Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Δωρεάν εργαστήρια μέσω του προγράμματος LABattoir του Δήμου Θεσσαλονίκης

Το LABattoir, μια πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, σχεδιάζει και υλοποιεί εργαστήρια που απευθύνονται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και των κοινωνικών ομάδων, με στόχο να τους δώσει πρακτική και θεωρητική γνώση επάνω σε διαφορετικά πεδία. 

Αυτό το Φεβρουάριο, το LABattoir θα προσφέρει τέσσερα δωρεάν εργαστήρια:

 

1. Co-llaboration, Co-working, Co-learning... ​How to realise the CO?

Ένας από τους στόχους του προγράμματος LABattoir είναι η ενίσχυση της ικανότητας για αυτενέργεια των συμμετεχόντων, μεταξύ άλλων μέσα από μεθόδους αυτο-οργάνωσης - με απλά λόγια, μέσα από τη δύναμη της συνεργασίας. 

Η αυτο-οργάνωση παίζει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο σε πρωτοβουλίες πολιτών και ακτιβιστικά κινήματα, αλλά και στη διαχείριση project και διαχείριση πρωτοπόρων εταιριών, συχνά στους τομείς της τεχνολογίας και των νέων εφαρμογών. Δεν πρόκειται για μια ρομαντική, εξιδανικευμένη ιδέα, αλλά για μία μέθοδο που μας βοηθάει να κατακτήσουμε τους στόχους μας και να καταφέρουμε καλύτερα αποτελέσματα μέσα από τη συνεργασία με άλλους.

Φυσικά, οι ομάδες λειτουργούν καλύτερα όταν έχουν κοινούς στόχους και αξίες, όταν μοιράζονται το αίσθημα της "πατρότητας" ενός project, καθώς και έναν φυσικό χώρο δράσης και συνάντησης. Λίγες φορές έχουμε την ευκαιρία να ενταχθούμε ή να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο πλαίσιο, καθώς συχνότερα γινόμαστε μέρος οργανισμών που έχουν ήδη προ-αποφασισμένους κανόνες, δομές και στόχους. Το πρόγραμμα LABattoir προσφέρει μία τέτοια ευκαιρία σε όποιον θέλει να την εκμεταλλευτεί, καθώς οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια Media Lab, Construction Lab και Social Research Lab έχουν τη δυνατότητα να αυτο-οργανώνονται σε ομάδες, να προτείνουν project και να κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του προγράμματος, πάντα με τη συνεννόηση και υπό την καθοδήγηση της ομάδας του LABattoir.  

​Στο συγκεκριμένο εργαστήριο θα παρουσιαστούν διαφορετικά μοντέλα αυτο-οργάνωσης, συνεργασίας και συνεργατικής μάθησης, καθώς και οι συγκεκριμένες δυνατότητες αυτο-οργάνωσης στο πλαίσιο του προγράμματος LABattoir μέσα από τον προσδιορισμό πιθανών κανόνων και δομών.

Ημερομηνία & Ώρα Εργαστηρίου: Τετάρτη 13/02: 17:00 - 21:00
Υποβολή αιτήσεων έως Τετάρτη, 6/02
Πληροφορίες και υποβολή αίτησης εδώ

 

2. Social Research Studio

Το Social Research Studio αφορά την έρευνα γύρω από κοινωνικά ζητήματα στην πόλη (Urban Social Studies) της Θεσσαλονίκης.

Σκοπός του Social Research Studio είναι η χρήση μεθόδων εμπειρικής κοινωνικής έρευνας για τη συλλογή πληροφοριών και δεδομένων για τις δραστηριότητες του προγράμματος LABattoir. Στο πλαίσιο του Social Research Studio θα εφαρμοστούν διεπιστημονικές ερευνητικές μέθοδοι, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να υλοποιήσουν τα δικά τους θεματικά συναφή projects. ​

Τα βασικά ερωτήματα που διερευνά το Social Research Studio είναι:

  • Τι είναι η πολιτιστική επιχειρηματικότητα και ποιος είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν τα δίκτυα της δημιουργικής βιομηχανίας στη δημιουργία κόμβων πολιτιστικής επιχειρηματικότητας; 
  • Ποιες είναι οι υποθέσεις και οι συνδέσεις σχετικά με την αστική ανάπτυξη; 

Και περαιτέρω: 
Τι ορίζει τη γειτονιά στο πλαίσιο ενός project, πώς μπορούν να προωθηθούν οι δραστηριότητες της κοινωνίας των πολιτών, πώς μπορούν να ενισχυθούν η συμμετοχικότητα και η συνδημιουργία, ποιοι πόροι και δίκτυα είναι διαθέσιμα σε επίπεδο αστικών περιοχών; 

Μέσα από τη διερεύνηση αυτών των ερωτημάτων, στόχος είναι να αξιολογηθεί το πρόγραμμα LABattoir, τα αποτελέσματά του και ο επιθυμητός αντίκτυπός του στην πόλη. Παράλληλα, το Social Research Studio συνδέεται με το πρόγραμμα Cultural Entrepreneurship Hubs του Goethe-Institut Thessaloniki που έχει σαν στόχο να ενεργοποιήσει και να προωθήσει το πολιτιστικό επιχειρηματικό πνεύμα.

Ημερομηνίες & Ώρες Εργαστηρίου: 15 Φεβρουαρίου 17:00 - 21:00, 16 Φεβρουαρίου 10:00 - 14:00, 17 Φεβρουαρίου 10:00 - 14:00
Υποβολή αιτήσεων έως την Κυριακή 10/02
Πληροφορίες και υποβολή αίτησης εδώ

 

3. Media LAB Exploring new video formats

Το Media LAB Exploring new video formats έχει σαν αντικείμενο το σχεδιασμό και την παραγωγή του υλικού για μια εγκατάσταση βίντεο / καταγραφή του  Freiraum, που θα παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες στο Βερολίνο και την Θεσσαλονίκη. 

Στο προηγούμενο εργαστήριο, που υλοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να εξερευνήσουν μέσα από την παραγωγή πρωτότυπων βίντεο μια από τις θεματικές του προγράμματος Freiraum, το ζήτημα της "Απομόνωσης" - κοινωνικής, πολιτικής, ατομικής κ.λπ.. 

Στόχος του εργαστηρίου Exploring New Video Formats #4 είναι να οριστικοποιηθεί η μορφή και ο τρόπος παρουσίασης των βίντεο που θα ενταχθούν στην τελική εγκατάσταση / έκθεση του προγράμματος Freiraum. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα παρουσιαστεί το υλικό που έχει γυριστεί από τις ομάδες, θα αποφασιστούν οι κατευθύνσεις για το μοντάζ του υλικού, καθώς και για επιπλέον γυρίσματα, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο. 

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν τα βίντεό τους και μετά το πέρας του εργαστηρίου, με την καθοδήγηση των ειδικών.

Την πρώτη ημέρα θα γίνει μια σύντομη εισαγωγή για νέους συμμετέχοντες, σε σχέση με ό,τι έχει προηγηθεί, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν το εργαστήριο. 

Ημερομηνίες & Ώρες Εργαστηρίου: Σάββατο 09/02: 10:00-15:00, Κυριακή 10/02: 10:00-15:00, Δευτέρα 11/02: 17:00-21:00 (Παρουσίαση Φορητού Στούντιο), Τρίτη 12/02: 17:00 - 21:00
Υποβολή αιτήσεων έως 
την Κυριακή 3/02
Πληροφορίες και υποβολή αίτησης εδώ

 

4. Πες την δική σου ιστορία και χτίσε την καριέρα των ονείρων σου: Η αξιοποίηση της αφηγηματικής τεχνικής (storytelling) στη σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος και στη συνέντευξη επιλογής

Το παρόν βιωματικό εργαστήριο θα σας βοηθήσει στην ανάδειξη των χαρακτηριστικών του επαγγελματικού σας προφίλ μέσα από το βιογραφικό σας σημείωμα ή στο πλαίσιο  μιας προσωπικής συνέντευξης.

Τι είναι αυτό που οδηγεί έναν υποψήφιο στην πρόσληψη;

​Υπάρχει κάποια ενδεδειγμένη τεχνική  που μπορεί να σας διευκολύνει στη σύνθεση του βιογραφικού σημειώματος ή στη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης;

Το συγκεκριμένο σεμινάριο εστιάζει στην αξιοποίηση της αφήγησης (storytelling) για την παρουσίαση των γνώσεων, των εμπειριών και των δεξιοτήτων του υποψηφίου, με στόχο την προσέλκυση του ενδιαφέροντος του αξιολογητή (recruiter), την ανάδειξη της διαφορετικότητάς του αλλά και την πληρέστερη παρουσίαση του εαυτού του.

Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν οι τεχνικές “What so What” και “S.T.A.R.”, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παρουσίαση των προσωπικών επιτευγμάτων στον γραπτό και προφορικό λόγο αντίστοιχα.

Θα αναζητηθούν επίσης τα ποικίλα περιβάλλοντα, από τα οποία μπορεί ο κάθε υποψήφιος να αντλήσει μεταβιβάσιμες δεξιότητες (soft skills), τις οποίες μπορεί να προβάλει κατά περίπτωση σε όλα τα στάδια της αξιολόγησής του.

Ημερομηνία & Ώρες Εργαστηρίου: Σάββατο 02 Φεβρουαρίου, 11:00-14:00
Υποβολή αίτησης έως την Τρίτη, 29/1
Πληροφορίες και υποβολή αίτησης εδώ

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο