Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

START Project: Ο κορωνοϊός έφερε στο προσκήνιο τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην εκπαίδευση και στην καθημερινότητά μας

Την ανάγκη της ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων στην ελληνική κοινωνία τόνισαν οι συμμετέχοντες στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το START Project της Socialinnov με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), με θέμα «Η σημασία των ψηφιακών δεξιοτήτων στην εποχή του Covid-19».

Στη συζήτηση που μεταδόθηκε διαδικτυακά την Τρίτη 23 Ιουνίου και παρακολούθησαν πάνω από 200 εγγεγραμμένοι χρήστες, συμμετείχαν ο Βαγγέλη Βλάχος, διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηνών (ΕΑΤΑ), η Αντιγόνη Παπανικολάου, Corporate, External & Legal Affairs Lead Greece, Cyprus & Malta – Microsoft, και η Αναστασία Ανδρίτσου, διευθύντρια του British Council στην Ελλάδα, ενώ τη συζήτηση άνοιξε με ομιλία της η Στεήβη Λιναρδάτου, Microsoft Innovative Expert Educator & Trainer - Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου και συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Φαλλιέρος.

Κοινός παρονομαστής ήταν η αναγκαιότητα να προχωρήσει η Ελλάδα στις δομικές αλλαγές που χρειάζονται προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, η οποία όπως είπε η κ. Λιναρδάτου βρίσκεται ήδη εν εξελίξει, αφού η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε τόσο τις επιχειρήσεις όσο και το δημόσιο να υιοθετήσουν ψηφιακές πρακτικές και λύσεις άμεσα.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην εκπαίδευση τις οποίες οι πανδημία του κορωνοϊού επέσπευσε το τελευταίο τρίμηνο. Όπως επεσήμανε η κυρία Ανδρίτσου του Βρετανικού Συμβουλίου, η εκπαιδευτική κοινότητα κλήθηκε όχι μόνο να υιοθετήσει αλλά και να διδάξει στους μαθητές των ελληνικών σχολείων ψηφιακές δεξιότητες μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές έπρεπε να βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν ψηφιακά εργαλεία και να τα εντάξουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα την διδασκαλία τους κατά τη διάρκεια του lock down. «Πολλοί νομίζουν ότι μια κάμερα και ένα μικρόφωνο είναι αρκετό για να γίνει μάθημα εξ αποστάσεως, αυτό όμως είναι λάθος», επεσήμανε η κ. Ανδρίτσου. «Έπρεπε να γίνει δουλειά ως προς το περιεχόμενο που μπαίνει online. Το παιδί όσο είναι μπροστά από μια κάμερα έχει πολλά πράγματα που αποσπούν την προσοχή του, άρα θα πρέπει να ενσωματώσεις δραστηριότητες, παιχνίδια και άλλους τρόπους για να κρατάς ενεργό το ενδιαφέρον του».

Για να μπορέσει το ελληνικό σχολείο να βελτιστοποιήσει την ψηφιακή εκπαίδευση θα πρέπει αρχικά πρώτον να προμηθευτεί τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό και δεύτερον να ξέρει πώς θα τον αξιοποίηση, σύμφωνα με την κ. Ανδρίτσου. «Βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι συνεργασίες σε επίπεδο σχολείων και φορέων θα πρέπει να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα ψηφιακά εργαλεία», πρόσθεσε.

Με την άποψη συμφώνησε και η αρχική ομιλήτρια του event, Στέηβη Λιναρδάτου των εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα – Λιναρδάτου. «Η ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα θα πρέπει να προωθήσει τις συνεργασίες προκειμένου να εκπαιδευτεί το προσωπικό των σχολείων και να αναζητηθούν οι καλύτεροι τρόποι για να χρησιμοποιηθεί τη τεχνολογία προς όφελος της εκπαιδευτικής διαδικασίας», είπε η κ. Λιναρδάτου. «Η ψηφιοποίηση των σχολείων θα πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική και αν εξυπηρετεί το όραμα του κάθε εκπαιδευτικού».

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι ομιλητές υποστήριξαν πως το μέλλον της ανθρωπότητας δεν θα είναι αμιγώς ψηφιακό. «Η λέξη κλειδί είναι η λέξη συνεργασία», είπε ο κ. Βλάχος. «Όλος αυτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν πολύτιμος, ωστόσο δεν μπορεί η ψηφιακή τεχνολογία να υποκαταστήσει την ομαδικότητα».

Η μεγάλη παρακαταθήκη από την πανδημία του κορωνοϊού είναι η υιοθέτηση τεχνολογιών που εξυπηρετούν την ανθρωπότητα, είπε η κ. Παπανικολάου. «Ο φυσικός κόσμος δεν μπορεί να αντικατασταθεί, γι’ αυτό και η χρήση της τεχνολογίας θα πρέπει να γίνεται με το τρόπο που να βελτιώνει την καθημερινή μας ζωή, πάντα με σεβασμό στα θέματα της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας». Πρέπει να βρούμε τη χρυσή ισορροπία ανάμεσα στη διά ζώσης και από απόσταση επικοινωνία, πρόσθεσε με τη σειρά της η κ. Ανδρίτσου.

Μάθετε περισσότερα για το START Project στην ιστοσελίδα https://www.startproject.gr/

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο