Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

World University Rankings 2018: Τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου

Δημοσιεύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου η ετήσια κατάταξη World University Rankings των Times Higher Education, που περιλαμβάνει τα 1.102 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου και θεωρείται μια από τις τρεις κατατάξεις πανεπιστημίων με το μεγαλύτερο κύρος.  

Για πρώτη φορά στα 14 χρόνια της κατάταξης, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στις δύο πρώτες θέσεις, με το πανεπιστήμιο Oxford στην πρώτη θέση και το Cambridge στη δεύτερη. Αν και τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ δεν κατάφεραν να πάρουν τις πρώτες θέσεις, εξακολουθούν να κυριαρχούν στη λίστα και αυτή τη χρονιά, με 157 πανεπιστήμια ανάμεσα στα 1.102 και 62 πανεπιστήμα στα top 200. Μετά τα Πανεπιστήμια Oxford και Cambridge, η λίστα των κορυφαίων πέντε πανεπιστημίων συμπληρώνεται με το California Institute of Technology (3η θέση), το πανεπιστήμιο Stanford (επίσης 3η θέση) και το Massachusetts Institute of Technology (MIT) (5η θέση). 

Σημαντική άνοδο έχουν κάνει και τα πανεπιστήμια της Ασίας, αφού είναι η πρώτη φορά που τρία ασιατικά πανεπιστήμια κατάφεραν να λάβουν μια θέση στα top 30 της κατάταξης. Συγκεκριμένα, το National University of Singapore βρίσκεται στην 22η θέση, το πανεπιστήμιο Peking ανέβηκε στην 27η θέση και το πανεπιστήμιο Tsinghua στην 30η. Η Κίνα είναι το 6ο έθνος στη σειρά με τα περισσότερα πανεπιστήμια στα top 200. 

Σχετικά με τα πανεπιστήμια της Ευρώπης, 93 πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται στην παγκόσμια κατάταξη και 31 από αυτά στα πρώτα 200 του κόσμου. Εξαιρώντας τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, το καλύτερο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο είναι για ακόμη μια χρονιά το Swiss Federal Institute of Technology Zurich (10η θέση). Ακολουθεί το LMU Munich στην 34η θέση και το École Polytechnique Fédérale de Lausanne στην 38η θέση. 

Όσον αφορά τα ελληνικά πανεπιστήμια, 7 από αυτά συγκαταλέγονται μεταξύ των 1.102 καλύτερων του κόσμου. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι σύμφωνα με την κατάταξη το καλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας. Η κατάταξη των πανεπιστημίων της Ελλάδας έχει ως εξής: 

  1. Πανεπιστήμιο Κρήτης (351-400)
  2. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (501-600)
  3. Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (501-600)
  4. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (501-600)
  5. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (501-600)
  6. Πανεπιστήμιο Αιγαίου (601-800)
  7. Πανεπιστήμιο Πατρών (601-800)

Επίσης, όσον αφορά τα κυπριακά πανεπιστήμια, 2 από αυτά κατάφεραν να λάβουν μια θέση στα 1.102 καλύτερα του κόσμου. Σύμφωνα με την κατάταξη, το καλύτερο πανεπιστήμιο στην Κύπρο για φέτος είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (θέσεις 351-400) και ακολουθεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου (θέσεις 401-500). 

 

Η «Times Higher Education World University Rankings» δημοσιεύεται για 14 συνεχόμενα έτη και θεωρείται μια από τις τρεις κατατάξεις με το μεγαλύτερο κύρος. Τα αποτελέσματά της αξιοποιούνται κάθε χρόνο από υποψήφιους φοιτητές, επιχειρήσεις και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς ανά το παγκόσμιο.

Το μοντέλο αξιολόγησης που εφαρμόζεται χρησιμοποιεί αυστηρά πρότυπα και σταθμισμένα κριτήρια για όλους τους τομείς της αποστολής των Πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται 13 δείκτες επίδοσης, οι οποίοι ομαδοποιούνται στους τομείς: Διδασκαλία, Έρευνα, Επίδραση σε νεότερη Έρευνα (ετεροαναφορές-citations), Έσοδα από Έρευνα και Καινοτομία, και Διεθνής Εικόνα και Προοπτική. Τα στοιχεία συλλέγονται, τόσο από μετρήσιμους δείκτες, όσο και από δεδομένα που προκύπτουν από ανάλυση ερευνών. Ο οργανισμός THE World University Rankings αποτελεί τον πρώτο οργανισμό πανεπιστημιακών κατατάξεων παγκοσμίως που έχει υποβάλει για έλεγχο τη μεθοδολογία, τον τρόπο συλλογής των δεδομένων και τη διαδικασία υπολογισμού των κατατάξεων, σε διεθνή ελεγκτικό οίκο και πιο συγκεκριμένα στη PwC.


Δείτε τα top 10 πανεπιστήμια του κόσμου σύμφωνα με την «Times Higher Education World University Rankings»:

  1. University of Oxford (United Kingdom)

  2. University of Cambridge (United Kingdom)

=3. California Institute of Technology (United States)

=3. Stanford University (United States)

  5. Massachusetts Institute of Technology (United States)

  6. Harvard University (United States)

  7. Princeton University (United States)

  8. Imperial College London (United Kingdom)

  9. University of Chicago (United States)

=10. ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology Zurich (Switzerland)

=10. University of Pennsylvania (United States)

 

Δείτε αναλυτικά την κατάταξη των 1.102 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου εδώ.

 

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνα Νικολάου

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο