Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Ποιες χώρες έχουν τους περισσότερους κατόχους διδακτορικού τίτλου;

Εάν κατέχετε διδακτορικό τίτλο σπουδών, τότε πρέπει να γνωρίζετε πως ανήκετε σε μία πολύ μικρή -μα αυξανόμενη- ομάδα ενηλίκων που έχουν λάβει τον υψηλότερο τίτλο ακαδημαϊκών προσόντων καθώς μόλις το 1.1% των ενηλίκων από 25 έως 64 ετών, κατείχε κατά μέσο όρο διδακτορικό σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ το 2018, σύμφωνα με την έκθεση Education of a Glance 2019 του οργανισμού. Παρόλα αυτά, το ποσοστό του πληθυσμού με διδακτορικό τίτλο, ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ από 4% στην Σλοβενία μέχρι 0.1% στην Ινδονησία.

Οι διδακτορικοί φοιτητές πληθαίνουν
Όταν πρόκειται για απόλυτους αριθμούς, οι ΗΠΑ έχουν τους περισσότερους διδακτορικούς αποφοίτους (71.000 το 2017) αν και κατατάσσεται τέταρτη σε κατά κεφαλήν όρο. Στη συνέχεια, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο με περίπου 28.000 το η καθεμία την ίδια χρονιά.. Συνολικά, ο αριθμός των κατόχων διδακτορικών σπουδών αυξάνεται κατά 8% περίπου στις χώρες του ΟΟΣΑ μεταξύ του 2013 και του 2017, και συγκεκριμένα στο Μεξικό, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εάν ο σημερινός ρυθμός ανάπτυξης συνεχιστεί, τότε υπολογίζεται πως το 2,3% των σημερινών νέων που ζουν σε χώρες του ΟΟΣΑ θα συνεχίσουν να σπουδάζουν σε διδακτορικό επίπεδο στη διάρκεια της ζωής τους, αναφέρει η έκθεση.

Αυτά είναι καλά νέα, όχι μόνο για τους απόφοιτους διδάκτορες, οι οποίοι μπορούν να αναμένουν σχετικά υψηλά ποσοστά απασχόλησης και τα κέρδη στις περισσότερες χώρες ειδικά εάν εισέρχονται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για ολόκληρες οικονομίες.

Με την προώθηση της γνώσης και της έρευνας σε ακαδημαϊκούς και βιομηχανικούς κλάδους, οι φοιτητές και οι κάτοχοι διδακτορικών τίτλων μπορούν να βοηθήσουν ώστε να γίνουν πιο καινοτόμες οι οικονομίες των χωρών.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός πως ορισμένες χώρες προσπαθούν να προσελκύσουν περισσότερους υποψήφιους διδάκτορες με κίνητρα όπως η χρέωση χαμηλότερων διδάκτρων (Αυστραλία, Ιταλία και Ελβετία) και η αναγνώρισή τους ως εργαζομένους και όχι ως φοιτητές (Νορβηγία και Ελβετία).

Τί ακριβώς όμως συμβαίνει με την Ελλάδα; Ποια είναι τα στατιστικά στοιχεία για τους διδάκτορες που αποφοίτησαν από τα ελληνικά ΑΕΙ το 2018; Διαβάστε εδώ το σχετικό μας άρθρο με στοιχεία της νέας έκθεσης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο