Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πρόγραμμα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας seed4business από το Ινστιτούτο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σταδιοδρομίας

Το Πρόγραμμα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας seed4business διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σταδιοδρομίας. Είναι ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί στην υποστήριξη της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων.

Ο στόχος του προγράμματος είναι κοινωνικός. Αποσκοπεί στο να τεθούν υγιείς βάσεις για τη δημιουργία καινοτόμων, βιώσιμων επιχειρήσεων, πράγμα που θα έχει ως επιπλέον αποτέλεσμα την ανάπτυξη και διατήρηση νέων θέσεων εργασίας.

Το seed4business οργανώνεται με πρωτοβουλία του ΙΕΠΑΣ για την υποστήριξη της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα είναι διαμορφωμένο σε διαδοχικούς δίμηνους κύκλους.

Μερικοί κύκλοι προβλέπεται να είναι γενικοί ενώ κάποιοι θα αναφέρονται σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρηματικότητας (ενδεικτικοί τομείς: πληροφορική, τουρισμός, e-επιχειρηματικότητα, πράσινη ανάπτυξη, είδη & υπηρεσίες περιποίησης και ομορφιάς, εστίαση, γυναικεία επιχειρηματικότητα, κοινωνική επιχειρηματικότητα κλπ).

Σε κάθε κύκλο 20-25 συμμετέχοντες θα εκπαιδεύονται και θα υποστηρίζονται ώστε να παρουσιάσουν ρεαλιστικά business plans, βασισμένα σε ιδέες που φέρνουν μαζί τους ή που αναπτύσσουν κατά τη διάρκεια του Προγράμματος.

Με την ολοκλήρωση κάθε κύκλου, θα γίνεται ανάδειξη των ομάδων που λειτούργησαν αποτελεσματικότερα και παρουσίασαν τα καλύτερα επιχειρηματικά σχέδια.

Σε επόμενο στάδιο του προγράμματος οι καλύτερες ομάδες και τα καλύτερα business plans από κάθε κύκλο θα υποστηριχτούν για την περαιτέρω υλοποίηση και ανάπτυξη τους.


Φάσεις των κύκλων

Α’ Φάση

  • Στοχευμένη πρόσκληση ενδιαφερομένων για τη συμμετοχή τους στους διαφορετικούς κύκλους, ανάλογα με το κλάδο ενδιαφέροντός τους.
  • Επιλογή συμμετεχόντων βάσει αντικειμενικών και προκαθορισμένων κριτηρίων.

Β’ Φάση

Η φάση αυτή αναφέρεται στην ανάπτυξη της επιχειρησιακής αντίληψης των συμμετεχόντων στα πλαίσια δράσεων που περιλαμβάνουν:

  1. Εκπαίδευση με θεματολογία που καλύπτει όλα τα ουσιώδη αντικείμενα που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα
  2. Εισηγήσεις και παρουσιάσεις από καταξιωμένα πρόσωπα της αγοράς
  3. Σχηματισμός ομάδων έργου με συμπληρωματικές δεξιότητες μεταξύ των συμμετεχόντων, με στόχο τη συνεργασία για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης
  4. Προσομοιώσεις επιχειρηματικής λειτουργίας, με ανάληψη ρόλων εκ μέρους των συμμετεχόντων

Γ’ Φάση

Στο στάδιο αυτό οι συμμετέχοντες χωρισμένοι σε ομάδες 3-6 ατόμων θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη και επεξεργασία των επιχειρηματικών σχεδίων που θα επιλέξουν. Στην προσπάθειά τους αυτή θα έχουν τη βοήθεια μεντόρων με σοβαρή επαγγελματική εμπειρία.

Στο τέλος κάθε κύκλου θα ακολουθεί παρουσίαση των business plans και ανάδειξη των καλύτερων.


Χρονοδιάγραμμα κύκλου

Αξιολόγηση, υποδοχή και προετοιμασία ενδιαφερομένων: 2 εβδομάδες

Πρόγραμμα εκπαίδευσης: 2 εβδομάδες

Προσομοιώσεις, ανάπτυξη των business plans, παρουσιάσεις και αξιολόγηση: 4 εβδομάδες

Σύνολο: 2 μήνες


Ολοκλήρωση προγράμματος

Οι κύκλοι θα διαδέχονται ο ένας τον άλλο, ενδεχομένως με μικρή επικάλυψη.

Με την ολοκλήρωση μιας ενότητας Κύκλων, θα ακολουθήσει το τελευταίο στάδιο του προγράμματος. Οι ομάδες που παρουσίασαν τα πιο ενδιαφέροντα business plans από κάθε κύκλο, θα κληθούν να τα επικαιροποιήσουν και να παρουσιάσουν τις ενέργειες που ενδεχομένως έκαναν στο διάστημα από την ολοκλήρωση του Κύκλου τους (π.χ. έρευνα αγοράς, ίδρυση επιχείρησης, σύναψη προκαταρκτικών συμβάσεων με πελάτες).

Η επικαιροποίηση θα γίνει με τη βοήθεια μεντόρων, προκειμένου οι ομάδες να παρουσιάσουν περισσότερο ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια. Οι καλύτερες ομάδες θα υποστηριχθούν ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω η επιχειρηματική τους προσπάθεια.


Με την ευγενική χορηγία της ΔΕΠΑ η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.

Συμπλήρωσε την αίτηση συμμετοχής για τον 10ο κύκλο εδώ.

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο