Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Γιατί να επιλέξει κάποιος το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

To Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το μοναδικό Ελληνικό Πανεπιστήμιο που παρέχει Σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, προσφέρει 8 Προπτυχιακά, 51 Μεταπτυχιακά1 Ειδικό Πρόγραμμα και 367 Θεματικές Ενότητες. Προγράμματα εξειδικευμένα, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, με ιδιαίτερα ανταγωνιστική οικονομική συμμετοχή.

Σε μια εποχή που η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι πλέον ανάγκη, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με την πολύχρονη εμπειρία του, δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να σπουδάσουν με ουσία, από όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκονται.

Το eduguide, συνεχίζοντας την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων, φιλοξενεί συνέντευξη του Αντιπροέδρου Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Ελληνικού Ανοιτκού Πανεπιστημίου, Καθηγητή Στάθη Ευσταθόπουλου. Στάθης Ευσταθόπουλος, Αντιπρόεδρος Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων  και Φοιτητικής Μέριμνας ΕΑΠ

Κύριε καθηγητά, οι εγγραφές στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο (ξανά)άνοιξαν και η ερώτηση, απλή και ξεκάθαρη: Γιατί να επιλέξει κάποιος το ΕΑΠ;

“Επειδή, πλέον, μπορεί να σπουδάσει από το σπίτι του, καινοτόμα αντικείμενα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους-εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, διεθνώς. Ακούγεται ως  διαφήμιση, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Το ΕΑΠ δεν αποτελεί πλέον πανεπιστήμιο μόνο δεύτερης ευκαιρίας, αλλά και πρώτης επιλογής, κάτι που αναγνωρίζεται και από την ακαδημαϊκή κοινότητα και από την αγορά εργασίας, στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσω ότι το ΕΑΠ, σταθερά παραμένει, στην κορυφαία 5άδα των Ανοικτών Πανεπιστημίων παγκοσμίως, σύμφωνα και με την επικαιροποιημένη παγκόσμια συνολική κατάταξη Webometrics Ranking of World Universities για το 2ο εξάμηνο του 2021, ανάμεσα σε Πανεπιστήμια από 67 χώρες. Ως αντιπρόεδρος, υπεύθυνος για τις ακαδημαϊκές υποθέσεις, θα μπορούσα να συνεχίσω να  επιχειρηματολογώ για ώρες. Όμως, θα ολοκληρώσω την απάντηση υιοθετώντας μία πρόσφατη φράση της υπουργού Παιδείας: “…η Παιδεία που δίνουμε σήμερα στα παιδιά μας, θα ορίσει την Ελλάδα του αύριο”… Στο ΕΑΠ, εκτός από το ότι υιοθετούμε πλήρως αυτό το όραμα, και το γνωρίζουμε αυτό και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να το υλοποιήσουμε. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκουμε και τη συνεργασία και με Έλληνες ακαδημαϊκούς, που διδάσκουν σε διακεκριμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού.     

Σπουδές σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο αλλά και με το ανάλογο αντίτιμο -θα πρόσθετα- και χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις η επιλογή.

Πράγματι, η εγγραφή πραγματοποιείται χωρίς εξετάσεις και χωρίς επιλογή, μέχρι την κάλυψη των θέσεων, που διατίθενται σε κάθε πρόγραμμα, προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό. Γι’ αυτό και η κατάθεση της αίτησης πρέπει να γίνει το συντομότερο  δυνατόν. Όσον αφορά το “αντίτιμο”, όπως το αποκαλέσατε, συγκριτικά με την ελληνική και διεθνή εκπαιδευτική αγορά, είναι κατά πολύ χαμηλότερο και, ας μου επιτραπεί να πω, πολύ ανταγωνιστικό. Γεγονός που επιτρέπει σε όλους, Έλληνες και μη, να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική, πανεπιστημιακού επιπέδου, εκπαίδευση και μόρφωση. Και,  επιπλέον, να σας υπενθυμίσω ότι το ΕΑΠ εφαρμόζει ειδική πολιτική υποτροφιών όχι μόνο για τους αριστεύσαντες κάθε έτος, αλλά και βάσει κοινωνικών (εισοδηματικών και οικονομικών) κριτηρίων. Διευκολύνει, επίσης, με ειδικά οικονομικά προγράμματα, ευπαθείς ή ειδικές κοινωνικές ομάδες. Γιατί, θα το  επαναλάβω, “…η Παιδεία που δίνουμε σήμερα στα παιδιά μας, θα ορίσει την Ελλάδα του αύριο”. Και δεν πρέπει να το ξεχνάμε. 

Για την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022 προσφέρονται και νέα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

Στο ΕΑΠ μένουμε προσηλωμένοι στην αρχή της διαρκούς εξέλιξης και, ιδιαιτέρως, προς γνωστικά αντικείμενα με αυξημένο ενδιαφέρον, τόσο για τη χώρα μας όσο και διεθνώς, όπως, για παράδειγμα, είναι τα νέα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, που προσφέρονται  σ΄ αυτήν την ακαδημαϊκή χρονιά: Το «Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των μνημείων της φύσης από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», το « Data Science and Machine Learning», το Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο « Ευρωπαϊκό Δίκαιο» το οποίο είναι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου, το «Εφαρμοσμένη Αναπτυξιακή Ψυχολογία» και το «Νεώτερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία»

Θα ήθελα, ωστόσο, να επισημάνω τη σπουδαιότητα όχι μόνο της πιστοποίησης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) του Συστήματος Ποιότητας του Πανεπιστημίου με “άριστα”, αλλά και της πιστοποίησης των προπτυχιακών μας προγραμμάτων με πολύ υψηλή βαθμολογία. Ήδη έχει ολοκληρωθεί και επισήμως η πιστοποίηση των προγραμμάτων «Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών», και «Πληροφορική», δύο από τα πιο δημοφιλή προγράμματα του ΕΑΠ (κάθε χρόνο εγγράφονται περισσότεροι από 600 και 400 πρωτοετείς φοιτητές αντίστοιχα). Παρόμοια εικόνα αναμένουμε και για τα προγράμματα «Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες», «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της πιστοποίησης. Το πρόγραμμα «Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός» είναι υπό πιστοποίηση, ενώ τα δύο νεώτερα προπτυχιακά μας προγράμματα «Διοίκηση Τουρισμού» και «Δημόσια Διοίκηση» βρίσκονται σε πιο πρώιμες φάσεις της διαδικασίας. Όμως, δεν θα σας κουράσω περισσότερο με τα προσφερόμενα προγράμματα. Μπορείτε να  επισκεφτείτε την ηλεκτρονική σελίδα του ΕΑΠ, η οποία -σημειωτέων- αναδείχθηκε δεύτερη, πανελλαδικά, σε επισκεψιμότητα μετά την ιστοσελίδα του ΕΚΠΑ, μεταξύ των ιστοσελίδων όλων των ελληνικών πανεπιστημίων και μέσα στις 100 δημοφιλέστερες ελληνικές ιστοσελίδες συνολικά. Και ας μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω όλους για την εμπιστοσύνη, που δείχνουν στο ΕΑΠ, στη διοίκηση του οποίου ανήκω, αλλά και στο ΕΚΠΑ, στην ακαδημαϊκή κοινότητα του οποίου επίσης ανήκω και υπηρετώ. 

Κύριε αντιπρόεδρε, κ. Ευσταθόπουλε, το ΕΑΠ προσφέρει, επίσης, τη δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς μία Θεματική Ενότητα και όχι ολόκληρο το Πρόγραμμα Σπουδών. 

Πρόκειται για μία καινοτομία του ΕΑΠ, και από αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά,  όλοι, φοιτητές, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, άνεργοι, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και να παρακολουθήσουν μία ή περισσότερες από τις 367 Μεμονωμένες Θεματικές Ενότητες (ΜΘΕ), χωρίς την υποχρέωση ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου Προγράμματος Σπουδών, από το οποίο θα γίνει η επιλογή της ΜΘΕ. Και πάλι στόχος και σκοπό μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε όλον τον κόσμο να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, να αποκτήσει την εξειδίκευση που επιθυμεί, ανεξαρτήτως του κλάδου που δραστηριοποιείται ή σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί. Με την επιτυχή ολοκλήρωση θα χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης. Θα το επαναλάβω - και ας κουράζω, καθώς το οφείλω ως πανεπιστημιακός: Η γνώση δεν γνωρίζει σύνορα και δεν μπορεί πλέον η ηλικία και το μέρος της διαμονής ή εργασίας να αποτελεί εμπόδιο για την απόκτησή της.     

Οι αιτήσεις για εισδοχή σε ένα από τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, θα είναι ενεργές μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2021.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου στο www.eap.gr ή να επικοινωνήσετε με το info@eap.gr.

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο