Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πόσα μεταπτυχιακά θα λειτουργήσουν φέτος στα ΑΕΙ. Αυξάνεται ο αριθμός των δωρεάν προγραμμάτων

Αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των μεταπτυχιακών προγραμμάτων που θα λειτουργήσουν φέτος στα ΑΕΙ.

Η λειτουργία των υπαρχόντων μεταπτυχιακών ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους και τα πανεπιστήμια, με βάση τον νόμο 4485/2017 έχουν ήδη υποβάλει τις προτάσεις τους για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που θα λειτουργήσουν από τον προσεχή Οκτώβριο. Οι προτάσεις αυτές αφορούν νέα προγράμματα αλλά και εκείνα που θα συνεχιστούν. Ο αριθμός των μεταπτυχιακών προγραμμάτων αυξάνεται σημαντικά. Ένας λόγος είναι ότι ο νέος νόμος ορίζει ότι κάθε μεταπτυχιακό δεν επιτρέπεται να έχει παραπάνω από 3 κατευθύνσεις-ειδικεύσεις. Άρα, στα μεταπτυχιακά που οι ειδικεύσεις τους είναι περισσότερες από τρεις, ορισμένες από αυτές μετατρέπονται σε αυτόνομα προγράμματα.

Πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα τα εξής στοιχεία:

– Μεταπτυχιακά

Έως και τον Δεκέμβριο του 2015:

  • Λειτουργούσαν 735 ΠΜΣ (627 σε Πανεπιστήμια και 108 σε ΤΕΙ).
  • Το σύνολο των ΠΜΣ στα ΤΕΙ έχουν δίδακτρα ενώ στα Πανεπιστήμια υπάρχουν 211 ΠΜΣ χωρίς δίδακτρα (δηλ. το 33% των ΠΜΣ που προσφέρονται σε Πανεπιστήμια) και 416 με δίδακτρα (εκ των οποίων 29 στο ΕΑΠ και 21 στο Διεθνές Πανεπιστήμιο).

[Οι παραπάνω αριθμοί δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των ΠΜΣ που προσφέρουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση].

Φέτος:

  • 665 ΠΜΣ με δίδακτρα (έχουν διεκπεραιωθεί τα 602)
  • 259 ΔΩΡΕΑΝ ΠΜΣ (239 σε Πανεπιστήμια και 20 σε ΤΕΙ)
  • Από τα 259 δωρεάν μεταπτυχιακά, τα 47 είναι νέα
  • Συνολικά, φέτος θα λειτουργήσουν 924 μεταπτυχιακά (665 με δίδακτρα και 259 δωρεάν), δηλαδή 189 νέα ΠΜΣ.

[Επισυνάπτεται αναλυτικός πίνακας με τα δωρεάν μεταπτυχιακά ανά Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ (Πίνακας 1)]

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το eduguide, το Νο1 site για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα, με συνέπεια θα συνεχίζει να δημοσιεύει όλες τις ιδρύσεις-επανιδρύσεις μεταπτυχιακών προγραμμάτων, όπως αυτές δημοσιεύονται στο ΦΕΚ, ενώ, παράλληλα, θα συνεχίσει να ανανεώνει τη βάση δεδομένων-μηχανή αναζήτησης μεταπτυχιακών προγραμμάτων με όλες τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και τις προκηρύξεις τους. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να προκηρυχθούν τα περισσότερα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών των ΑΕΙ της χώρας, οπότε μείνετε συντονισμένοι! 

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο