Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2020: «Η Διαμεσολάβηση του Καβάφη»

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη είναι μια ετήσια πρωτοβουλία του Αρχείου Καβάφη και του Ιδρύματος Ωνάση, που εστιάζει στον Καβάφη, στο αρχείο και έργο του και στον αντίκτυπο αυτού του έργου στον κόσμο.

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη ξεκίνησε το 2017 και στόχο έχει να εμπλουτίσει και να ενισχύσει τις γνώσεις των συμμετεχόντων για τον Καβάφη, αναδεικνύοντας νέες κατευθύνσεις και συγκριτικές προσεγγίσεις του έργου του ποιητή. Επιπλέον, επιδιώκει να ενθαρρύνει μελλοντικές συνεργασίες και έρευνες, ιδιαίτερα μεταξύ μελετητών που ακολουθούν διαφορετικά μεθοδολογικά μονοπάτια και βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία της σταδιοδρομίας τους. Το θέμα για τον Ιούλιο του 2020 θα είναι «Η διαμεσολάβηση του Καβάφη», στρέφοντας την προσοχή στους μυριάδες τρόπους με τους οποίους οι διαμεσολαβημένες μορφές και εικόνες του καβαφικού έργου έχουν διαμορφώσει τις εμπειρίες των αναγνωστών του.

Όλοι οι αναγνώστες του Καβάφη βιώνουν το έργο του μέσα από διαμεσολαβημένες μορφές: μέσα από έντυπους τόμους που δίνουν ένα εκδοτικό σχήμα στο συνολικό έργο του· μέσα από μεταφράσεις· μέσα από ιδέες για τον ποιητή και το έργο του που έχουν διαμορφωθεί στον ακαδημαϊκό και τον δημόσιο διάλογο· μέσα από ποιήματα και κείμενα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο· μέσα από συντομευμένες μορφές που παρατίθενται σε εφημερίδες και ομιλίες, σε λεωφορεία και αφίσες· μέσα από μουσικές, κινηματογραφικές, καλλιτεχνικές και λογοτεχνικές διασκευές και μιμήσεις που προκύπτουν ως αποκρίσεις στο έργο του Καβάφη, αλλά επίσης επηρεάζουν τον τρόπο που το προσεγγίζουμε. Ακόμα και η επαφή με το ίδιο το ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ, είτε στην υλική είτε στην ψηφιακή μορφή του, αποτελεί μια αναπόφευκτα διαμεσολαβημένη εμπειρία.

Το φετινό Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη θα θέσει το γεγονός και τις συνέπειες της διαμεσολάβησης στο επίκεντρο της συζήτησης. Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια καλούνται να επικεντρωθούν σε οποιαδήποτε από τις ποικίλες μορφές διαμεσολάβησης στις παρουσιάσεις τους, οι οποίες μπορεί να αφορούν θεωρητικά ή πρακτικά ζητήματα, που θα κυμαίνονται από τη λεπτομέρεια και το συγκεκριμένο έως το ευρέως εννοιολογικό.

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2020 θα λάβει χώρα στο ιστορικό κτίριο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, στο κέντρο της Αθήνας. Το φετινό θερινό σχολείο θα περιλαμβάνει δώδεκα συμμετέχοντες που θα συναντιούνται επί έξι ημέρες πρωί και απόγευμα, από τις 29 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου, παρακολουθώντας σεμινάρια που θα επιμεληθούν οι προσκεκλημένοι μελετητές, καθώς και παρουσιάσεις της δουλειάς των συμμετεχόντων· οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο πρέπει να παρευρεθούν σε όλες τις συναντήσεις. Αυτή η δομή ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να εμπλακούν σε δημιουργικό διάλογο μεταξύ τους, με τους επιμελητές των σεμιναρίων και με τους προσκεκλημένους εισηγητές, δημιουργώντας χώρο για την ανάπτυξη γόνιμων συζητήσεων κατά τη διάρκεια των έξι ημερών του σχολείου αλλά και πέρα από αυτό. Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Θερινού Σχολείου πιθανώς να προγραμματιστούν και πρόσθετες εκδηλώσεις.

Η γλώσσα εργασίας του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη θα είναι η αγγλική.

Διαβάστε εδώ το ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής για το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2020.

Επιμελητές:
Karen Emmerich (Πανεπιστήμιο Πρίνστον)
Μιχάλης Χρυσανθόπουλος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

Καλεσμένοι ομιλητές:
Adam Goldwyn (Πανεπιστήμιο του Μύνστερ/Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα)
David Ricks (King’s College Λονδίνο)
Bart Soethaert (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου)
William Stroebel (Πανεπιστήμιο Πρίνστον)
Μάρθα Βασιλειάδη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)
Μαρία Μπολέτση (Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ/Πανεπιστήμιο του Λέιντεν)
Αλεξάνδρα Ρασιδάκη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και του Αρχείου Καβάφη, το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη θα είναι σε θέση να καλύψει όλες τις δαπάνες για τα δίδακτρα, τη διαμονή και τη διατροφή των συμμετεχόντων. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία οικονομική απαίτηση από τους συμμετέχοντες. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση επιχορήγησης για την κάλυψη του συνόλου ή μέρους της δαπάνης μετακίνησής τους στην Αθήνα.

Διαδικασία αίτησης: 

Υποβολή αίτησης συμμετοχής στο cavafyarchive@onassis.org μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2020. Οι απαντήσεις θα δοθούν μέχρι τέλη Φεβρουαρίου 2020.

Διαβάστε περισσότερα για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων εδώ.

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο