Στην 85η θέση παγκοσμίως και στην 15η θέση στην Ευρώπη στον πίνακα "Top Universities by Top Google Scholar Citations" της Webometrics το ΕΚΠΑ

Στις 25 Ιουνίου 2021 ανακοινώθηκαντα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης «Top Universities by Top Google Scholar Citations» της Webometrics. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στην 85η θέση  παγκοσμίως.Ο συγκεκριμένος  πίνακας κατάταξης, ο οποίος δημοσιεύθηκε για 12η φοράπεριλαμβάνει 4234 Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και τα 24 Ελληνικά

Εκτός από την υψηλή αυτή θέση σε παγκόσμια επίπεδο, το ΕΚΠΑ βρίσκεται  στην 15η θέση στην Ευρώπη και στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτωνμε 2.537.572 ετεροαναφορές (citations). Η επίδοση αυτή δίνει στο ΕΚΠΑ και την 1η θέση τόσο μεταξύ των Πανεπιστημίων της Μεσογείου όσο και μεταξύ των Πανεπιστημίων στα Βαλκάνια. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι για 5η συνεχόμενη χρονιά το ΕΚΠΑ βρίσκεται στο top 100 της εν λόγω παγκόσμιας κατάταξης.

Η συγκεκριμένη κατάταξη συντάσσεται με βάση τον αριθμό ετεροαναφορών (citations) του ερευνητικού έργου των καθηγητών και ερευνητών των Ιδρυμάτων. Ο εντοπισμός  των ετεροαναφορών γίνεται μέσω της πλέον δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, του Google Scholar. Τα στοιχεία των ετεροαναφορών συλλέχθηκαν το χρονικό διάστημα 20-24 Ιουνίου 2021, και στην τελική λίστα περιλαμβάνονται Πανεπιστήμια με τουλάχιστον 1.000 ετεροαναφορές.

Την «πεντάδα» των καλύτερων Ελληνικών Πανεπιστημίων συμπληρώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην θέση 275 με 1.104.907 ετεροαναφορές, το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 375 με 792.182 ετεροαναφορές, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο  στη θέση 383 με 777.480 ετεροαναφορές, και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 403 με 738.216ετεροαναφορές.

Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Harvard από τις ΗΠΑ και  στην 2η 3η και 4η θέση τα επίσης αμερικάνικα Πανεπιστήμια Stanford, Berkeley και ΜΙΤ. Στην 5η θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Cambridge και στην 7η το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις θέσεις του top 10 καταλαμβάνονται από Πανεπιστήμια από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ετεροαναφορών του ΕΚΠΑ καλύπτει περίπου το 30% του συνόλου των ετεροαναφορών των 24 ελληνικών πανεπιστημίων που συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη.  Ο συνολικός αριθμός ετεροαναφορών των Ελληνικών Πανεπιστημίων είναι 8.790.596 εμφανίζοντας αύξηση 21,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Στην κατάταξη του Ιουλίου του 2021 η βαθμολογία του κάθε Πανεπιστημίου  υπολογίζεται από το άθροισμα των ετεροαναφορών των πρώτων 210 προφίλ Καθηγητών και Ερευνητών του Πανεπιστημίου μείον τις ετεροαναφορές των είκοσι πρώτων προφίλ.

Κατάταξη Πανεπιστημίων στον πίνακα “TopUniversitiesbyGoogleScholarCitations” της Webometrics

Πηγή

Η δημιουργία profile στο Google Scholar είναι μια απλή διαδικασία η οποία δεν ξεπερνά τα 5 λεπτά (εφόσον έχετε λογαριασμό στην Google). Αντλεί στοιχεία για τις δημοσιεύσεις σας από το διαδίκτυο με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του ερευνητικού σας έργου να περαστεί αυτόματα χωρίς να χρειαστεί να τα περάσετε εσείς ένα προς ένα.

Οδηγίες για την δημιουργία προφίλ μπορείτε να βρείτε στον κάτωθι υπερσύνδεσμο: εδώ  

Επίσης μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο από ειδικό webinar με θέμα «Δημιουργία και Διαχείριση Προφίλ στο GoogleScholar», που πραγματοποιήθηκε από τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας και το Παρατηρητήριο για τις διεθνείς κατατάξεις Rankings του ΕΚΠΑ στις 24 Σεπτεμβρίου 2020.

Αν έχετε απορίες ή αντιμετωπίζετε κάποιες δυσκολίες στη δημιουργία του προφίλ σας μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τους συνεργάτες της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας του ΕΚΠΑ στα τηλέφωνα 2103689653 και 2103689660 ή να αποστείλετε email στην ηλεκτρονική διεύθυνση modip@admin.uoa.gr.

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο