Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Τέσσερα τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Ελληνικών Πανεπιστημίων στα 300 κορυφαία παγκοσμίως

Δημοσιεύτηκε για πέμπτη φορά από τον πίνακα της Σανγκάης (ARWU), η ειδική κατάταξη με τις κορυφαίες αθλητικές σχολές και τα Τμήματα αθλητικών σπουδών Πανεπιστημίων παγκοσμίως (ShanghaiRanking's Global Ranking of Sport Science Schools and Departments).

Η φετινή κατάταξη επιβεβαίωσε το σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό έργο τεσσάρων Τμημάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Ελληνικών Πανεπιστημίων και τα κατέταξε μεταξύ των 300 κορυφαίων Τμημάτων αυτού του Τομέα Παγκσομίως.

Πρόκειται για τα Τμήματα: 

  • 101-150: Φυσικής Αγωγής - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  • 151-200: Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
  • 201-300: Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (ΕΚΠΑ)
  • 201-300: Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού - Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ)

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η θέση και η επίδοση των τεσσάρων ελληνικών πανεπιστημίων στην εν λόγω εξειδικευμένη κατάταξη

Τα 300 κορυφαία πανεπιστήμια της συγκεκριμένης κατάταξης βαθμολογήθηκαν με βάση τρία κριτήρια και πέντε δείκτες, που αξιολογούν αποκλειστικά την ακαδημαϊκή και ερευνητική επίδοση:

  1. Το κριτήριο «Ερευνητική Παραγωγή»  με συνολικό συντελεστή βαρύτητας 40% και περιλαμβάνει δύο δείκτες: (α) Το δείκτη «Αριθμός Άρθρων στη βάση Web of Science»  (PUB), για την περίοδο 2016-2020, ο οποίος αφορά τα συνολικά άρθρα και δημοσιεύσεις  της Σχολής (20%) και (β) το δείκτη «Συνολικού Αριθμού Ετεροαναφορών» (CITαπό τα συγκεκριμένα άρθρα και δημοσιεύσεις της Σχολής Αθλητικών Σπουδών (20%). 
  2. Το κριτήριο «Ποιότητα της Έρευνας» με συνολικό συντελεστή βαρύτητας 50% και περιλαμβάνει δύο δείκτες: (α) Το δείκτη «Ετεροαναφορές ανά άρθρο» (CPP), δηλαδή ένα μέσο όρο του πόσες φορές ένα άρθρο της Σχολής αναφέρεται σε άλλες δημοσιεύσεις (25%) και β) ο «Αριθμός Άρθρων που έχουν δημοσιευθεί στο 25% των σημαντικότερων ερευνητικών περιοδικών»(TOP) (25%).
  3. Το κριτήριο «Διεθνή Συνεργασία» (IC) με συνολικό συντελεστή βαρύτητας 10% και περιλαμβάνει το δείκτη «Ποσοστό άρθρων με διεθνή συνεργασία στο σύνολο των άρθρων». Στον πίνακα 1 παρουσιάζεται η θέση και η επίδοση των τεσσάρων ελληνικών πανεπιστημίων στην εν λόγω εξειδικευμένη κατάταξη

Τα βιβλιομετρικά δεδομένα συλλέγονται από τη βάση δεδομένων Web of Science και καλύπτουν πενταετία.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Deakin από την Αυστραλία από τη Δανία, και ακολουθούν η Νορβηγική Σχολή Φυσικής Αγωγής και. το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.  Στο top 10 συναντάμε συνολικά 6 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια ενώ απουσιάζουν Αμερικάνικα Πανεπιστήμια. Το πρώτο εξ αυτών το συναντάμε στην 20η θέση (University of South Carolina–Columbia). Δείτε εδώ τη λίστα με τις κορυφαίες αθλητικές σχολές και τα Τμήματα αθλητικών σπουδών Πανεπιστημίων παγκοσμίως

Από τα 300 Πανεπιστήμια που έχουν συμπεριληφθεί στην κατάταξη του 2021, δεκατρία (13) εξ αυτών είναι αμιγώς αθλητικά Πανεπιστήμια, ενώ τα υπόλοιπα 287  είναι Πανεπιστήμια τα οποία έχουν μεταξύ των άλλων και  Τμήμα Αθλητικών Σπουδών και Φυσικής Αγωγής. Σαράντα ένα (41) Πανεπιστήμια της εν λόγω κατάταξης διαθέτουν παραπάνω από ένα Τμήμα, μονάδα ή Πρόγραμμα Σπουδών που αφορά την Αθλητική Διοίκηση και Επιστήμη της Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Δείτε εδώ τη γενική κατάταξη των Ελληνικών Πανεπιστημίων ανά γνωστικό αντικείμενο σύμφωνα με τη διεθνή λίστα κατάταξης Shanghai.

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο