα σε έναν ‘νέο κόσμο’, εξαντλείστε την φαντασία σας! 

Oι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό θα πρέπει να δημιουργήσουν ομάδες που να απαρτίζονται από διάφορα μέλη (π.χ., εκπαιδευτικούς, μαθητές ή φοιτητές, μέλη ερασιτεχνικών συλλόγων αστρονομίας) και να κάνουν μια σχετική δράση εκλαΐκευσης (π.χ., παρουσίαση σε σχολείο, βραδιά παρατήρησης, ανάρτηση κειμένου/video σε social media). Η καλύτερη δράση εκλαΐκευσης παγκοσμίως, ανεξαρτήτως επιλογής ονόματος, θα βραβευθεί με φορητό τηλεσκόπιο. Για το συντονισμό των δράσεων των ομάδων που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, μπορεί να ζητηθεί βοήθεια στο uoa.astroqueries@gmail.com.

Τελική ημερομηνία κατάθεσης προτάσεων στο είναι η 11η Δεκεμβρίου του 2022.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον Οδηγό Συμμετοχής και στην ακόλουθη ιστοσελίδα hub.uoa.gr/nameexoworlds2022/.

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο