Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

«Ο Καβάφης Πάει Πανεπιστήμιο» - Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αρχείου Καβάφη σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Τον Απρίλιο του 2020 το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση επισκέπτεται το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και σε συνεργασία με το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας πραγματοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ο Καβάφης Πάει Πανεπιστήμιο». Επισκεφθείτε και την ιστοσελίδα του προγράμματος, εδώ.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα έχει τη μορφή εργαστηρίων (workshop) που θα διερευνούν τις δυνατότητες και τα όρια των διεπιστημονικών, διαθεματικών και διακαλλιτεχνικών προσεγγίσεων της ζωής και του έργου το Κ. Π. Καβάφη. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι φοιτητές θα αξιοποιήσουν το ψηφιακό αρχειακό υλικό, το οποίο φιλοξενείται στην ψηφιακή συλλογή του Αρχείου Καβάφη (την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε εδώ:  https://cavafy.onassis.org/) και θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε συζητήσεις και δράσεις γύρω από ποικίλες θεματικές και εφαρμογές στη λογοτεχνία και την κριτική, τη μετάφραση, τις τέχνες ήχου και εικόνας, το χορό. Κυρίως όμως, θα ασχοληθούν πρακτικά με πειραματικά εργαλεία, που θα τους επιτρέψουν να διερευνήσουν και να κατανοήσουν εμπειρικά τη δυναμική προοπτική του αντικειμένου.

Τα εργαστήρια στοχεύουν στο να αξιοποιήσουν μια ευρεία γκάμα τρόπων και πειραματισμών καθώς και μεθόδους από πρωτοποριακά κινήματα (π.χ. found poetry, remixing, κολάζ, Ou.li.po.). Παράλληλα με τα ποιητικά κείμενα, και τις (ανα)μεταφράσεις τους, τις ηχητικές και οπτικές "προσωπογραφίες" του Καβάφη και αναπαραστάσεις του έργου του, στα εργαστήρια θα χρησιμοποιηθούν ψηφιοποιημένα τεκμήρια από το αρχείο Καβάφη (π.χ. χειρόγραφα, σημειώσεις, φωτογραφίες, επιστολές ή και τα περίφημα «μονόφυλλα» του ποιητή), αλλά και ηχογραφήσεις και μελοποιήσεις της καβαφικής ποίησης. Επιπλέον, θα αξιοποιηθούν ερευνητικά φωτογραφίες και εικαστικά έργα της εποχής του Καβάφη, και ποικίλες οπτικές αναπαραστάσεις του ποιητή και του έργου του. Θα διερευνηθούν οι ενεργοποιήσεις βιογραφικού υλικού στη μυθοπλασία· καθώς και οι φωτογραφικές, εικαστικές, κινηματογραφικές (ακόμη και graphic novel) αναφορές στο, και διασκευές του, Καβαφικού corpus μαζί με τα στοιχεία εκείνα (αφηγηματικότητα, σκηνές/διάλογοι, θεατρικότητα) που ενθαρρύνουν διασημειωτικές αναπλάσεις των ποιημάτων, τις πολλαπλές ζωές «τίτλων» από τον Καβάφη.

Το πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει Πανεπιστήμιο» απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές του 4ου έτους και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές των Τμημάτων Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Μουσικών Σπουδών και Τεχνών Ήχου και Εικόνας. Κατ’ εξαίρεση μπορούν να γίνονται δεκτοί και φοιτητές άλλων ετών.

Το πρόγραμμα στοχεύει στη συγκρότηση ομάδας έως 20 φοιτητών (μεταπτυχιακών και προπτυχιακών), που θα προέρχονται και από τα τρία τμήματα, με δυνατότητα συμμετοχής και φοιτητών από τα άλλα Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου ώστε να επιτευχθεί στο μέτρο του δυνατού η διεπιστημονικότητα στην ομάδα. Η παρακολούθηση των εργαστηρίων και η συμμετοχή σε αυτά θα είναι υποχρεωτική για τα μέλη της ομάδας, ωστόσο οι στόχοι των εργαστηρίων θα είναι λιγότερο μαθησιακοί και περισσότερο διερευνητικοί και πειραματικοί αφήνοντας περισσότερο χρόνο στην άσκηση και συζήτηση των συμμετεχόντων και λιγότερο στην εισήγηση/ διάλεξη των εισηγητών.

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται καθημερινά και τις ίδιες ώρες (18.00 – 21.00) από τη Δευτέρα 6 έως και την Παρασκευή 10 Απριλίου, στον χώρο του Πανεπιστημίου. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, ενώ οι φοιτητές που θα παρακολουθήσουν ανελλιπώς το πρόγραμμα θα λάβουν Βεβαιώσεις Συμμετοχής.

Για πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν ηλεκτρονικά στο education@onassis.org.

Στις αιτήσεις παρακαλούμε να συμπεριλαμβάνετε τα παρακάτω:

(α) Σύντομη συνοδευτική επιστολή (έως 500 λέξεις) η οποία να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους επιθυμείτε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα

(β) Σύντομο σημείωμα με τα στοιχεία επικοινωνίας σας, το τμήμα και το έτος φοίτησης.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019 (κατόπιν παράτασης).

 

Οργανωτική Επιτροπή:

Κωνσταντίνος Αγγελάκος, Αναπληρωτής Πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Τάκης Καγιαλής, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Νικόλαος Καραπιδάκης, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Βασίλης Λέτσιος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Πασχάλης Νικολάου, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Εισηγητές Εργαστηρίων:

Βασίλης Λέτσιος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Πασχάλης Νικολάου, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Τάκης Καγιαλής, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Νικόλαος Καραπιδάκης, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Πάνος Βλαγκόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Κώστας Καρδάμης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Μαρία Χάλκου, Επισκέπτρια Διδάσκουσα, Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Έλενα Χαμαλίδη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ευαγγελία Ράντου, Χορεύτρια/Χορογράφος
Έρση Σωτηροπούλου, Συγγραφέας

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο