Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Τέσσερα (4) ελληνικά πανεπιστήμια στη διεθνή λίστα κατάταξης Shanghai

Ο πίνακας κατάταξης Academic Ranking of World Universities (AEWU) 2021, κατάταξη γνωστή ως Shanghai Ranking, δημοσιεύεται ετησίως από τον οργανισμό Shanghai Ranking Consultancy. Διεξάγει ετήσιες παγκόσμιες πανεπιστημιακές κατατάξεις από το 2003, καθιστώντας τις ως τις αρχαιότερες του είδους τους. Το ARWU αξιολογεί κάθε χρόνο πέραν των 2000 Πανεπιστημίων ενώ η σχετική λίστα περιλαμβάνει τα 1000 κορυφαία Πανεπιστήμια.

Η εν λόγω κατάταξη, γνωστή ως λίστα της Σαγκάης, θεωρείται ως μία από τις τρεις σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις πανεπιστημιών. Μεθοδολογικά αξιολογείται κάθε Πανεπιστήμιο που διαθέτει αποφοίτους και καθηγητές βραβευμένους με Νόμπελ ή άλλα σημαντικά βραβεία, ερευνητές των οποίων τα άρθρα έχουν υψηλή επιστημονική απήχηση και επίδραση, και άρθρα και δημοσιεύσεις σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά Nature και Science.

Επιπλέον, στον πίνακα βρίσκονται Πανεπιστήμια με σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων που έχουν συμπεριληφθεί στη βάση Science-Citation Index-Expanded (SCIE) και στη βάση Social Science Index Citation Index (SSCI)

Η φετινή ανακοίνωση επιφύλαξε σε τέσσερα (4) Ελληνικά Πανεπιστήμια και ένα (1) Κυπριακό Πανεπιστήμιο εξαιρετικά υψηλές θέσεις και διακρίσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

Ελλάδα

  • 301 - 400 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • 501 - 600 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • 601 - 700 Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • 801 - 900 Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Κύπρος

  • 601 - 700 Πανεπιστήμιο Κύπρου
     

Σύμφωνα με την κατάταξη, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατάφεραν να πάρουν τις πρώτες θέσεις. Τα πανεπιστήμια με τις καλύτερες επιδόσεις είναι το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Στάνφορντ, του Κέιμπριτζ, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Κολούμπια, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Σημαντικό το γεγονός ότι στη λίστα ανοδική πορεία είχαν και αρκετά πανεπιστήμια από χώρες της Ασίας όπως τα Πανεπιστήμια του Τόκιο στην 24η θέση και Tsinghua στην 28η θέση. 

Για να δείτε όλοκληρη την λίστα κατάταξης «Academic Ranking of World Universities 2021», επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Shanghai Ranking εδώ.

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο