Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

World University Rankings 2016: Τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου

Δημοσιεύθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου η ετήσια κατάταξη World University Rankings των Times Higher Education, που περιλαμβάνει τα 980 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου και θεωρείται μια από τις τρεις κατατάξεις πανεπιστημίων με το μεγαλύτερο κύρος. Σημειώνεται ότι, ο συνολικός αριθμός πανεπιστημίων που λειτουργούν σήμερα υπερβαίνει τις 20 χιλιάδες παγκοσμίως, που σημαίνει ότι τα 980 πανεπιστήμια της κατάταξης αποτελούν το top 5% όλων των πανεπιστημίων του κόσμου.

Στην πρώτη θέση με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου είναι φέτος το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εκτοπίζοντας για πρώτη φορά στη δεύτερη θέση το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφορνιας (Caltech). Είναι η πρώτη φορά που ένα ίδρυμα των ΗΠΑ δεν λαμβάνει την πρώτη θέση. Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ εξακολουθούν να κυριαρχούν στη λίστα, με 148 πανεπιστήμια ανάμεσα στα 980 και 63 πανεπιστήμα στα top 200. Μετά το University of Oxford και το Caltech, η λίστα των κορυφαίων πέντε πανεπιστημίων συμπληρώνεται από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (3η θέση), το πανεπιστήμιο του Cambridge (4η), και το Massachusetts Institute of Technology (MIT) (5η θέση).

Εννενήντα (90) πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκονται στην παγκόσμια κατάταξη με τα 33 από αυτά στα πρώτα 100 του κόσμου. Το καλύτερο ευρωπαϊκό (μη βρετανικό) πανεπιστήμιο είναι το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (γνωστό ως ΕΤΗ) στη θέση 9.

Η Γερμανία έχει επίσης καλές επιδόσεις στον πίνακα χάρη στα πανεπιστήμια της που έχουν να επιδείξουν σημαντική έρευνα. Συνολικά, 41 γερμανικά ιδρύματα περιλαμβάνονται στην κατάταξη, από τα οποία τα 22 είναι στα κορυφαία 200 και τα 9 στα κορυφαία 100. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι 13 πανεπιστήμια της Ολλανδίας βρίσκονται μέσα στα 200 πρώτα της κατάταξης.

Πολλά ιδρύματα από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία και άλλα μέρη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης χάνουν έδαφος καθώς τα πανεπιστήμια τη Ασίας συνεχίζουν την άνοδό τους στην παγκόσμια κατάταξη. Συνολικά, η Ασία αντιπροσωπεύεται από 289 πανεπιστήμια από 24 χώρες. Τα 19 από αυτά τα πανεπιστήμια βρίσκονται στα καλύτερα 200. Καλύτερο πανεπιστήμιο της Ασίας είναι το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS) (24o στην κατάταξη). Σε περίοπτη θέση βρίσκονται πανεπιστήμια της Κίνας, όπως το  Πανεπιστήμιο του Πεκίνου (29η θέση) και το Πανεπιστήμιο Τsingua (35η θέση), ενω πέντε πανεπιστήμια του Χονγκ Κονγκ βρίσκονται στα κορυφαία διακόσια, περισσότερα από κάθε άλλη περιοχή της Ασίας.


Η κατάταξη των Ελληνικών Πανεπιστημίων

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι σύμφωνα με την κατάταξη το καλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας. Συνολικά, 6 πανεπιστήμια της Ελλάδας συγκαταλέγονται μεταξύ των 980 καλύτερων του κόσμου.

Η κατάταξη των πανεπιστημίων της Ελλάδας έχει ως εξής:

  • Πανεπιστήμιο Κρήτης 301-350
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 401-500
  • Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 501-600
  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 501-600
  • Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 501-600
  • Πανεπιστήμιο Πατρών 601-800

Επίσης, όσον αφορά στα Πανεπιστήμια της Κύπρου, το καλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου (το πρώτο δημόσιο πανεπιστήμιο της χώρας) στις θέσεις 351-400 και ακολουθεί το  Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (θέσεις 401-500).

Aξίζει να σημειωθεί ότι, το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου τα μοναδικά ελληνόφωνα πανεπιστήμια που βρίσκονται στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης.

Η «Times Higher Education World University Rankings» δημοσιεύεται για 12 συνεχόμενα έτη και θεωρείται μια από τις τρεις κατατάξεις με το μεγαλύτερο κύρος. Τα αποτελέσματά της αξιοποιούνται κάθε χρόνο από υποψήφιους φοιτητές, επιχειρήσεις και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς ανά το παγκόσμιο.


Το μοντέλο αξιολόγησης που εφαρμόζεται χρησιμοποιεί αυστηρά πρότυπα και σταθμισμένα κριτήρια για όλους τους τομείς της αποστολής των Πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται 13 δείκτες επίδοσης, οι οποίοι ομαδοποιούνται στους τομείς: Διδασκαλία, Έρευνα, Επίδραση σε νεότερη Έρευνα (ετεροαναφορές-citations), Έσοδα από Έρευνα και Καινοτομία, και Διεθνής Εικόνα και Προοπτική. Τα στοιχεία συλλέγονται, τόσο από μετρήσιμους δείκτες, όσο και από δεδομένα που προκύπτουν από ανάλυση ερευνών. Ο οργανισμός THE World University Rankings αποτελεί τον πρώτο οργανισμό πανεπιστημιακών κατατάξεων παγκοσμίως που έχει υποβάλει για έλεγχο τη μεθοδολογία, τον τρόπο συλλογής των δεδομένων και τη διαδικασία υπολογισμού των κατατάξεων, σε διεθνή ελεγκτικό οίκο και πιο συγκεκριμένα στη PwC.


Δείτε τα 10 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου σύμφωνα με την «Times Higher Education World University Rankings»

  1. University of Oxford  United Kingdom
  2. California Institute of Technology United States
  3. Stanford University  United States
  4. University of Cambridge   United Kingdom
  5. Massachusetts Institute of Technology  United States
  6. Harvard University United States
  7. Princeton University United States
  8. Imperial College London United Kingdom
  9. ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology Switzerland
  10. University of California, Berkeley  United States
  11. = 10 University of Chicago   United States (ισοβαθμεί στην 10η θέση)

Δείτε αναλυτικά την κατάταξη των 980 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου 

Μπορείτε, επίσης, από τους παρακάτω συνδέσμους να δείτε την κατάταξη πανεπιστημίων στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ καθώς και την κατάταξη των πανεπιστημίων της Ευρώπης

Best universities in the UK

Best universities in the United States

Best universities in Europe

 

Επιμέλεια άρθρου: Μαρία Αλεξίου, Founder- www.eduguide.gr  

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο