Τρεις (3) υποτροφίες για διδακτορικές σπουδές και έρευνα στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη Εκπαιδευτικά Νέα

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στοχεύοντας στην ενίσχυση του ερευνητικού έργου της έδρας Νεοελληνικών Σπουδών “Μαριλένα Λασκαρίδη” στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και στην προαγωγή των ελληνικών γραμμάτων διεθνώς, προκηρύσσει μία (1) υποτροφία για  διδακτορικές σπουδές στο πεδίο των Νεοελληνικών Σπουδών και δύο (2) υποτροφίες για επισκέπτες ερευνητές στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

  • Διδακτορική Υποτροφία στις Νεοελληνικές Σπουδές

Η υποτροφία είναι τριετούς διάρκειας (Σεπτέμβριος 2021-Δεκέμβριος 2021), ο/η υπότροφος θα εργαστούν υπό την εποπτεία της καθηγήτριας της έδρας Νεοελλινικών Σπουδών “Μαριλένα Λασκαριδή” Μαρίας Μπολέτση και η γλώσσα σπουδών είναι η αγγλική.

Οι υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία θα τεθούν υπό την κρίση επιτροπής, έως τις 15 Απριλίου 2021.

Δείτε την αναλυτική προκήρυξη εδώ.

Για περαιτέρω πληροφορίες και ερωτήσεις, παρακαλούμε αποστείλτε email στο romiou@laskaridisfoundation.org, καθώς θα απαντώνται μόνο γραπτώς.

  • Δύο (2) υποτροφίες για επισκέπτες ερευνητές

Στην προκήρυξη δύο (2) υποτροφιών για επισκέπτες ερευνητές προχώρησε, επίσης, η Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένα Λασκαρίδη».

Οι υποτροφίες χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με στόχο την προαγωγή της έρευνας στον τομέα των Νεοελληνικών Σπουδών. Για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 προσφέρονται δύο (2) υποτροφίες για περίοδο 5 μηνών, προκειμένου οι υπότροφοι να διεξάγουν την έρευνά τους στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Η μία (1) υποτροφία αφορά ερευνητή που τελείωσε το διδακτορικό του μετά το 2015 και η άλλη για ερευνητή που τελείωσε το διδακτορικό του μεταξύ 2001-2015.

Περίοδος Έρευνας: από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 ή από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2022 (η ημερομηνία έναρξης μπορεί να προσαρμοστεί ελαφρώς ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του αιτούντος).

Η 5μηνη υποτροφία ανέρχεται στα 1.500 ευρώ το μήνα (συνολικό ποσό 7.500€), με σκοπό την κάλυψη διαμονής, ταξιδιού και άλλων βασικών εξόδων διαβίωσης κατά την περίοδο της υποτροφίας.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 1 Μαρτίου 2021

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις, πατήστε εδώ.


Η Δρ. Μαρία Μπολέτση, Καθηγήτρια της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένα Λασκαρίδη», έχει ήδη αναπτύξει πολυσχιδή δράση στο πλαίσιο της λειτουργίας της Έδρας. Εκτός των ακαδημαϊκών της καθηκόντων στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, συνεχίζει την ερευνητική της δραστηριότητα, ενώ παράλληλα δημιουργεί συνεργασίες, διοργανώνει workshops και δίνει διαλέξεις.

Λίγα λόγια για την Έδρα «Μαριλένα Λασκαρίδη»

Η Έδρα «Μαριλένα Λασκαρίδη» ιδρύθηκε από την Ολλανδική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών και χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στο πλαίσιο των στόχων του για την προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνικών Γραμμάτων σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Η έδρα φέρει το όνομα της αείμνηστης Μαριλένας Λασκαρίδη, Αντιπροέδρου του Ιδρύματος.  Στη χρηματοδότηση συνεισφέρει επίσης το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η Ολλανδική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών.

Το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ολλανδίας, συνδέεται ιστορικά με το ελληνικό πνεύμα, καθώς στη βιβλιοθήκη του φυλάσσεται μέρος του πολύτιμου αρχείου του Αδαμάντιου Κοραή, ενώ από το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών επιτελείται σπουδαίο επιστημονικό έργο για δεκαετίες. Η έδρα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ είναι μία από τις λίγες έδρες αντίστοιχων σπουδών στη Δυτική Ευρώπη.

 

---
Η ομάδα του eduguide.gr

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
blog comments powered by Disqus
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο