Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Times World University Rankings: Ποια είναι τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου για σπουδές Ψυχολογίας (2023)

Η Ψυχολογία είναι η μελέτη του νου και της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Οι φοιτητές Ψυχολογίας μαθαίνουν για τα ανθρώπινα συναισθήματα, τα κίνητρα που μας παρακινούν και πώς αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας.

Πολλοί απόφοιτοι Ψυχολογίας συνεχίζουν τη σταδιοδρομία τους ως επαγγελματίες ψυχολόγοι, ωστόσο ένα πτυχίο στη Ψυχολογία μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε μια σταδιοδρομία στην παιδική προστασία, στην κοινωνική εργασία, στην εγκληματολογία, στη διοίκηση ανθρώπινων πόρων, στο marketing κ.ά.

Αυτή τη χρονιά, οι «Times Higher Education» (2023) δημοσίευσαν την κατάταξη με τα 600 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου για σπουδές Ψυχολογίας.

Σύμφωνα με τη φετινή κατάταξη, το Πανεπιστήμιο του Stanford κατέχει την πρώτη θέση, ενώ στη δεύτερη βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Στην τρίτη θέση συναντάμε το Πανεπιστήμιο του Princeton. Την πεντάδα συμπληρώνουν το UCL (4η θέση) και το Πανεπιστήμιο του Harvard (5η θέση). 

Το πρώτο στην κατάταξη Πανεπιστήμιο, εκτός Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Μεγάλης Βρετανίας, είναι του Άμστερνταμ (13η θέση συνολικά). Δύο ακόμη ευρωπαϊκά πανεπιστήμια καταλαμβάνουν θέσεις στην πρώτη εικοσάδα. Πρόκειται για το LMU του Μονάχου, Γερμανία (17η θέση) και το KU Leuven, Βέλγιο (20η θέση).

Όπως είναι αναμενόμενο, τα περισσότερα πανεπιστήμια στη συνολική κατάταξη είναι Πανεπιστήμια των ΗΠΑ (153 συνολικά). Ακολουθεί, το Ηνωμένο Βασίλειο με 79 πανεπιστήμια, ενώ η Αυστραλία, η Γερμανία και ο Καναδάς εκπροσωπούνται με 35, 32 και 29 Πανεπιστήμια αντίστοιχα.

Η κατάταξη βασίζεται σε 13 δείκτες απόδοσης, οι οποίοι ομαδοποιούνται στους τομείς: Διδασκαλία, Έρευνα, Επίδραση στην Έρευνα (Citation), Έσοδα από Έρευνα και Καινοτομία και Διεθνής Εικόνα και Προοπτική. Τα στοιχεία συλλέγονται τόσο από μετρήσιμα δεδομένα, όσο και από δεδομένα που προκύπτουν από ανάλυση ερευνών. Οι ίδιοι δείκτες χρησιμοποιούνται και για την κατάταξη των καλύτερων πανεπιστήμιων παγκοσμίως (ανεξαρτήτως αντικειμένου), όμως, σε αυτή την περίπτωση, οι δείκτες έχουν σταθμιστεί κατάλληλα για να αντικατοπτρίζουν καλύτερα το συγκεκριμένο πεδίο.

Σπουδές Ψυχολογίας στα Ελληνικά και Κυπριακά Πανεπιστήμια 

Όσον αφορά στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, δύο (2) Πανεπιστήμια κατατάσσονται στη φετινή λίστα των Times Higher Education. Σύμφωνα με την κατάταξη, το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάσσεται στις θέσεις 301-400 και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αντιστοίχως στις θέσεις 401-500. Τέλος, για την Κύπρο, δύο (2) επίσης Ιδρύματα, συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται στη λίστα στις θέσεις 201–250, ενώ το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται στις θέσεις 251-300.

Τα 3 καλύτερα πανεπιστήμια για σπουδές Ψυχολογίας

1. Stanford University

Το τμήμα Ψυχολογίας στο Stanford University ήταν ένα από τα πρώτα τμήματα που δημιουργήθηκαν στο πανεπιστήμιο και προσφέρει προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών. Το τμήμα είναι χωρισμένο σε πέντε ερευνητικές ομάδες, οι οποίες είναι η Νευροεπιστήμη (Neuroscience), η Γνωστική Ψυχολογία (Cognitive Psychology), η Αναπτυξιακή Ψυχολογία (Developmental Psychology) και η Κοινωνική Ψυχολογία (Social Psychology) καθώς και κλάδος της Μελέτης των Συναισθημάτων (Affective Science). 

2. University of Cambridge

Οι κύριοι στόχοι του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Kειμπριτζ, είναι η παροχή έρευνας και διδασκαλίας παγκοσμίου επιπέδου στην ψυχολογία και σε σχετικούς επιστημονικούς κλάδους. Το τμήμα διεξάγει έρευνες παγκόσμιας κλάσης, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την πολυεπιστημονική και συνεργατική προσέγγισή τους. Οι έρευνες του τμήματος εξειδικεύονται κυρίως στη γνωστική, εξελικτική και κοινωνική ψυχολογία και έχουν μεταφραστεί σε πολλές πρακτικές εφαρμογές, γεγονός που τις καθιστά πολύ σημαντικές στην επιστήμη της ψυχολογίας.

3. Princeton University

Το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Princeton για περισσότερο από έναν αιώνα ήταν ένα από τα πιο αξιοσημείωτα τμήματα ψυχολογίας στην Αμερική. Έχει φιλοξενήσει σπουδαίους ψυχολόγους με πολύ γνωστές επιστημονικές ανακαλύψεις στους τομείς της ψυχολογίας και της νευροεπιστήμης. Τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του τμήματος βρίσκονται ψηλά στις διεθνείς λίστες κατάταξης. Η σχολή έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία, ένα βραβείο Νόμπελ, έξι βραβεία διακεκριμένης συνεισφοράς από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία και τρία βραβεία William James Fellow από το Association for Psychological Science (APS).

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη φετινή λίστα με τα πρώτα 10 πανεπιστήμια στον Τομέα της Ψυχολογίας παγκοσμίως. Πατώντας στα παρακάτω links μπορείτε να μεταφερθείτε αυτόματα στη σελίδα του Τμήματος Ψυχολογίας του κάθε πανεπιστημίου.

  1. Stanford University
  2. University of Cambridge
  3. Princeton University
  4. UCL
  5. Harvard University
  6. University of California, Berkeley
  7. Yale University
  8. King’s College London
  9. University of Pennsylvania
  10. University of Michigan-Ann Arbor

Δείτε εδώ την πλήρη λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου σε Ψυχολογία. (Στο subject επιλέξτε Psychology).

Δείτε, επίσης, το άρθρο Τα μεταπτυχιακά Ψυχολογίας σε Ελλάδα και Κύπρο, με όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ψυχολογία στα ελληνικά και κυπριακά πανεπιστήμια.

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο