Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

QS Graduate Employability Rankings 2020 - 4 ελληνικά πανεπιστήμια ανάμεσα στα 500 με τις μεγαλύτερες προοπτικές απασχόλησης!

Στις 19 Σεπτεμβρίου, ανάμεσα σε άλλες κατατάξεις του, ο οργανισμός Quacquarelli Symonds (QS), δημοσίευσε τη φετινή του λίστα με την κατάταξη των πανεπιστημίων σύμφωνα με την απορρόφηση των αποφοίτων αλλά και τη φήμη τους (QS Graduate Employability Rankings) στην αγορά εργασίας. 

Αυτή η κατάταξη ήταν μια καινοτομία καθώς παρέχει σε όλους τους φοιτητές ανά τον κόσμο ένα πολύτιμο εργαλείο ώστε να μπορούν πλέον να συγκρίνουν το μέλλον της καριέρας τους και τις επιδόσεις των πανεπιστημίων που τους ενδιαφέρουν στην προοπτική εύρεσης εργασίας.

Ενώ αρχικά συγκεντρώθηκαν στοιχεία για 758 πανεπιστήμια, στην έκδοση αυτή και έπειτα από αξιολόγηση, δημοσιεύτηκε ο πίνακας με 501 πανεπιστήμια, που είναι τα σημαντικότερα παγκοσμίως για την απασχολησιμότητα των αποφοίτων.

Όπως προκύπτει λοιπόν, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) βρίσκεται στις θέσεις 201-250, ενώ στις θέσεις 301-500 βρίσκονται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας.

Φέτος, στον πίνακα κατάταξης, βλέπουμε πανεπιστήμια από 71 χώρες όπου τα 84 είναι αμερικάνικα και 49 βρετανικά. Πρώτη θέση, κατέχει το πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ ενώ το μόνο Ευρωπαϊκό που βρίσκεται στην δεκάδα, είναι το Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι 5 δείκτες που καθορίζουν τη βαθμολογία κάθε ιδρύματος είναι:

1. Employer reputation - 30%: Η φήμη στους εργοδότες βασίζεται στη συμπλήρωση από 40.000 εργοδότες παγκόσμια, ενός ερωτηματολογίου. Σε αυτό, οι εργοδότες αναφέρουν εκείνα τα ιδρύματα που οι απόφοιτοί τους και εργαζόμενοι στις εταιρείες τους, είναι οι πιο ικανοί, πρωτοπόροι και αποτελεσματικοί στην εργασία τους. 

2. Alumni outcomes - 25%: Τα αποτελέσματα από τους απόφοιτους 40.000 απόφοιτοι απαντούν ποια πανεπιστήμια έχουν τους πιο σημαντικούς απόφοιτους σύμφωνα με το έργο τους.

3. Partnerships with Employers per Faculty - 25%: Οι συνεργασίες με εργοδότες κατά τμήμα, πρώτα μέσω της βάσης δεδομένων Scopus του Elsevier βρίσκει ποια πανεπιστήμια συνεργάζονται επιτυχημένα με μεγάλες εταιρείες για να παράγουν έρευνα και έπειτα, μέσω των εταιρικών σχέσεων για τοποθέτηση αποφοίτων στους χώρους εργασίας όπως αναφέρονται από τα πανεπιστήμια.

4. Employer/Student Connections - 10%: Η αναλογία εργοδοτών προς φοιτητές αφορά τον αριθμό εργοδοτών που με την ενεργή τους δράση στα πανεπιστήμια, παρείχαν στους φοιτητές την ευκαιρία να δικτυωθούν και να μάθουν περισσότερα για την αγορά εργασίας.

5. Graduate employment rate - 10%: Το ποσοστό απασχόλησης των αποφοίτων έχει να κάνει με τη μέτρηση του ποσοστού των αποφοίτων σε απασχόληση μέσα σε 12 μήνες από την αποφοίτησή τους.

Μπορείτε να δείτε εδώ όλη τη λίστα.

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο