Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Ο πανελλήνιος διαγωνισμός CanSat in Greece επιστρέφει!

Το CanSat in Greece είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής που διοργανώνεται από τη SPIN – Space Innovation, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τον World CanSat & Rocketry Competition (WCRC).

Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο, σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, ο οποίος εκτελεί μία διαστημική αποστολή που οι ίδιοι οραματίστηκαν. Ο δορυφόρος εκτοξεύεται, σε υψόμετρο 1 χιλιομέτρου, ενσωματωμένος σε έναν πύραυλο που κατασκευάστηκε από τη SPIN και στη συνέχεια αποδεσμεύεται από αυτόν. Μετά την αποδεύσμευσή του από τον πύραυλο, ο δορυφόρος προσγειώνεται με ασφάλεια με τη χρήση αλεξίπτωτου, εκτελώντας την αποστολή που έχει επιλέξει η ομάδα.

Ο διαγωνισμός διαρκεί 8 μήνες από την προκήρυξή του και έχει δύο κατηγορίες, μία για μαθητές λυκείου και μία για φοιτητές. Η νικητήρια ομάδα της μαθητικής κατηγορίας προκρίνεται άμεσα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSats in Europe, που διοργανώνεται από τον ESA. Η νικητήρια ομάδα της φοιτητικής κατηγορίας προκρίνεται άμεσα στον παγκόσμιο διαγωνισμό του WCRC.

Η Αποστολή

Η αποστολή του CanSat in Greece είναι να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να βιώσουν όλα τα στάδια ενός πραγματικού διαστημικού προγράμματος.

Οι ομάδες αναλαμβάνουν την ευθύνη να οραματιστούν μια διαστημική αποστολή, να σχεδιάσουν το δορυφόρο τους, να πραγματοποιήσουν έρευνα αγοράς, να τον κατασκευάσουν, να τον δοκιμάσουν, να τον εκτοξεύσουν, να αναλύσουν και να παρουσιάσουν τα δεδομένα που έχει συλλέξει.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι συμμετέχοντες:

  • Επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα μέσω της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς.
  • Έρχονται σε επαφή με σύγχρονες τεχνολογίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε πολλές εφαρμογές.
  • Αποκτούν πρακτική εμπειρία σε τομείς που σχετίζονται με τις διαστημικές τεχνολογίες.
  • Εξοικειώνονται με τη μεθοδολογία στην οποία βασίζεται η έρευνα.
  • Μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται ένα ολόκληρο έργο.
  • Ασκούν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Η Διαδικασία

Μετά την υποβολή αιτήσεων για την υλοποίηση μιας διαστημικής αποστολής τον Σεπτέμβριο κάθε έτους, 10 ομάδες από κάθε κατηγορία προκρίνονται, εκπαιδεύονται και προχωρούν στη φάση υλοποίησης του δορυφόρου τους. Κάθε ομάδα αποτελείται από 4-6 συμμετέχοντες και έναν αρχηγό ομάδας.

Το The Launch Event του CanSat in Greece είναι το κύριο γεγονός του διαγωνισμού και πραγματοποιείται τον Απρίλιο. Το The Launch Event είναι το τετραήμερο event στο οποίο όλες οι ομάδες εκτοξεύουν τους δορυφόρους τους και παρουσιάζουν τα ευρήματά τους.

Ο διαγωνισμός σε όλες τις φάσεις του είναι Open Source και Open Hardware και διατηρεί ένα αποθετήριο γνώσης για όσους ενδιαφέρονται.

Συμμετοχή στον Διαγωνισμό

Οι δηλώσεις συμμετοχής άνοιξαν! Διαβάστε τον Ενημερωτικό Οδηγό (μαθητές / φοιτητές) και τις Οδηγίες Συμμετοχής (μαθητές / φοιτητές) και υποβάλετε την Αίτησή σας (μαθητές / φοιτητέςμέχρι την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021.

Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωσμό θα βρείτε εδώ.

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο