Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Γίνε μέλος στην ομάδα Συνθετικής Βιολογίας iGEM Athens 2022

Η ομάδα iGEM Athens αναζητά νέα μέλη για την ομάδα του 2022!

Μετά από 4 χρόνια συνεχόμενων επιτυχιών ελληνικών ομάδων στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM, ψάχνουν την νέα ομάδα iGEM Athens με σκοπό να συμμετάσχει στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας τη χρονιά του 2022.

Εισαγωγή

Για ακόμα μία φορά, φοιτητές από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αθήνας συνεργάζονται για τη δημιουργία μιας διεπιστημονικής ομάδας, με σκοπό τη συμμετοχή στον Διαγωνισμό iGEM 2022, τον μεγαλύτερο και διεθνώς αναγνωρισμένο διαγωνισμό στον τομέα της Συνθετικής Βιολογίας. Στα πλαίσια αυτού του διαγωνισμού τα νέα μέλη της ομάδας θα πρέπει να σκεφτούν ένα ερευνητικό πρότζεκτ και να το υλοποιήσουν μέσω πειραμάτων και πληροφορικών εργαλείων αλλα και να βρουν τρόπο να το χρηματοδοτήσουν. Επιπροσθέτως, η ομάδα αποσκοπεί στη διάδοση της συνθετικής βιολογίας στο ευρύτερο κοινό και στην παραγωγική αλληλεπίδραση μαζί του μέσω πολυποίκιλων εκδηλώσεων που τα ίδια τα μέλη θα πρέπει να οργανώσουν. Τελικός σκοπός της ομάδας είναι να παρουσιάσουν το τι κατάφεραν όλη την χρονιά στο παγκόσμιο Jamboree που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2022 στο Παρίσι.

Τι είναι η Συνθετική Βιολογία;

Η συνθετική βιολογία είναι ένας διεπιστημονικός κλάδος της βιολογίας και της μηχανικής. Παρ’ όλα αυτά, η συνθετική βιολογία χρησιμοποιεί θεωρία και πρακτικές και από άλλους τομείς, όπως της χημείας και της επιστήμης των υπολογιστών, με σκοπό τη δημιουργία νέων βιολογικών οντοτήτων, όπως γενετικών κυκλωμάτων, ενζύμων και κυττάρων ή τον επανασχεδιασμό υπαρχόντων βιολογικών συστημάτων. Εφαρμογές της συνθετικής βιολογίας μπορεί να αφορούν την ανεύρεση ουσιαστικών λύσεων σε μείζονα ζητήματα, όπως για παράδειγμα, αντιμετώπιση ασθενειών, παραγωγή ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό που διακρίνει τη συνθετική βιολογία από την παραδοσιακή μοριακή και κυτταρική βιολογία είναι η εστίαση της πρώτης στο σχεδιασμό και την κατασκευή βασικών δομικών στοιχείων (π.χ. τμημάτων από ένζυμα, γενετικών κυκλωμάτων, μεταβολικών μονοπατιών κλπ.), τα οποία μπορούν να μοντελοποιηθούν, να κατανοηθούν και να ρυθμιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτελέσουν διάφορες, καινοτόμες λειτουργίες.

Διαγωνισμός iGEM

Τα αρχικά iGEM σημαίνουν international Genetically Engineered Machine. Το ίδρυμα iGEM είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος στην εξέλιξη της συνθετικής βιολογίας μέσω της εκπαίδευσης, της συνεργασίας και της ευγενούς άμιλλας. Ο Διαγωνισμός της iGEM είναι η κύρια διοργάνωση του οργανισμού iGEM. Ξεκινώντας πρώτη φορά το 2003 στο MIT (Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης) με τη συμμετοχή 5 μόνο ομάδων, τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν σε αυτόν περισσότερες από 300 ομάδες και συνολικά περίπου 6000 φοιτητές από όλο τον κόσμο. Ο κύριος στόχος του iGEM είναι να διεγείρει το ενδιαφέρον για τη Συνθετική Βιολογία, να υποστηρίξει την έρευνα και την ανάπτυξη νέων εργαλείων στον τομέα της Εμβιομηχανικής και να προωθήσει ασφαλείς και αποτελεσματικές εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πολλά ερευνητικά projects ομάδων που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό συνέχισαν να αναπτύσσονται μετά το πέρας του, λειτουργώντας ως έναυσμα για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, προϊόντων και κυρίως δεσμών φιλίας μεταξύ φοιτητών.

Ρόλοι της ομάδας

Πώς μπορείς να συνεισφέρεις και εσύ σε αυτήν την επιστημονική και δημιουργική πρωτοβουλία; Ανεξαρτήτως επιστημονικού υπόβαθρου, χρειαζόμαστε τη δυναμική σου, το πάθος σου για την έρευνα και την επιστήμη, την επιθυμία σου να συμμετάσχεις σε μια διεπιστημονική ομάδα και τις πιο ευφάνταστες ιδέες σου! Ωστόσο οι τυπικοί ρόλοι που έχει μία ομάδα iGEM είναι οι εξής:

A) Wet lab member: Άτομα που θα ασχοληθούν με τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της εργαστηριακής διαδικασίας. Επιπλέον είναι υπέυθυνα για τις εργαστηριακές παραγγελείες και την εύρεση εργαστηριακού χώρου που θα στεγάσει την ομάδα

Β) Dry lab member: Άτομα που θα ασχοληθούν με το πληροφορικό τμήμα του προτζεκτ. Παραδείγματα αποτελούν, η δημιουργία μοντέλων και η βοήθεια του εργαστηρίου μέσω in silico δεδομένων.

Γ) Design member: Άτομα που φτιάχνουν οποιαδήποτε γραφικά για το τελικό website, τις παρουσιάσεις της ομάδας και τα βίντεο που απαιτούνται για τον διαγωνισμό.

Δ) Human practices member: Άτομα τα οποία κάνουν έρευνα για την επιρροή του πρότζεκτ στον κόσμο, μιλάνε με ειδικούς για την πιστότητα του και τις πιθανότητες να δουλέψει αλλά και για τον πιο ορθό τρόπο μπου μπορεί να αξιοποιηθεί.

Ε) Fundraising member: Εύρεση χρηματοδότησης και διαχείριση της ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας.

ΣΤ) Wiki-page member: Άτομα που θα αναλάβουν τον σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία του επίσημου website της ομάδας στο οποίο θα καταγραφεί το έργο του προηγούμενου χρόνου.

Οι παραπάνω ρόλοι είναι ενδεικτικοί, και μπορούν να προκύψουν και άλλοι στην πορεία της χρονιας! Ένα μέλος μπορεί να έχει δύο η παραπάνω ρόλους ταυτόχρονα.

Φόρμα αίτησης

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο