Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Υποτροφίες για Δημοσιογράφους από την Ελλάδα από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia

Με στόχο την ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης και διαρκούς εκπαίδευσης, το ΙΣΝ στηρίζει πρόγραμμα υποτροφιών για δημοσιογράφους από την Ελλάδα. 

Σε συνεργασία με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia, στη Νέα Υόρκη, το ΙΣΝ παρέχει τη δυνατότητα για μέχρι 18 υποψήφιους κατ’ έτος, για περίοδο τουλάχιστον τριών ετών, να παρακολουθήσουν εξειδικευμένα μετεκπαιδευτικά προγράμματα δημοσιογραφίας. 

Οι υποτροφίες αφορούν τα παρακάτω προγράμματα της Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia:

Α. Εργαστήρι παραγωγής βίντεο, διάρκειας τριών εβδομάδων 

Β. Πρόγραμμα ερευνητικής δημοσιογραφίας, διάρκειας τριών εβδομάδων 

Γ. Πρόγραμμα κωδικοποίησης και ανάλυσης δεδομένων, διάρκειας τριών μηνών

Υπό την καθοδήγηση των αρμόδιων καθηγητών, μέχρι 6 σπουδαστές ανά πρόγραμμα και κατ’ έτος θα έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν αναφορικά με το βίντεο, τη δημοσιογραφική έρευνα και την ανάλυση δεδομένων, να  αποκτήσουν επιπλέον εμπειρίες, καθώς επίσης και να λάβουν σχετική πιστοποίηση παρακολούθησης των μετεκπαιδευτικών προγραμμάτων από τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia. 

Η κάθε υποτροφία που παρέχεται από το ΙΣΝ είναι πλήρης και περιλαμβάνει, εκτός από το κόστος φοίτησης στο εκάστοτε πρόγραμμα, τα έξοδα μετάβασης, διαμονής, τοπικών μετακινήσεων και διατροφής κάθε υποψηφίου, σύμφωνα πάντα με τη χρονική διάρκεια του προγράμματος που κάθε υποψήφιος θα παρακολουθήσει. 

Η τελική επιλογή των υποψηφίων τίθεται στην αποκλειστική κρίση του Πανεπιστημίου Columbia. Όλα τα μαθήματα γίνονται στα Αγγλικά, ως εκ τούτου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν καλή χρήση της Αγγλικής γλώσσας προκειμένου να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση που βρίσκεται αναρτημένη στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου Columbia (ακολουθούν οι περιγραφές των επιμέρους προγραμμάτων καθώς και οι σχετικοί σύνδεσμοι). 

Για ερωτήσεις και διευκρινίσεις αναφορικά με το πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση Columbia.media@snf.org 

 

Περιγραφή προγραμμάτων / Καλοκαίρι 2019

Εργαστήρι Βίντεο

Το διδακτικό προσωπικό της Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia σας μαθαίνει πώς να υλοποιήσετε το ρεπορτάζ σας, χρησιμοποιώντας ως μέσο το βίντεο. Το πρόγραμμα διαρκεί τρεις εβδομάδες και εστιάζει στα βασικά: στη σύλληψη και τη δόμηση ενός ρεπορτάζ, στον χειρισμό της κάμερας, στη χρήση λογισμικού επεξεργασίας βίντεο και στον συνδυασμό ήχου και εικόνας για τη δημιουργία και την παραγωγή ενός ρεπορτάζ. Το πρόγραμμα είναι δομημένο με βάση τη διαδραστική συζήτηση και τη δουλειά στο εργαστήριο, η οποία πραγματοποιείται σε μικρές ομάδες, για τη βελτιστοποίησης της μάθησης και την ενθάρρυνση της ατομικής προόδου. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να να συναντήσουν καινοτόμους εκπροσώπους του χώρου και κορυφαίους παραγωγούς βίντεο, καθώς και να επισκεφθούν από κοντά τα newsrooms μεσαίων και μεγάλων ειδησεογραφικών οργανισμών, όπως οι Vice, Mashable, Bustle, και New York Times. Η ευκαιρία να συναντήσουν και να παρατηρήσουν από κοντά επαγγελματίες που εργάζονται σε αυτό τον ταχέως μεταβαλλόμενο τομέα, θα προσφέρει στους σπουδαστές πολύτιμες ευκαιρίες δικτύωσης και θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν γνώσεις –από πρώτο χέρι– σχετικά με το τι σημαίνει αποτελεσματική και ελκυστική δημοσιογραφία πολυμέσων. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι σπουδαστές θα ασχοληθούν με την αναζήτηση, την έρευνα και την παρουσίαση αρκετά διαφορετικών ρεπορτάζ. Τα ρεπορτάζ θα εξελίσσονται σε πολυπλοκότητα και βάθος καθώς θα βελτιώνεται η γνώση και η κατανόηση των σπουδαστών. Κάθε σπουδαστής στο τέλος του προγράμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον ένα βίντεο-ρεπορτάζ. 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες δημοσιογράφους με λίγη ή μέτρια γνώση πολυμέσων. 

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από τις 10 ως τις 28 Ιουνίου 2019

Συμπληρώστε και υποβάλετε την αίτησή σας εδώ

 

Θερινό Πρόγραμμα Ερευνητικής Δημοσιογραφίας

Κατά τη διάρκεια τριών εβδομάδων, οι συμμετέχοντες θα αναλύσουν την δομή της ερευνητικής δημοσιογραφίας και θα μάθουν πως οι ιστορίες γεννιούνται, αναπτύσσονται και γράφονται. Οι σπουδαστές θα μάθουν να αναγνωρίζουν πότε ένα ρεπορτάζ θα πρέπει να αποτελεί μακροπρόθεσμο έργο, τις βασικές αρχές που θα πρέπει να ισχύουν για να ξεκινήσει ένα ρεπορτάζ, πως να ελέγχουν διαρκώς τις παραδοχές στις οποίες βασίζονται κατά τη διάρκεια της έρευνας, πως να αλλάζουν κατεύθυνση αν αυτό επιτάσσει η έρευνα  και τις τεχνικές που χρειάζεται να ακολουθήσουν. Iδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα μέσα που είναι διαθέσιμα παγκοσμίως και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι δημοσιογράφοι όταν θα κάνουν έρευνα σε τοπικό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες καλούνται να προσέλθουν στα προγράμματα με τουλάχιστον μια ιδέα για ρεπορτάζ την οποία θέλουν να αναπτύξουν όταν επιστρέψουν στο χώρο εργασίας τους. Στη συνέχεια με τις τεχνικές που θα διδαχθούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα μπορέσουν να αναπτύξουν και να εξελίξουν την ιδέα αυτή και να την παρουσιάσουν στους συμφοιτητές τους την τελευταία εβδομάδα του προγράμματος.  Τα μαθήματα περιλαμβάνουν την απόκτηση πληροφοριών από εξωτερικές πηγές, την ανάλυση δεδομένων και τρόπους οπτικοποίησης προκειμένου να γίνει το περιεχόμενο κατανοητό στο κοινό. Το πρόγραμμα καλύπτει τις βασικές αρχές της ερευνητικής δημοσιογραφίας, που περιλαμβάνουν την απόκτηση και χρήση δημόσιων εγγράφων, τη χρήση οικονομικών δεδομένων, τεχνικές συνέντευξης, τη δόμηση της έρευνας, τη χρήση πολυμέσων, τη συγγραφή, τη προστασία πηγών, κανόνες δεοντολογίας και άλλα.  

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε δημοσιογράφους οι οποίοι ασχολούνται με το ρεπορτάζ, σε συντάκτες που διαχειρίζονται ομάδες και projects καθώς και σε καθηγητές που διδάσκουν ερευνητική δημοσιογραφία. 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες οι οποίοι είναι σε θέση να δείξουν δείγματα δουλειάς που έχουν δημοσιευθεί ή παρουσιαστεί. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να κατέχουν προηγμένες δεξιότητες στο Excel και σε άλλα προγράμματα βάσης δεδομένων, για τη βέλτιστη αξιοποίηση της εκπαίδευσης στα δεδομένα. 

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από τις  8 ως τις 26 Ιουλίου 2019 

Συμπληρώστε και υποβάλετε την αίτησή σας εδώ

 

Πρόγραμμα Lede

Ένα εντατικό πρόγραμμα πιστοποίησης μεταπτυχιακού επιπέδου, το οποίο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να εξοπλίσει τους δημοσιογράφους με τις δεξιότητες πληροφορικής που απαιτούνται για τη μετατροπή των δεδομένων σε αφήγηση. Το πρόγραμμα δεν απαιτεί προηγούμενη εμπειρία στα δεδομένα ή την κωδικοποίηση, και προσφέρει μία ισορροπημένη προσέγγιση ανάμεσα στις πρακτικές γνώσεις που χρησιμεύουν στον πραγματικό κόσμο, και στη θεωρία της επιστήμης των υπολογιστών που θα χρειαστούν οι υποψήφιοι προκειμένου να πάνε τις ικανότητες κωδικοποίησής τους ένα βήμα παραπέρα. 

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με συνεργασία της Σχολής Δημοσιογραφίας και του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Columbia. Οι σπουδαστές θα μάθουν τα απαραίτητα, μέσα από την πρακτική εξάσκηση στα δεδομένα και στις τεχνολογίες δεδομένων, διδασκόμενοι στο κριτικό και δημιουργικό πλαίσιο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών.  

Οι συμμετέχοντες εισάγονται στις βασικές αρχές της πληροφορικής, της ανάλυσης και της οπτικοποίησης δεδομένων, και αποκτούν πολύτιμες δεξιότητες, και γνώσεις εργαλείων και γλωσσών προγραμματισμού, που συμπεριλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Προγραμματισμός με χρήση Python και SQL
  • Απόκτηση πληροφοριών μέσω web scraping και APIs 
  • Επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων με τη χρήση αλγόριθμων και μηχανικής μάθησης
  • Αυτοματοποίηση εργασιών με τη χρήση του Cloud
  • Οπτικοποίηση αποτελεσμάτων ως γραφικά του Adobe Illustrator και ως διαδραστικά διαδικτυακά γραφικά D3 

Μετά το τέλος του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας τους με σημαντικές, νέες αναλυτικές, ερευνητικές και δημοσιογραφικές δεξιότητες. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν επίσης ένα χαρτοφυλάκιο με γραφήματα, τα οποία θα επιδεικνύουν τις νέες τους δεξιότητες.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε σπουδαστές με πτυχίο και υψηλές ακαδημαϊκές διακρίσεις καθώς και αποδεδειγμένο ενδιαφέρον στη διαχείριση δεδομένων. 

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από τις 24 Μαΐου ως τις 15 Αυγούστου 2019 

Συμπληρώστε και υποβάλετε την αίτησή σας εδώ

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει έως την 1η Μαρτίου 2019.

 

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο