Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

To Πανεπιστήμιο Κρήτης στα 150 καλύτερα "νέα" πανεπιστήμια διεθνώς

Τη λίστα κατάταξης των καλύτερων «νέων» πανεπιστημίων στον κόσμο -δηλαδή πανεπιστημίων που λειτουργούν για λιγότερο από 50 χρόνια (2016 Times Higher Education 150 Under 50 rankings)- δημοσιοποίησαν οι Times Higher Education. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Πανεπιστήμιο Κρήτης (ιδρυθέν το 1973) συγκαταλέγεται στα 150 καλύτερα νέα πανεπιστήμια διεθνώς, καταλαμβάνοντας την 66η θέση. 

Πρώτο στην εν λόγω κατάταξη τοποθετείται το École Polytechnique Federale de Lausanne (ιδρυθέν το 1969), ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκονται πανεπιστήμια παγκοσμίου φήμης όπως είναι π.χ το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (ιδρυθέν το 1981) και το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ (ιδρυθέν το 1976).

Η κατάταξη «The 150 Under 50 rankings», χρησιμοποιεί τους ίδιους 13 δείκτες «απόδοσης» που χρησιμοποιούνται στην κατάταξη των Times Higher Education «THE World University Rankings», οι οποίοι καλύπτουν όλο το εύρος της αποστολής ενός Πανεπιστημίου (τη διδασκαλία, την έρευνα, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη διεθνοποίηση).

Δίνεται, όμως, μικρότερη έμφαση σε «υποκειμενικούς» δείκτες ακαδημαϊκής αναγνώρισης που συνδέονται στενά με την «αίγλη» και την οικονομική δυνατότητα μέσω δωρεών και κληρονομιών, δείκτες που ευνοούν τα «παραδοσιακά» Πανεπιστήμια στις διεθνείς κατατάξεις.


Η κατάταξη των THE World University Rankings «150 Under 50 rankings» αναδεικνύει περιπτώσεις πανεπιστημίων που θεωρούνται ως «εθνικός θησαυρός» σε 39 χώρες. Η κατάταξη του Πανεπιστημίου Κρήτης στην 66η θέση αποτελεί μια ακόμα επιβράβευση για την αφοσίωση και τη σημαντική προσπάθεια των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας που, σε τόσο αντίξοες συνθήκες, προσπαθούν να κρατήσουν το υψηλό επίπεδο της έρευνας και της εκπαίδευσης , τομείς για τους οποίους το Πανεπιστήμιο Κρήτης έγινε διεθνώς γνωστό

Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι στην κατάταξη περιλαμβάνεται και 2ο ελληνόφωνο πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου (ιδρυθέν το 1989), που καταλαμβάνει την 55η θέση στην κατάταξη, Το γεγονός αυτό αποτελεί πολύ σημαντική αναγνώριση του έργου του Ιδρύματος, δεδομένου  ότι το Πανεπιστήμιο λειτουργεί μόλις 25 χρόνια. 

Για να δείτε την κατάταξη των 150 καλύτερων "νέων" Πανεπιστημίων: 

www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2016/one-hundred-fifty-under-fifty

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο