Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Δωρεάν σεμινάριο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο

Το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης (European Education & Learning Institute) διοργανώνει σεμινάριο με θέμα τη Διαπολιτισμική εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης αναπτύχθηκε έπειτα από εκτεταμένη έρευνα και ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου έρευνας και καινοτομίας «Re.Inclusion – Κατευθυντήριες γραμμές για την ένταξη των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στην εργασία», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το πρόγραμμα Erasmus+.

Η κατάρτιση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες που εργάζονται ή προτίθενται να εργαστούν με μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές των σχετικών κλάδων είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν.

Πρόκειται για μία πιλοτική εκπαίδευση, η οποία θα καλύψει χρησιμες τεχνικές και βασικές γνώσεις που θα βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες να κατανοήσουν και να στηρίξουν τη διαδικασία της πολιτιστικής προσαρμογής και κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων που προέρχονται από διαφορετικά πολιτιστικά πλαίσια.

Το σεμινάριο χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες οι οποίες θα διδαχθούν σε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες.

Ημέρα 1η – 20 Οκτωβρίου
Ορισμός του πολιτισμού. Πλουραλισμός, Πολυπολιτισμικότητα και Διαπολιτισμικότητα. Κατανόηση της ασάφειας. Κατανόηση πολιτιστικών προτύπων. Στερεότυπα και προκαταλήψεις. Μελέτη περιπτώσεων: ιδέες, μοντέλα, στρατηγικές και αποτελέσματα. Πολιτιστικό σοκ: έννοια και συμπτώματα. Μοντέλο καμπύλης U & W. Σύνδρομο Οδυσσέα: έννοια, αιτίες, συμπτώματα και μέτρα πρόληψης. Επικοινωνία, γενικές πτυχές. Διαπολιτισμική επικοινωνία; Λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία. Εμπάθεια και ενεργητική ακρόαση: έννοια, επίπεδα, εμπόδια ενσυναίσθησης. Στυλ επικοινωνίας και διαβεβαίωσης: τα ναι και τα όχι.

Ημέρα 2η – 3 Νοεμβρίου
Διδασκαλία: παιδαγωγικές προσεγγίσεις κατά τη διδασκαλία μεταναστών και προσφύγων. Ο ρόλος του μέντορα / καθηγητή γλωσσών. Διαπολιτισμικές ικανότητες για εκπαιδευτικούς. Όρια όσον αφορά τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες. Δικτύωση; Η θεωρία των πολιτιστικών διαστάσεων του Hofstede. Συμβουλευτική και νομικές πληροφορίες. Δικαιώματα και καθήκοντα μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομική υποστήριξη και καθοδήγηση.

Ημέρα 3η – 10 Νοεμβρίου
Συμβουλευτική. Εργασία και κοινωνική ένταξη: προσεγγίσεις που μπορούν να χρησιμοποιούνται στην αλληλεπίδραση με αλλοδαπούς. Διαμεσολάβηση: ενσυναίσθηση και ενεργητική ακρόαση. Πώς να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη; Λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία. Κατανόηση υποβόσκοντων θεμάτων. Ενεργοποίηση κατάλληλων τεχνικών διαχείρισης συγκρούσεων. Παρακολούθηση των βασικών αποτελεσμάτων και των επιπτώσεων της καθοδήγησης. Αξιολόγηση της επίτευξης στόχων.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα απονεμηθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 28310 36121 και στο info@eli.edu.gr

 

Πηγή: Rethemnos.gr

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο