ΠΜΣ Βιοϊατρικής - Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
ΠΜΣ Βιοϊατρικής - Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Times World University Rankings: Ποια είναι τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου σε Ψυχολογία Εκπαιδευτικά Νέα

Η Ψυχολογία είναι η μελέτη του νου και της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Οι φοιτητές Ψυχολογίας μαθαίνουν για τα ανθρώπινα συναισθήματα, τα κίνητρα που μας παρακινούν και πώς αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας.

Πολλοί απόφοιτοι Ψυχολογίας συνεχίζουν τη σταδιοδρομία τους ως επαγγελματίες ψυχολόγοι, ωστόσο ένα πτυχίο στη Ψυχολογία μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε μια σταδιοδρομία στην παιδική προστασία, στην κοινωνική εργασία, στην εγκληματολογία, στη διοίκηση ανθρώπινων πόρων, στο marketing κ.α.

Αυτή τη χρονιά, οι «Times Higher Education» (2020) δημοσίευσαν την κατάταξη με τα 1,396 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου για σπουδές Ψυχολογίας. Η κατάταξη περιλαμβάνει 84 χώρες.

Σύμφωνα με τη φετινή κατάταξη, Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (University of Oxford) κατέχει την πρώτη θέση, ενώ στη δεύτερη βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (University of Cambridge).

Στην τρίτη θέση συναντάμε το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ (Stanford University) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, το οποίο φέτος βρίσκεται στην 3η θέση σε σχέση με την 1η θέση που βρισκόταν πέρυσι. Την πεντάδα συμπληρώνουν Πανεπιστημία των ΗΠΑ, Massachusetts Institute of Technology (4η θέση) και Princeton University (5η θέση).

Όπως είναι αναμενόμενο, τα περισσότερα πανεπιστήμια στη συνολική κατάταξη (164) είναι Πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Ακολουθεί, το Ηνωμένο Βασίλειο με 95 πανεπιστήμια, ενώ η Αυστραλία, η Γερμανία και ο Καναδάς εκπροσωπούνται με 40, 36 και 29 Πανεπιστήμια αντίστοιχα.

Η κατάταξη βασίζεται σε 13 δείκτες απόδοσης, οι οποίοι ομαδοποιούνται στους τομείς: Διδασκαλία, Έρευνα, Επίδραση στην Έρευνα (Citation), Έσοδα από Έρευνα και Καινοτομία και Διεθνής Εικόνα και Προοπτική. Τα στοιχεία συλλέγονται τόσο από μετρήσιμα δεδομένα, όσο και από δεδομένα που προκύπτουν από ανάλυση ερευνών. Οι ίδιοι δείκτες χρησιμοποιούνται και για την κατάταξη των καλύτερων πανεπιστήμιων παγκοσμίως (ανεξαρτήτως αντικειμένου), όμως, σε αυτή την περίπτωση, οι δείκτες έχουν σταθμιστεί κατάλληλα για να αντικατοπτρίζουν καλύτερα το συγκεκριμένο πεδίο.

Σπουδές Ψυχολογίας στα Ελληνικά και Κυπριακά Πανεπιστήμια 

Όσον αφορά στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, τρία (3) Πανεπιστήμια κατατάσσονται στη φετινή λίστα των Times Higher Education. Σύμφωνα με την κατάταξη, πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο κατατάσσεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης (351–400), δεύτερο το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (501–600) και τρίτο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (601–800). Τέλος, για την Κύπρο, τo Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το μοναδικό κυπριακό πανεπιστήμιο που βρίσκεται στη λίστα (401–500), ανάμεσα στα Πανεπιστήμια που προσφέρουν σπουδές Ψυχολογίας στην Κύπρο.

 

Τα 5 καλύτερα πανεπιστήμια για σπουδές Ψυχολογίας

1. University of Oxford

Το Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας της Οξφόρδης θεωρείται ένα από τα κορυφαία τμήματα ψυχολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και παγκοσμίως. Το μέγεθος του τμήματος και η αφοσίωσή του στην αριστεία, στη διδασκαλία, και την έρευνα σημαίνει ότι συνήθως κάθε εβδομάδα εκτός από τις προπτυχιακές διαλέξεις και μαθήματα οι φοιτητές παρακολουθούν τέσσερα ή πέντε ερευνητικά σεμινάρια. Στο τμήμα δραστηριοποιούνται ισχυρές ερευνητικές ομάδες στους τομείς των γνωσιακών λειτουργιών, της νευροεπιστήμης, της γλώσσας, της αναπτυξιακής ψυχολογίας, της κοινωνικής ψυχολογίας και των ψυχολογικών διαταραχών.

2. University of Cambridge

Οι κύριοι στόχοι του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Kειμπριτζ, είναι η παροχή έρευνας και διδασκαλίας παγκοσμίου επιπέδου στην ψυχολογία και σε σχετικούς επιστημονικούς κλάδους. Το τμήμα διεξάγει έρευνες παγκόσμιας κλάσης, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την πολυεπιστημονική και συνεργατική προσέγγισή τους. Οι έρευνες του τμήματος εξειδικεύονται κυρίως στη γνωστική, εξελικτική και κοινωνική ψυχολογία και έχουν μεταφραστεί σε πολλές πρακτικές εφαρμογές, γεγονός που τις καθιστά πολύ σημαντικές στην επιστήμη της ψυχολογίας.

3. Stanford University

Το τμήμα Ψυχολογίας στο Stanford University ήταν ένα από τα πρώτα τμήματα που δημιουργήθηκαν στο πανεπιστήμιο και προσφέρει προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών. Το τμήμα είναι χωρισμένο σε πέντε ερευνητικές ομάδες, οι οποίες είναι η Νευροεπιστήμη (Neuroscience), η Γνωστική Ψυχολογία (Cognitive Psychology), η Αναπτυξιακή Ψυχολογία (Developmental Psychology) και η Κοινωνική Ψυχολογία (Social Psychology) καθώς και κλάδος της Μελέτης των Συναισθημάτων (Affective Science). 

4. Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Η αποστολή του τμήματος Ψυχολογίας του ΜIT είναι να αναστρέψει τον ανθρώπινο νου. Για να το κάνουν αυτό, εμβαθύνουν τους μηχανισμούς του εγκεφάλου σε όλα τα επίπεδα και δημιουργούν δεσμούς μεταξύ όλων των επιπέδων εκπαιδεύοντας με αυτό τον τρόπο την επόμενη γενιά επιστημονικών ηγετών. Μέσα από τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τους προγράμματα, οι φοιτητές εκπαιδεύονται στην παγκοσμίου φήμης σχολή του ΜΙΤ, έχουν πρόσβαση σε εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και αξιοποιούν μοναδικές ευκαιρίες συμμετοχής σε ερευνητικά έργα αιχμής.

5. Princeton University

Το Τμήμα Ψυχολογίας του Princeton University έχει ανάμεσα στους καθηγητές ένα νικητή βραβείου Νόμπελ (Daniel Kahneman, νικητής βραβείου Νόμπελ στα Οικονομικά, 2002), έξι βραβεία Distinguished Contributions από το American Psychological Association και τρία βραβεία William James Fellow από το Association for Psychological Science. Οι μεταπτυχιακές σπουδές επικεντρώνονται σε θέματα συστημάτων νευροεπιστήμης, γνωσιακής νευροεπιστήμης, αντίληψης και νοημοσύνης, προσωπικότητας, κοινωνικής ψυχολογίας και φυσιολογικής ψυχολογίας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη φετινή λίστα με τα πρώτα 20 πανεπιστήμια στον Τομέα της Ψυχολογίας παγκοσμίως. Πατώντας στα παρακάτω links μπορείτε να μεταφερθείτε αυτόματα στη σελίδα του Τμήματος Ψυχολογίας του κάθε πανεπιστημίου.

 1. University of Oxford
 2. University of Cambridge
 3. Stanford University
 4. Massachusetts Institute of Technology (MIT)
 5. Princeton University
 6. Harvard University
 7. Yale University
 8. University of Chicago
 9. University of Pennsylvania
 10. Johns Hopkins University
 11. University of California, Berkeley
 12. UCL
 13. Columbia University
 14. University of California, Los Angeles
 15. University of Toronto
 16. Cornell University
 17. University of Michigan
 18. Northwestern University
 19. Tsinghua University
 20. Peking University

Δείτε εδώ την πλήρη λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου σε Ψυχολογία. (Στο subject επιλέξτε Psychology)

Αν ενδιαφέρεστε για μεταπτυχιακές σπουδές Ψυχολογίας στην Ελλάδα, δείτε το άρθρο μας: "Τα μεταπτυχιακά ψυχολογίας σε Ελλάδα και Κύπρο" εδώ.

---
Η ομάδα του eduguide.gr
Αν θέλετε να ενημερώνεστε για άρθρα όπως αυτό; κάντε μας

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
blog comments powered by Disqus
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο