Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Times World University Rankings: Ποια είναι τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου για σπουδές Ψυχολογίας (2022)

Η Ψυχολογία είναι η μελέτη του νου και της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Οι φοιτητές Ψυχολογίας μαθαίνουν για τα ανθρώπινα συναισθήματα, τα κίνητρα που μας παρακινούν και πώς αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας.

Πολλοί απόφοιτοι Ψυχολογίας συνεχίζουν τη σταδιοδρομία τους ως επαγγελματίες ψυχολόγοι, ωστόσο ένα πτυχίο στη Ψυχολογία μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε μια σταδιοδρομία στην παιδική προστασία, στην κοινωνική εργασία, στην εγκληματολογία, στη διοίκηση ανθρώπινων πόρων, στο marketing κ.ά.

Αυτή τη χρονιά, οι «Times Higher Education» (2022) δημοσίευσαν την κατάταξη με τα 568 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου για σπουδές Ψυχολογίας.

Σύμφωνα με τη φετινή κατάταξη, το Πανεπιστήμιο της Κέιμπριτζ (University of Cambridge) κατέχει την πρώτη θέση, ενώ στη δεύτερη βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ (Stanford University).

Στην τρίτη θέση συναντάμε το Princeton University. Την πεντάδα συμπληρώνουν το Harvard University (4η θέση) και το University of California, Berkeley (5η θέση). 

Για πρώτη φορά στις πρώτες 30 θέσεις κατατάσσονται πανεπιστήμια από τη Γερμανία και την Αυστραλία, το LMU Munich (27η) και το UNSW Sydney (29η). Σημαντική διάκριση, επίσης, σημείωσε και η Ιαπωνία η οποία για πρώτη φορά φέτος με το Kyoto University (99ο) βρέθηκε στην κορυφή των 100 πανεπιστημίων στην Ψυχολογία, αφού ανέβηκε 25 θέσεις από την περσινή κατάταξη. 

Όπως είναι αναμενόμενο, τα περισσότερα πανεπιστήμια στη συνολική κατάταξη (157) είναι Πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Ακολουθεί, το Ηνωμένο Βασίλειο με 78 πανεπιστήμια, ενώ η Αυστραλία, η Γερμανία και ο Καναδάς εκπροσωπούνται με 35, 31 και 27 Πανεπιστήμια αντίστοιχα.

Η κατάταξη βασίζεται σε 13 δείκτες απόδοσης, οι οποίοι ομαδοποιούνται στους τομείς: Διδασκαλία, Έρευνα, Επίδραση στην Έρευνα (Citation), Έσοδα από Έρευνα και Καινοτομία και Διεθνής Εικόνα και Προοπτική. Τα στοιχεία συλλέγονται τόσο από μετρήσιμα δεδομένα, όσο και από δεδομένα που προκύπτουν από ανάλυση ερευνών. Οι ίδιοι δείκτες χρησιμοποιούνται και για την κατάταξη των καλύτερων πανεπιστήμιων παγκοσμίως (ανεξαρτήτως αντικειμένου), όμως, σε αυτή την περίπτωση, οι δείκτες έχουν σταθμιστεί κατάλληλα για να αντικατοπτρίζουν καλύτερα το συγκεκριμένο πεδίο.

Σπουδές Ψυχολογίας στα Ελληνικά και Κυπριακά Πανεπιστήμια 

Όσον αφορά στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, δύο (2) Πανεπιστήμια κατατάσσονται στη φετινή λίστα των Times Higher Education. Σύμφωνα με την κατάταξη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάσσονται στις θέσεις 401-500. Τέλος, για την Κύπρο, τo Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται στη λίστα στις θέσεις 201–250, ανεβαίνοντας σημαντικά στην κατάταξη έναντι της αντίστοιχης περσινής που βρισκόταν στις θέσεις 501-600.

Τα 5 καλύτερα πανεπιστήμια για σπουδές Ψυχολογίας

1. University of Cambridge

Οι κύριοι στόχοι του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Kειμπριτζ, είναι η παροχή έρευνας και διδασκαλίας παγκοσμίου επιπέδου στην ψυχολογία και σε σχετικούς επιστημονικούς κλάδους. Το τμήμα διεξάγει έρευνες παγκόσμιας κλάσης, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την πολυεπιστημονική και συνεργατική προσέγγισή τους. Οι έρευνες του τμήματος εξειδικεύονται κυρίως στη γνωστική, εξελικτική και κοινωνική ψυχολογία και έχουν μεταφραστεί σε πολλές πρακτικές εφαρμογές, γεγονός που τις καθιστά πολύ σημαντικές στην επιστήμη της ψυχολογίας.

2. Stanford University

Το τμήμα Ψυχολογίας στο Stanford University ήταν ένα από τα πρώτα τμήματα που δημιουργήθηκαν στο πανεπιστήμιο και προσφέρει προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών. Το τμήμα είναι χωρισμένο σε πέντε ερευνητικές ομάδες, οι οποίες είναι η Νευροεπιστήμη (Neuroscience), η Γνωστική Ψυχολογία (Cognitive Psychology), η Αναπτυξιακή Ψυχολογία (Developmental Psychology) και η Κοινωνική Ψυχολογία (Social Psychology) καθώς και κλάδος της Μελέτης των Συναισθημάτων (Affective Science). 

3. Princeton University

Το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Princeton για περισσότερο από έναν αιώνα ήταν ένα από τα πιο αξιοσημείωτα τμήματα ψυχολογίας στην Αμερική. Έχει φιλοξενήσει σπουδαίους ψυχολόγους με πολύ γνωστές επιστημονικές ανακαλύψεις στους τομείς της ψυχολογίας και της νευροεπιστήμης. Τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του τμήματος βρίσκονται ψηλά στις διεθνείς λίστες κατάταξης. Η σχολή έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία, ένα βραβείο Νόμπελ, έξι βραβεία διακεκριμένης συνεισφοράς από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία και τρία βραβεία William James Fellow από το Association for Psychological Science (APS). 

4. Harvard University

Ο τομέας της Ψυχολογίας στο Χάρβαρντ ιδρύθηκε στα τέλη του 1800 και έκτοτε το Χάρβαρντ ήταν στην πρώτη γραμμή του τομέα. Το Τμήμα έχει μια μακρά και πλούσια ιστορία, στο τμήμα έχουν διδάξει και εργαστεί μερικά από τα διάσημα ονόματα στην ψυχολογία, όπως οι BF Skinner, Gordon Allport, Jerome Bruner, George Miller και Henry Murray. Επιπλέον, το 2007, το Chronicle of Higher Education δημοσίευσε μια ποσοτική έρευνα που κατέταξε το Χάρβαρντ ως το νούμερο #1 μεταξύ των τμημάτων ψυχολογίας της Σχολής Scholarly Productivity. Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ψυχολογία έχει σήμερα 80 μεταπτυχιακούς φοιτητές που εκπαιδεύονται σε τέσσερα μεγάλα ερευνητικά προγράμματα: Γνώση, εγκέφαλος και συμπεριφορά, Εξελικτική ψυχολογία, Κοινωνική ψυχολογία και Κλινική Επιστήμη. Επίσης, η ψυχολογία είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μαθήματα σπουδών μεταξύ των προπτυχιακών φοιτητών στο Χάρβαρντ.

5. University of California, Berkeley

Για σχεδόν έναν αιώνα, το Τμήμα Ψυχολογίας του University of California, Berkeley ξεχώριζε στον τομέα της έρευνα. Σήμερα, η βραβευμένη Σχολή Ψυχολογίας διεξάγει πρωτοποριακή έρευνα σε πολλούς τομείς της ψυχολογίας, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφορικής και συστημικής νευροεπιστήμης, της κλινικής επιστήμης, των γνωστικών λειτουργιών, της γνωστικής νευροεπιστήμης, της ανάπτυξης, της κοινωνικής ψυχολογίας και της προσωπικότητας. Οι διδακτορικοί φοιτητές της Σχολής διαπρέπουν στον ακαδημαϊκό χώρο (π.χ. Yale, Stanford, UCLA), στη βιομηχανία (π.χ., Facebook, Google), στην υγειονομική περίθαλψη (π.χ., Oakland Children's Hospital, Seattle VA) και την πολιτική (π.χ., National Institute of Justice).

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη φετινή λίστα με τα πρώτα 20 πανεπιστήμια στον Τομέα της Ψυχολογίας παγκοσμίως. Πατώντας στα παρακάτω links μπορείτε να μεταφερθείτε αυτόματα στη σελίδα του Τμήματος Ψυχολογίας του κάθε πανεπιστημίου.

Δείτε εδώ την πλήρη λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου σε Ψυχολογία. (Στο subject επιλέξτε Psychology).

Δείτε, επίσης, το άρθρο Τα μεταπτυχιακά Ψυχολογίας σε Ελλάδα και Κύπρο, με όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ψυχολογία στα ελληνικά και κυπριακά πανεπιστήμια.

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο