Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Κύκλος δημόσιων τηλεδιαλέξεων με τίτλο: «Οι ελληνοτουρκικές διαφορές σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο: παρελθόν, παρόν και μέλλον»

Σε μια περίοδο κρίσιμων εξελίξεων και επικίνδυνων εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν για πολλοστή φορά κρίση, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη» (ΜΠΣ «ΠΝΥΚΑ») του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνει Κύκλο Δημόσιων Τηλεδιαλέξεων με τίτλο: «Οι ελληνοτουρκικές διαφορές σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο: παρελθόν, παρόν και μέλλον». Οι τηλεδιαλέξεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κατά το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2020), είναι ανοιχτές στην πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΚΥ και στο ευρύτερο κοινό και θα μεταδίδονται διαδικτυακά μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3dnsajE 

Στην πρώτη τηλεδιάλεξη, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020 στις 19:30, ο Ανδρέας Κάρυος, Διδάκτωρ Κυπριακής Ιστορίας, διδάσκων και συντονιστής της Θεματικής Ενότητας «Θέματα Ελληνικής και Κυπριακής Ιστορίας» στο ΜΠΣ «ΠΝΥΚΑ», πραγματεύεται το θέμα «Η Ελλάδα, η Τουρκία και το Αιγαίο: οι τρεις ελληνοτουρκικές κρίσεις (1976, 1987, 1996)». Ο ομιλητής θα αναφερθεί στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που παρατηρήθηκε πρόσφατα (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2020), με κίνδυνο να καταλήξει σε πολεμικό επεισόδιο και η οποία δεν αποτελεί καινοφανή πτυχή των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Θα επιχειρήσει μια ιστορική αναδρομή στις τρεις ελληνοτουρκικές κρίσεις που ξέσπασαν το 1976, το 1987 και το 1996 και θα επιδιώξει να εξηγήσει τα κίνητρα και τις συμπεριφορές των δύο πρωταγωνιστικών δρώντων.

Ο Κύκλος Τηλεδιαλέξεων θα συνεχίσει με τις εξής τρεις (3) ομιλίες:

  • Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020, 19:30

Ομιλητής: Δρ. Νικόλας Ιωαννίδης (Διδάσκων στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας): Νομική ανάλυση της ελληνοτουρκικής διένεξης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

  • Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020, 19:30

Ομιλητής: Δρ. Μιχάλης Κοντός (Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας): Τουρκική Εξαναγκαστική Διπλωματία έναντι Κύπρου και Ελλάδας: Δυνατότητες, Περιορισμοί και Διαφορετικά Πλαίσια Ανάπτυξης.

  • Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020, 19:30 

Ομιλητής: Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης (Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο): Η Ερντογανική Τουρκία στο μεταίχμιο. 

Την επιστημονική επιμέλεια και οργάνωση του Κύκλου Δημόσιων Τηλεδιαλέξεων έχουν ο Δρ. Ανδρέας Κάρυος, Μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο ΜΠΣ «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη» και ο Δρ. Θεόδωρος Γιαννόπουλος, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προγράμματος.

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο