Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Σημαντικές διακρίσεις για ελληνικά πανεπιστήμια στη διεθνή λίστα κατάταξης QS

Σε σχετικά υψηλές θέσεις βρίσκονται ελληνικά πανεπιστήμια στη νέα διεθνή λίστα κατάταξης Πανεπιστημίων Quacquarelli Symonds (QS).

Η QS είναι μία από τις πιο σημαντικές λίστες παγκόσμιας κατάταξης πανεπιστημίων. Για τις κατατάξεις της QS λαμβάνονται στοιχεία από βιβλιογραφική βάση επιστημονικών δημοσιεύσεων (Scopus) που αφορούν στην ερευνητική δραστηριότητα που αναπτύσσεται από καθηγητές και ερευνητές των αξιολογούμενων Πανεπιστημίων. Επίσης, συνυπολογίζονται ο διεθνής χαρακτήρας του Ιδρύματος, και η φήμη του, τόσο στον χώρο της αγοράς, σύμφωνα με 40.643 απόψεις διευθυντών και στελεχών επιχειρήσεων και οργανισμών, όσο και στον ακαδημαϊκό χώρο με τη συμμετοχή 74.651 ακαδημαϊκών. Φέτος αξιολογήθηκαν 4.438 πανεπιστήμια παγκοσμίως και περισσότερα απο 18.900 προγράμματα, ενώ μελετήθηκαν αναλυτικά 46 επιστημονικές περιοχές.

 

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι το 1ο Ίδρυμα της χώρας στον ευρύτερο τομέα των Σχολών Μηχανικών (Engineering & Technology).  Καταλαμβάνει τη 113η θέση παγκοσμίως και την 35η στην Ευρώπη.

Παρόμοια όμως είναι και η εικόνα στις κατατάξεις των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, όπου παραμένει το μοναδικό Ίδρυμα της Ελλάδας με Σχολή που κατατάσσεται εντός των πρώτων 50 παγκοσμίως. Πιο αναλυτικά στο πεδίο των Πολιτικών Μηχανικών κατατάσσεται στην 42η θέση παγκοσμίως και στην 12η στην Ευρώπη.

Σε σχέση με τις άλλες Σχολές του, το ΕΜΠ κατατάσσεται στις θέσεις 101-150 στα αντικείμενα της επιστήμης υπολογιστών και συστημάτων πληροφορικής, ηλεκτρολόγων και ηλεκτρονικών μηχανικών, και μηχανολόγων μηχανικών, στη θέση 150-200 στο αντικείμενο των χημικών μηχανικών, στη θέση 201-250 στο αντικείμενο της φυσικής και αστρονομίας και στη θέση 251-300 στα μαθηματικά.

Τέλος, για πρώτη φορά το ΕΜΠ μπαίνει στον κατάλογο στο αντικείμενο της Αρχιτεκτονικής και μάλιστα στις θέσεις 101-150 καθώς και στο αντικείμενο της επιστήμης των υλικών στις θέσεις 201-250.

 

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Στα 100 καλύτερα του κόσμου κατατάσσεται το Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης . Πιο συγκεκριμένα στο πεδίο της Αρχαιολογίας το ΑΠΘ βρίσκεται μεταξύ των θέσεων 51-100.

Επίσης, στο αντικείμενο της Επιστήμης του Περιβάλλοντος το ΑΠΘ κατατάσσεται στις θέσεις 101-150 παγκοσμίως, στο πεδίο της Γεωπονίας στις θέσεις 151-200, στο πεδίο των Επιστημών της Αγωγής στις θέσεις 201-250, και στο πεδίο της Ιατρικής στις θέσεις 201-250.

 

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατατάσσεται στην «ελίτ» των Πανεπιστημίων αφού βρίσκεται στις θέσεις μεταξύ 151-200 παγκοσμίως στα επιστημονικά πεδία Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικής Επιστήμης και στις θέσεις μεταξύ 351-400 στο πεδίο Επιστήμες της Πληροφορικής.

 

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστημίο Αθηνών

Το ΕΚΠΑ βρίσκεται στη θέση μεταξύ 151-200 παγκοσμίως στο πεδίο της Ιστορίας, στις θέσεις μεταξύ 201-250 στο πεδίο της Ιατρικής καθώς επίσης στις θέσεις 301-350 στο πεδίο της Βιολογίας.

 

Πανεπιστήμιο Πατρών

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών το πεδίο των Πολιτικών Μηχανικών (Engineering – Civil & Structural) κατατάσσεται στις θέσεις 101-150, παραμένοντας μεταξύ των αντίστοιχων καλύτερων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης, στο πεδίο των Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών (Engineering – Mechanical, Aeronautical & Manufacturing) το Πανεπιστήμιο Πατρών βρίσκεται στις θέσεις 151-200, το πεδίο των Χημικών Μηχανικών (Engineering – Chemical) στις θέσεις 201-250 και των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (Engineering – Electrical & Electronic) στις θέσεις 301-350 

Από την κατάταξη προκύπτει επίσης, ότι, γενικότερα, στο πεδίο Τέχνες και Ανθρωπιστικές επιστήμες, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης καταλαμβάνει τη θέση 273 στον κόσμο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) τη θέση 381, στις επιστήμες Υγείας συναντάμε το ΕΚΠΑ στην θέση 248, το Αριστοτέλειο στην 325η, και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις θέσεις 401-450. Στις Κοινωνικές Επιστήμες το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας βρίσκεται στην 273η θέση, το Αριστοτέλειο στην θέση 339 και το ΕΚΠΑ στη θέση 387

Αξίζει τέλος να σημειωθεί τέλος ότι παρά το γεγονός ότι ΗΠΑ και Μ.Βρετανία διατηρούν την πρωτοκαθεδρία στις σχετικές κατατάξεις, τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται όλο και πιο έντονος ανταγωνισμός από χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, που παρουσιάζουν ανάπτυξη σε πολλούς επιστημονικούς τομείς.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα https://www.topuniversities.com/subject-rankings/2017

Επιμέλεια άρθρου: Μαρία Αλεξίου

Founder- www.eduguide.gr

 

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο