ΠΜΣ Πληροφορική και Εφαρμογές
ΠΜΣ Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής- Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
ΠΜΣ Δίκτυα Επικοινωνιών Νέας Γενιάς και Κατανεμημένα Περιβάλλοντα Εφαρμογών
MBA Food and Agribusiness
Τεχνητή Νοημοσύνη και Οπτική Υπολογιστική- Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
ELGS Postrgraduate Programmes

Συνέντευξη του Καθηγητή κ. Σωφρόνη Κληρίδη για το Διδακτορικό Πρόγραμμα του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου Εκπαιδευτικά Νέα

Το Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου παρέχει ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον με έντονο ερευνητικό προσανατολισμό και προσφέρει διδακτορικές σπουδές υψηλού επιπέδου. Το Διδακτορικό Πρόγραμμα στα Οικονομικά του Πανεπιστημίου Κύπρου αποσκοπεί στην εκπαίδευση και την επιστημονική κατάρτιση ερευνητών υψηλού επιπέδου. Στόχος του προγράμματος είναι οι απόφοιτοι του να είναι σε θέση να διεκδικήσουν θέσεις σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού και της Κύπρου, σε διεθνείς οργανισμούς διαμόρφωσης πολιτικής, καθώς και σε αξιόλογες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

Το eduguide, συνεχίζοντας την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για αξιόλογα προγράμματα που λειτουργούν σήμερα στα Ελληνικά και Κυπριακά Πανεπιστήμια, φιλοξενεί παρακάτω συνέντευξη του Καθηγητή κ. Σωφρόνη Κληρίδη που είναι υπεύθυνος του Διδακτορικού Προγράμματος του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ειδικότερα για το τμήμα Οικονομικών;

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο που λειτούργησε στην Κύπρο, δεχόμενο τους πρώτους φοιτητές του το 1992. Οι κύριοι στόχοι του Πανεπιστημίου είναι η προώθηση της επιστήμης και της γνώσης μέσω της υψηλού επιπέδου έρευνας και διδασκαλίας. Χαίρει σημαντικής αναγνώρισης από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και την Κυπριακή κοινωνία.

Το Τμήμα Οικονομικών είναι ένα από τα ιδρυτικά τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου. Παρέχει ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον με έντονο ερευνητικό προσανατολισμό. Το Tilburg University Research Ranking, το οποίο μετρά την ερευνητική παραγωγή σε ακαδημαϊκά περιοδικά των Οικονομικών, κατατάσσει συστηματικά το Πανεπιστήμιο Κύπρου στα 100 κορυφαία ιδρύματα στην Ευρώπη, και περίπου στα 200 κορυφαία στον κόσμο. Όλα τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού είναι απόφοιτοι διδακτορικών προγραμμάτων επιφανών Πανεπιστημίων της Αμερικής και της Ευρώπης και παράγουν ερευνητικό έργο υψηλού επιπέδου, με δημοσιεύσεις σε κορυφαία διεθνή περιοδικά.

Γιατί κανείς να επιλέξει να κάνει διδακτορικό του στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου;

Το διδακτορικό πρόγραμμα του Τμήματος Οικονομικών αποσκοπεί στην εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση ερευνητών υψηλού επιπέδου και διεθνών προδιαγραφών. Στόχος του προγράμματος είναι οι απόφοιτοι του να είναι σε θέση να διεκδικήσουν θέσεις σε Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού και της Κύπρου, σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς διαμόρφωσης πολιτικής, καθώς και σε αξιόλογες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Το Τμήμα θεωρεί και αντιμετωπίζει τους διδακτορικούς του φοιτητές ως αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας του και ενθαρρύνει την έντονη και συνεχή αλληλεπίδρασή τους με τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού. Για αυτό άλλωστε και τους στηρίζει έμπρακτα, τόσο μέσω των δυνατοτήτων χρηματοδότησης που παρέχει όσο και με σειρά άλλων δραστηριοτήτων, όπως η στήριξη για συμμετοχή τους σε διεθνή συνέδρια και εξειδικευμένα μαθήματα, οι ευκαιρίες για πραγματοποίηση μέρους των σπουδών τους σε κορυφαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού και η παρουσίαση και συμμετοχή των φοιτητών σε σεμινάρια του Τμήματος .

Tι ευκαιρίες χρηματοδότησης προσφέρει το Τμήμα στους υποψήφιους διδάκτορες;

Το Τμήμα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να στηρίζει οικονομικά του διδακτορικούς του φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Στόχος του Τμήματος είναι οι φοιτητές μας να έχουν ικανοποιητικούς οικονομικούς πόρους που να τους επιτρέπουν να ζουν ανεξάρτητα, ώστε να μπορούν να εστιάζουν απρόσκοπτα στις σπουδές τους. Το Τμήμα καλύπτει τα δίδακτρα των νεοεισερχόμενων φοιτητών πλήρους φοίτησης του Διδακτορικού προγράμματος. Επιπλέον, οι περισσότεροι φοιτητές λαμβάνουν οικονομική στήριξη με τη μορφή υποτροφιών ή μέσω εργοδότησης σε θέσεις βοηθών διδασκαλίας. Την τελευταία δεκαετία το Τμήμα παρείχε οικονομική στήριξη σε όλους τους διδακτορικούς του φοιτητές καθ'όλη τη διάρκεια των σπουδών τους. Αντίστοιχες ευκαιρίες χρηματοδότησης υπάρχουν και για φοιτητές που εγγράφονται αρχικά στον Μάστερ στην Οικονομική Ανάλυση.

Που εργάζονται σήμερα οι διδάκτορες του Τμήματος;

Απόφοιτοι του διδακτορικού προγράμματος εργάζονται πλέον σε γνωστά Πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το University of Glasgow, το University of Essex, το Nottingham Business School in China και το University of Innsbruck, καθώς και σε ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου, όπως το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Cyprus International Institute of Management, το Πανεπιστήμιο Frederick και το UCLan. Επίσης, αρκετοί απόφοιτοι εργάζονται σε δημόσιους φορείς όπως το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εργασίας και η Κυπριακή Βουλή, καθώς και στον ιδωτικό τομέα σε τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, απόφοιτοι του Μάστερ στην Οικονομική Ανάλυση καθώς και του τμήματος φοιτητές που έχουν παρακολουθήσει μαθήματα του προγράμματος έχουν γίνει δεκτοί με υποτροφία σε διδακτορικά προγράμματα κορυφαίων Πανεπιστημίων του εξωτερικού, όπως το University of Rochester, το Columbia University, το Washington University in St. Louis, το Universitat Pompeu Fabra, το University of Wisconsin-Madison, το University of Maryland και το Universidad Carlos III de Madrid.

Το Διδακτορικό Πρόγραμμα στα Οικονομικά δέχεται αιτήσεις μέχρι τις 2 Απριλίου (αρχική προθεσμία). Οι αιτήσεις που λαμβάνονται έως την αρχική προθεσμία θα αξιολογηθούν στις αρχές Απριλίου, κατά προτεραιότητα. Το πρόγραμμα θα δέχεται αιτήσεις και μετά την προθεσμία, οι οποίες θα αξιολογούνται σε κυλιόμενη βάση για όσο διάστημα υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες θέσεις και ευκαιρίες χρηματοδότησης.

Πρόσθετες Πληροφορίες και Στοιχεία Επικοινωνίας:

Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

Ανακοίνωση στα Ελληνικά

Ανακοίνωση στα Αγγλικά

Email επικοινωνίας: deptecon@ucy.ac.cy

 

---
Η ομάδα του eduguide.gr
Αν θέλετε να ενημερώνεστε για άρθρα όπως αυτό; κάντε μας

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
blog comments powered by Disqus
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο