Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Times World University Rankings: Ποια είναι τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου για σπουδές Ψυχολογίας (2024)

Η Ψυχολογία είναι η μελέτη του νου και της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Οι φοιτητές Ψυχολογίας μαθαίνουν για τα ανθρώπινα συναισθήματα, τα κίνητρα που μας παρακινούν και πώς αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας.

Πολλοί απόφοιτοι Ψυχολογίας συνεχίζουν τη σταδιοδρομία τους ως επαγγελματίες ψυχολόγοι, ωστόσο ένα πτυχίο στη Ψυχολογία μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε μια σταδιοδρομία στην παιδική προστασία, στην κοινωνική εργασία, στην εγκληματολογία, στη διοίκηση ανθρώπινων πόρων, στο marketing κ.ά.

Αυτή τη χρονιά, οι «Times Higher Education» (2024) δημοσίευσαν την κατάταξη με τα 621 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου για σπουδές Ψυχολογίας.

Σύμφωνα με τη φετινή κατάταξη, το Πανεπιστήμιο του Stanford συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση, ενώ στη δεύτερη θέση σκαρφαλώνει το Πανεπιστήμιο του Princeton, ρίχνοντας το Πανεπιστήμιο του Cambridge στην τρίτη θέση. Το Πανεπιστήμιο του Σικάγο των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο του Καναδά ανεβαίνουν και εντάσσονται στο top 10.

Από τα κορυφαία 50 ιδρύματα, τα 29 βρίσκονται στις ΗΠΑ. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το επόμενο με την καλύτερη εκπροσώπηση, με πέντε πανεπιστήμια σε αυτήν την ομάδα, και έπειτα ακολουθεί η Ολλανδία με τέσσερα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τον μεγαλύτερο αριθμό νεοεισερχόμενων (πέντε).

Η κατάταξη βασίζεται σε 18 δείκτες απόδοσης, που χρησιμοποιούνται στη συνολική παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων για το 2024, μαζί με τις βαθμολογίες που παρέχονται σε πέντε κατηγορίες: 1. Διδασκαλία: το μαθησιακό περιβάλλον, 2. Ερευνητικό περιβάλλον: όγκος, εισόδημα και φήμη, 3. Ποιότητα έρευνας: δύναμη, επιρροή και αριστεία, 4.Διεθνείς προοπτικές: προσωπικό, φοιτητές και έρευνα, 5.Βιομηχανία: εισόδημα και διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Σπουδές Ψυχολογίας στα Ελληνικά και Κυπριακά Πανεπιστήμια 

Όσον αφορά στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, τέσσερα (4) Πανεπιστήμια κατατάσσονται στη φετινή λίστα των Times Higher Education. Σύμφωνα με την κατάταξη, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατατάσσεται στις θέσεις 301-400,  στις θέσεις 401-500 κατατάσσονται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατατάσσεται στις θέσεις 601+.

Τέλος, για την Κύπρο, δύο (2) Ιδρύματα, συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται στη λίστα στις θέσεις 301-400, μαζί με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας που κατατάσσεται κι αυτό στις ίδιες θέσεις.

Τα 3 καλύτερα πανεπιστήμια για σπουδές Ψυχολογίας

1. Stanford University

Το τμήμα Ψυχολογίας στο Stanford University ήταν ένα από τα πρώτα τμήματα που δημιουργήθηκαν στο πανεπιστήμιο και προσφέρει προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών. Το τμήμα είναι χωρισμένο σε πέντε ερευνητικές ομάδες, οι οποίες είναι η Νευροεπιστήμη (Neuroscience), η Γνωστική Ψυχολογία (Cognitive Psychology), η Αναπτυξιακή Ψυχολογία (Developmental Psychology) και η Κοινωνική Ψυχολογία (Social Psychology) καθώς και κλάδος της Μελέτης των Συναισθημάτων (Affective Science). 

2. Princeton University

Το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Princeton για περισσότερο από έναν αιώνα ήταν ένα από τα πιο αξιοσημείωτα τμήματα ψυχολογίας στην Αμερική. Έχει φιλοξενήσει σπουδαίους ψυχολόγους με πολύ γνωστές επιστημονικές ανακαλύψεις στους τομείς της ψυχολογίας και της νευροεπιστήμης. Τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του τμήματος βρίσκονται ψηλά στις διεθνείς λίστες κατάταξης. Η σχολή έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία, ένα βραβείο Νόμπελ, έξι βραβεία διακεκριμένης συνεισφοράς από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία και τρία βραβεία William James Fellow από το Association for Psychological Science (APS).

3. University of Cambridge

Οι κύριοι στόχοι του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Kειμπριτζ, είναι η παροχή έρευνας και διδασκαλίας παγκοσμίου επιπέδου στην ψυχολογία και σε σχετικούς επιστημονικούς κλάδους. Το τμήμα διεξάγει έρευνες παγκόσμιας κλάσης, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την πολυεπιστημονική και συνεργατική προσέγγισή τους. Οι έρευνες του τμήματος εξειδικεύονται κυρίως στη γνωστική, εξελικτική και κοινωνική ψυχολογία και έχουν μεταφραστεί σε πολλές πρακτικές εφαρμογές, γεγονός που τις καθιστά πολύ σημαντικές στην επιστήμη της ψυχολογίας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη φετινή λίστα με τα πρώτα 10 πανεπιστήμια στον Τομέα της Ψυχολογίας παγκοσμίως. Πατώντας στα παρακάτω links μπορείτε να μεταφερθείτε αυτόματα στη σελίδα του Τμήματος Ψυχολογίας του κάθε πανεπιστημίου.

  1. Stanford University
  2. Princeton University
  3. University of Cambridge
  4. Harvard University
  5. University of California, Berkeley
  6. UCL
  7. Yale University
  8. University of Pennsylvania
  9. The University of Chicago
  10. University of Toronto

Δείτε εδώ την πλήρη λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου σε Ψυχολογία. (Στο subject επιλέξτε Psychology).

Δείτε, επίσης, το άρθρο Τα μεταπτυχιακά Ψυχολογίας σε Ελλάδα και Κύπρο, με όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ψυχολογία στα ελληνικά και κυπριακά πανεπιστήμια.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο