Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Τηλε-διαλέξεις για την Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο κόσμος μας έγινε Χριστιανικός» από το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του ΑΠΚΥ

Τις συνέχειες και τις ασυνέχειες, οι οποίες συνεπέφεραν τη μετάβαση από τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό στον εκχριστιανισμένο μεσαιωνικό κόσμο ιδιαίτερα κατά τον 4ο και 5ο αιώνα, επιχειρεί να διαφωτίσει η Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός», η οποία κατά το τρέχον εξάμηνο (Μάρτιος – Μάιος 2022) εγκαινιάζει τον 4ο κύκλο της.

Τη Σειρά Διαλέξεων οργανώνει το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) με επιστημονικό συντονιστή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Δεληγιαννάκη.

Επιφανείς ακαδημαϊκοί και ερευνητές στα πεδία της αρχαιολογίας, της αρχαίας ιστορίας και των κλασικών σπουδών θα παρουσιάσουν επτά συνολικά διαλέξεις, οι οποίες θα είναι ανοικτές στο ευρύ κοινό και θα μεταδοθούν διαδικτυακά. Δύο διαλέξεις συνδιοργανώνονται με το Εργαστήρι Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου ενώ δύο άλλες θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η διαχρονική αξία της Ύστερης Αρχαιότητας ως αντικειμένου ιστορικής μελέτης έγκειται στο γεγονός ότι την εν λόγω περίοδο ο ελληνορωμαϊκός κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με τον αναδυόμενο χριστιανισμό, πυροδοτώντας μια πολιτισμική έκρηξη. Ο αρχαίος κόσμος εκχριστιανίζεται, ενώ το ριζοσπαστικό κίνημα των πρώτων χριστιανών εκρωμαΐζεται και εξελληνίζεται. Αυτή την εποχή τίθενται ουσιαστικά τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ταυτότητας, η οποία ορίζεται από το τρίπτυχο ελληνική αρχαιότητα, ρωμαϊκότητα, χριστιανισμός.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΛΕΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

  • 18/03/2022The life and fate of statues in Late Antique Cyprus: a view from the capital, Δρ Παναγιώτης Παναγίδης (British Academy Postdoctoral Fellow, Oxford University)
  • 24/03/2022Πᾶν πλῆθός ἐστιν ἐλαφρὸν καὶ πλῆρες ἐπιθυμιῶν παρανόμων, ὀργῆς ἀλόγου, θυμοῦ βιαίου, Δρ Δέσποινα Ιωσήφ (Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών)
  • 06/04/2022The Emperor Constantine at war: Divine Favour and the Role of EpiphaniesΔρ Γιάννης Παπαδογιαννάκης (Senior Lecturer, King’s College London) - σε συνεργασία με το Εργαστήρι Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου
  • 14/04/2022Ο μυθικός Αχιλλέας στην υστερορωμαϊκή αυτοκρατορική ιδεολογία, Δρ Φωτεινή Χατζηττοφή (Assistant Professor, University of Lisbon)
  • 26/04/2022Marble in ancient Cyprus, Καθηγητής Δημήτριος Μιχαηλίδης (Πανεπιστήμιο Κύπρου / Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών) - σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  • 28/04/2022Φόβοι και φυλακτήρια την ύστερη αρχαιότητα: πριν και μετά, Δρ Μαρία Πατέρα (Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό, ΑΠΚΥ) - σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  • 05/05/2022Γκράφιτι στην πόλη της Αφροδιασιάδας την ύστερη αρχαιότητα, Καθηγητής Άγγελος Χανιώτης (Institute of Advanced Study, Princeton) σε συνεργασία με το Εργαστήρι Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο