Σύγχρονη Τεχνολογία Τροφίμων-Οινολογία
ΕΚΠΑ: Ευφυής Διαχείριση Ανανεώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων
ΠΜΣ Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Εκπαιδευτική Πράξη
Βιοοικονομία, Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Times World University Rankings: Ποια είναι τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου σε Ψυχολογία Εκπαιδευτικά Νέα

Η ψυχολογία είναι η μελέτη του νου και της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Οι φοιτητές Ψυχολογίας μαθαίνουν για τα ανθρώπινα συναισθήματα, τα κίνητρα που μας παρακινούν και πώς αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας.

Πολλοί απόφοιτοι Ψυχολογίας συνεχίζουν τη σταδιοδρομία τους ως επαγγελματίες ψυχολόγοι, ωστόσο ένα πτυχίο στην Ψυχολογία μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε μια σταδιοδρομία στην παιδική προστασία, στην κοινωνική εργασία, στην εγκληματολογία, στη διοίκηση ανθρώπινων πόρων, στο marketing κ.α.

Αυτή τη χρονιά, οι Times Higher Education δημοσίευσαν την κατάταξη με τα 463 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου για σπουδές Ψυχολογίας. Η κατάταξη περιλαμβάνει 47 χώρες.

Το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (Stanford University) κατέχει την πρώτη θέση στην κατάταξη του 2019.  Aκολουθεί το University College London (UCL), ένα από τα δύο πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου στα 10 κορυφαία του κοσμου (το 2ο είναι το London School of Economics and Political Science που βρίσκεται στο νούμερο 9 της κατάταξης).

Περισσότερο από το ένα τέταρτο των πανεπιστημίων στη συνολική κατάταξη (136 πανεπιστήμια) είναι πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 69 πανεπιστήμια ενώ η Αυστραλία, η Γερμανία και ο Καναδάς εκπροσωπούνται επίσης με 28, 26 και 24 πανεπιστήμια αντίστοιχα.

Η κατάταξη βασίζεται σε 13 δείκτες απόδοσης, οι οποίοι ομαδοποιούνται στους τομείς: Διδασκαλία, Έρευνα, Επίδραση στην Έρευνα (Citation), Έσοδα από Έρευνα και Καινοτομία και Διεθνής Εικόνα και Προοπτική. Τα στοιχεία συλλέγονται τόσο από μετρήσιμα δεδομένα, όσο και από δεδομένα που προκύπτουν από ανάλυση ερευνών. Οι ίδιοι δείκτες χρησιμοποιούνται και για την κατάταξη των καλύτερων πανεπιστήμιων παγκοσμίως (ανεξαρτήτως αντικειμένου), όμως, σε αυτή την περίπτωση, οι δείκτες έχουν σταθμιστεί κατάλληλα για να αντικατοπτρίζουν καλύτερα το συγκεκριμένο πεδίο.

 

Τα 5 καλύτερα πανεπιστήμια για σπουδές Ψυχολογίας

1. Stanford University

Το Τμήμα Ψυχολογίας στο Stanford University ήταν ένα από τα πρώτα τμήματα που δημιουργήθηκαν στο πανεπιστήμιο και προσφέρει προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών. Το τμήμα είναι χωρισμένο σε πέντε ερευνητικές ομάδες, οι οποίες είναι η Νευροεπιστήμη (Neuroscience), η Γνωστική Ψυχολογία (Cognitive Psychology), η Αναπτυξιακή Ψυχολογία (Developmental Psychology) και η Κοινωνική Ψυχολογία (Social Psychology) καθώς και κλάδος της Μελέτης των Συναισθημάτων (Affective Science). 

2. University College London

Το Τμήμα Ψυχολογίας και Γλωσσολογίας του UCL είναι το μεγαλύτερο τμήμα του είδους του στη Μεγάλη Βρετανία, με περισσότερα από 120 άτομα ακαδημαϊκό προσωπικό και περίπου 1.500 φοιτητές. Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών είναι πλήρως αναγνωρισμένο από το British Psychological Society. Εκτός από προπτυχιακές σπουδές, το τμήμα προσφέρει και 20 μεταπτυχιακά σε θέματα ψυχολογίας.

3. Princeton University

Το Τμήμα Ψυχολογίας του Princeton University έχει ανάμεσα στους καθηγητές ένα νικητή βραβείου Νόμπελ (Daniel Kahneman, νικητής βραβείου Νόμπελ στα Οικονομικά, 2002), έξι βραβεία Distinguished Contributions από το American Psychological Association και τρία βραβεία William James Fellow από το Association for Psychological Science. Οι μεταπτυχιακές σπουδές επικεντρώνονται σε θέματα συστημάτων νευροεπιστήμης, γνωσιακής νευροεπιστήμης, αντίληψης και νοημοσύνης, προσωπικότητας, κοινωνικής ψυχολογίας και φυσιολογικής ψυχολογίας.

4. University of Chicago

Το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Σικάγου ιδρύθηκε το 1893. Τα προπτυχιακά μαθήματα επικεντρώνονται κυρίως στις ερευνητικές ευκαιρίες που υπάρχουν στον κλάδο, γεγονός που το καθιστά ένα από τις πιο δημοφιλή τμήματα του Πανεπιστημίου. Οι σπουδές στοχεύουν βοηθήουν τους φοιτητές να ταιριάξουν τα ενδιαφέροντά τους  με ερευνητικά προγράμματα και να τους προετοιμάσει για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά εργαστηρίων, ενημερωτικών συνεδριών και εκδηλώσεων επαγγελματικής εξέλιξης καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, για να βοηθήσει τους σπουδαστές να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις πολλές ευκαιρίες και τα γεγονότα που σχετίζονται με την έρευνα που είναι διαθέσιμα στην πανεπιστημιούπολη και όχι μόνο.

5. University of Pennsylvania

Το Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια είναι το παλαιότερο τμήμα ψυχολογίας που λειτουργεί  στη Βόρεια Αμερική. Ένα από τα πιο δημοφιλή μαθήματα που προσφέρονται στο Τμήμα σε προπτυχιακό επίπεδο είναι η «Επιδίωξη της Ευτυχίας», η οποία στοχεύει στη διερεύνηση των θεωρητικών, επιστημονικών και πρακτικών πτυχών της ευημερίας και του τρόπου με τον οποίο οι φοιτητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις μεθόδους για να αυξήσουν τα δικά τους συναισθήματα ευημερίας. Οι μεταπτυχιακές ερευνητικές ομάδες χωρίζονται στους τομείς: εγκέφαλος, γνωστική ψυχολογία και ψυχολογία των αποφάσεων και την κλινική, θετική και κοινωνική ψυχολογία.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη λίστα με τα πρώτα 20 πανεπιστήμια στον Τομέα της Ψυχολογίας παγκοσμίως. Πατώντας στα παρακάτω links μπορείτε να μεταφερθείτε στη σελίδα του Τμήματος Ψυχολογίας του κάθε πανεπιστημίου.

 1. Stanford University
 2. UCL
 3. Princeton University
 4. University of Chicago 
 5. University of Pennsylvania
 6. Duke University
 7. Harvard University
 8. University of California, Los Angeles
 9. London School of Economics and Political Science
 10. Yale University
 11. University of Michigan
 12. University of British Columbia
 13. Cornell University
 14. Northwestern University
 15. University of Washington
 16. Columbia University
 17. University of Minnesota Twin Cities
 18. University of Edinburgh
 19. University of Toronto
 20. University of Amsterdam

Δείτε εδώ την πλήρη λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου σε Ψυχολογία.

Αν ενδιαφέρεστε για μεταπτυχιακές σπουδές Ψυχολογίας στην Ελλάδα, δείτε το άρθρο μας:  "Τα μεταπτυχιακά ψυχολογίας σε Ελλάδα και Κύπρο" εδώ.

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για άρθρα όπως αυτό; κάντε μας

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
blog comments powered by Disqus
Όλα τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα