Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Onassis AiR: Πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας και έρευνας στην Αθήνα

Το Ίδρυμα Ωνάση εγκαινιάζει το Onassis AiR, ένα πρόγραμμα φιλοξενίας και έρευνας για όλους τους διεθνείς καλλιτέχνες που σκέφτονται με περιέργεια, και τους καλεί να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 26 Νοεμβρίου.

Τι θα συνέβαινε αν καλλιτέχνες, επιμελητές και άλλοι δημιουργοί μπορούσαν να πάρουν όσο χρόνο χρειάζονται για να επανεξετάσουν την πρακτική τους χωρίς τους περιορισμούς που προκαλεί η φρενίτιδα μιας παραγωγής;

Το Onassis AiR (Artists-in-Residence) είναι ένα ετήσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας και έρευνας που ξεκινά τις δράσεις του μέσα στο 2019 και προσφέρει χρόνο. Χρόνο για να μάθεις, να αλλάξεις, ή να εμβαθύνεις. Να δημιουργείς και να καταστρέφεις, ή να μην δημιουργείς καθόλου. Χωρίς να έχει σημασία τόσο η παραγωγή ενός καλλιτεχνικού έργου όσο η ίδια η δημιουργική διαδικασία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και με έδρα το κέντρο της Αθήνας, οι συμμετέχοντες του προγράμματος μπορούν να αλληλεπιδρούν ισότιμα, ανεξαρτήτως ηλικίας ή του πόσο καταξιωμένοι είναι. Στοχεύοντας σε ένα οικοσύστημα τεχνών λιγότερο προσανατολισμένο στο καλλιτεχνικό «αποτέλεσμα» και περισσότερο προσανατολισμένο στην καλλιτεχνική πρακτική, την τεχνική και την ερευνητική διαδικασία, οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, λειτουργούν ως μια κοινότητα που δουλεύει, σκέφτεται και τρώει μαζί, χωρίς την αγωνία του επόμενου πρότζεκτ, της επόμενης πρεμιέρας, των επόμενων εγκαινίων. Ως μια κοινότητα που έχει τη δυνατότητα να κάνει μια μικρή παύση, να ξανασκεφτεί τον τρόπο που λειτουργεί και δημιουργεί.

Το Onassis AiR υποστηρίζει: Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, επιμελητές και διανοητές που δραστηριοποιούνται σε time-based καλλιτεχνικές πρακτικές (όπως performance, χορός, θέατρο, φιλμ κ.α.) και επιθυμούν να επανεξετάσουν, να εμβαθύνουν και να μετασχηματίσουν την πρακτική ή τη μεθοδολογία τους, χωρίς προσδοκίες και περιορισμούς που μπορεί να επιβάλλει μια παραγωγή.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί και θα συντονίζεται από τον Ash Bulayev (Διευθυντή του Onassis AiR) και τη Νεφέλη Μυρωδιά (παραγωγό και δραματουργό του Onassis AiR).

Μάθε περισσότερα και κάνε την αίτησή σου
Για το Open Call του Onassis AiR
Για το Open Call του Onassis AiR σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Για ερωτήσεις σχετικά με την αίτησή σας, παρακαλούμε στείλτε στο: air@onassis.org

Οι ενότητες του προγράμματος:

Onassis AiR Critical Practices Programme
Ένα full-time πρόγραμμα διάρκειας τριών μηνών για 5 επαγγελματίες από τον χώρο των τεχνών (με time-based καλλιτεχνική πρακτική) που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο ως μια κοινότητα συλλογικής καλλιτεχνικής έρευνας για δημιουργούς από όλα τα πεδία (εικαστικοί καλλιτέχνες, χορογράφοι, θεατρικοί και κινηματογραφικοί σκηνοθέτες, συνθέτες, ερμηνευτές, επιμελητές, παραγωγοί, συγγραφείς και άλλοι) που βρίσκονται σε φάση αναπροσδιορισμού των μέσων καλλιτεχνικής τους έκφρασης.

Onassis AiR (inter)national Curator- & Artist-in-Residence Programme
Ένα full-time πρόγραμμα διάρκειας ενός μήνα, το οποίο απευθύνεται σε διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες που ζουν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Αφορά κάθε καλλιτέχνη, επιμελητή ή άλλο δημιουργό (με time-based καλλιτεχνική πρακτική), που έχει ένα συγκεκριμένο θέμα ή πρότζεκτ καλλιτεχνικής έρευνας το οποίο επιθυμεί να αναπτύξει περαιτέρω. Ανεξαρτήτως εμπειρίας, κάθε υποψήφιος και συμμετέχων θα πρέπει να έχει ήδη μια υπάρχουσα καλλιτεχνική πρακτική κατά την περίοδο της αίτησης του.

Onassis AiR Exchange Residencies
Ένα πρόγραμμα που προορίζεται για καλλιτέχνες, δημιουργούς, σχεδιαστές, θεωρητικούς και επιμελητές (με time-based καλλιτεχνική πρακτική), που θα επωφελούνταν από τη συμμετοχή τους σε ένα συνεργαζόμενο πρόγραμμα ανταλλαγής καλλιτεχνικής φιλοξενίας ανά τον κόσμο. Το Onassis AiR στοχεύει να καθιερώσει πολυετείς συνεργασίες με μια σειρά προγραμμάτων με αντίστοιχο ήθος, εντός και εκτός Ελλάδος.

Onassis AiR Emergency Fellowships
Ειδικά σχεδιασμένες υποτροφίες για την πραγματοποίηση καλλιτεχνικής έρευνας, οι οποίες προορίζονται για διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες, επιμελητές και άλλους δημιουργούς (με time-based καλλιτεχνική πρακτική) που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Κάθε τύπος υποτροφίας σχεδιάζεται ειδικά και ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε υπότροφου δημιουργού. Σκοπός των συγκεκριμένων υποτροφιών είναι να καλύψουν απρόβλεπτες και επιτακτικές καλλιτεχνικές ερευνητικές ανάγκες.

Η φιλοσοφία του Onassis AiR:

Time-based
Απευθύνεται σε καλλιτέχνες και επιμελητές που δουλεύουν με time-based καλλιτεχνικές πρακτικές.

In-flux
Απευθύνεται σε δημιουργούς με υπάρχουσα καλλιτεχνική πρακτική, οι οποίοι βιώνουν μια αλλαγή στην επαγγελματική τους πορεία ή αναζητούν να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που δουλεύουν και δημιουργούν.

Local
Έχει βαθιές ρίζες στην πόλη της Αθήνας, με όλες τις αντιφάσεις, την ομορφιά, τον ρυθμό και το φως που αυτή προσφέρει.

(Inter)national
Απευθύνεται σε καλλιτέχνες, επιμελητές και άλλους δημιουργούς,, ανεξαρτήτως εθνικότητας, που ζουν εντός και εκτός Ελλάδος.

DIWO
Επιλέγει να αποφεύγει το DIY (Do It Yourself) ήθος και επιλέγει να αγκαλιάσει τη λογική του DIWO (Do It With Others). Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ενδιαφέρονται να δουλέψουν, να σκεφτούν, να συνυπάρξουν και να συνδεθούν με τις ποικιλόμορφες κοινότητες της Αθήνας.

Self-learning
Το πρόγραμμα δεν είναι εκπαιδευτικό, αλλά βασίζεται στις αρχές της αυτοδιδασκαλίας και της μάθησης μέσω της πρακτικής.

No gurus
Δεν θα έχει ούτε διδάσκοντες, ούτε master-classes, αλλά ούτε και μαθητές. Βασίζεται στην ισοτιμία μεταξύ των συμμετεχόντων, όπου όλοι διαθέτουν μια ξεχωριστή πρακτική, μεθοδολογία και ερωτήματα, μακριά από τις συνήθεις ιεραρχίες ανάμεσα σε καλλιτέχνες.

Welcome back
Το πρόγραμμα και καθένας από τους πυλώνες του, δημιουργούν έναν χώρο στον οποίο θα έχει την ευκαιρία να επιστρέφει κανείς ξανά και ξανά. Εάν συμμετείχατε σε κάποιο από τα επιμέρους προγράμματα του Onassis AiR είστε πάντα ευπρόσδεκτοι να υποβάλετε ξανά την αίτησή σας για κάποιο άλλο (μέσω της ανοικτής πρόσκλησης) ή απλά να έρθετε και να μας μιλήσετε για τις ανάγκες σας. Ως προηγούμενος συμμετέχων, είστε πάντα ευπρόσδεκτος να περάσετε για ένα μεσημεριανό γεύμα, να δανειστείτε εξοπλισμό, να χρησιμοποιήσετε τους χώρους (εάν αυτό που χρειάζεστε είναι διαθέσιμο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή), να ζητήσετε συμβουλές ή απλά να χρησιμοποιήσετε τη βιβλιοθήκη.

Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα του Onassis AiR εδώ.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο