Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Times Higher Education World University Rankings 2019: Τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου

Δημοσιεύθηκε χθες η ετήσια κατάταξη World University Rankings των Times Higher Education, που περιλαμβάνει τα 1.258 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου και θεωρείται μια από τις τρεις κατατάξεις πανεπιστημίων με το μεγαλύτερο κύρος.  

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στις πρώτες δύο θέσεις, με το πανεπιστήμιο Oxford στην πρώτη θέση και το Cambridge στη δεύτερη. Αν και τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ δεν κατάφεραν να πάρουν τις πρώτες θέσεις, εξακολουθούν να κυριαρχούν στη λίστα και αυτή τη χρονιά, με 172 πανεπιστήμια ανάμεσα στα 1.258 και 60 πανεπιστήμα στα top 200. Μετά τα Πανεπιστήμια Oxford και Cambridge, η λίστα των κορυφαίων πέντε πανεπιστημίων συμπληρώνεται με το πανεπιστήμιο Stanford (3η θέση), το Massachusetts Institute of Technology (MIT) (4η θέση) και το California Institute of Technology (5η θέση).

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά, με την τρέχουσα μεθοδολογία, η Κίνα βρέθηκε στην κορυφή των πανεπιστημίων της Ασίας. Το κινέζικο Πανεπιστήμιο Tsinghua κατάφερε να ξεπεράσει το Εθνικό Πανεπιστήμιο Σιγκαπούρης (NUS) και να γίνει το καλύτερο πανεπιστήμιο στην Ασία στην κατάταξη THE World University Rankings 2019, αφότου ανέβηκε οκτώ θέσεις στην 22η θέση.

Σχετικά με τα πανεπιστήμια της Ευρώπης, 98 πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται στην παγκόσμια κατάταξη και 29 από αυτά στα πρώτα 200 του κόσμου. Εξαιρώντας τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, το καλύτερο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο είναι για ακόμη μια χρονιά το Swiss Federal Institute of Technology Zurich (11η θέση). Ακολουθεί το LMU Munich στην 32η θέση και το École Polytechnique Fédérale de Lausanne στην 35η θέση.

Όσον αφορά τα ελληνικά πανεπιστήμια, 8 από αυτά συγκαταλέγονται μεταξύ των 1.258 καλύτερων του κόσμου. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι σύμφωνα με την κατάταξη το καλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας. Η κατάταξη των πανεπιστημίων της Ελλάδας έχει ως εξής: 

 1. Πανεπιστήμιο Κρήτης (351-400)
 2. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (501-600)
 3. Πανεπιστήμιο Αιγαίου (601-800)
 4. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (601-800)
 5. Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (601-800)
 6. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (601-800)
 7. Πανεπιστήμιο Πατρών (801-1000)
 8. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (1001+)

Επίσης, όσον αφορά τα κυπριακά πανεπιστήμια, 2 από αυτά κατάφεραν να λάβουν μια θέση στα 1.258 καλύτερα του κόσμου. Σύμφωνα με την κατάταξη, το καλύτερο πανεπιστήμιο στην Κύπρο για φέτος είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (θέσεις 301-350) και ακολουθεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου (θέσεις 351-400). 

 

Η «Times Higher Education World University Rankings» θεωρείται μια από τις τρεις κατατάξεις με το μεγαλύτερο κύρος. Τα αποτελέσματά της αξιοποιούνται κάθε χρόνο από υποψήφιους φοιτητές, επιχειρήσεις και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς ανά το παγκόσμιο.

Το μοντέλο αξιολόγησης που εφαρμόζεται χρησιμοποιεί αυστηρά πρότυπα και σταθμισμένα κριτήρια για όλους τους τομείς της αποστολής των Πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται 13 δείκτες επίδοσης, οι οποίοι ομαδοποιούνται στους τομείς: Διδασκαλία, Έρευνα, Επίδραση σε νεότερη Έρευνα (ετεροαναφορές-citations), Έσοδα από Έρευνα και Καινοτομία, και Διεθνής Εικόνα και Προοπτική. Τα στοιχεία συλλέγονται, τόσο από μετρήσιμους δείκτες, όσο και από δεδομένα που προκύπτουν από ανάλυση ερευνών. Ο οργανισμός THE World University Rankings αποτελεί τον πρώτο οργανισμό πανεπιστημιακών κατατάξεων παγκοσμίως που έχει υποβάλει για έλεγχο τη μεθοδολογία, τον τρόπο συλλογής των δεδομένων και τη διαδικασία υπολογισμού των κατατάξεων, σε διεθνή ελεγκτικό οίκο και πιο συγκεκριμένα στη PwC.


Δείτε τα top 10 πανεπιστήμια του κόσμου σύμφωνα με την «Times Higher Education World University Rankings»:

 1. University of Oxford (United Kingdom)
 2. University of Cambridge (United Kingdom)
 3. Stanford University (United States)
 4. Massachusetts Institute of Technology (United States)
 5. California Institute of Technology (United States)
 6. Harvard University (United States)
 7. Princeton University (United States)
 8. Yale University (United States)
 9. Imperial College London (United Kingdom)
 10. University of Chicago (United States)

 

Δείτε αναλυτικά την κατάταξη των 1.258 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου εδώ.

 

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνα Νικολάου

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο