Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Δωρεάν εξ Αποστάσεως Προγράμματα Επιμόρφωσης Φιλολόγων της Γ’ Λυκείου από το E–Learning του ΕΚΠΑ

Για το σχολικό έτος 2018-2019 οι εκπαιδευτικοί – φιλόλογοι που διδάσκουν το μάθημα «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» στην Γ΄τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν δύο εκπαιδευτικά προγράμματα που σκοπό έχουν να προάγουν τόσο την εκπαιδευτική διαδικασία με διαδραστικές μεθοδολογίες όσο και το ενδιαφέρον του μαθητικού κοινού για σημαντικά λογοτεχνικά έργα. Στα προγράμματα μπορούν να συμμετέχουν καθηγητές από όλη την Ελλάδα καθώς η παρακολούθηση θα είναι εξ αποστάσεως μέσω διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα υλοποιούνται από το E-Learning του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μετά από πρόσκληση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για υποβολή προτάσεων που αφορούν στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων – δραστηριοτήτων και τη χρήση εκπαιδευτικού υλικού σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η έγκριση των προγραμμάτων έχει δοθεί από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών π/βάθμιας  και δ/βάθμιας εκπαίδευσης του Υ.Π.Π.Ε.Θ. (δείτε εδώ την έγκριση)

Τα προγράμματα «Στο Εργαστήρι του Βασίλη Βασιλικού: Το έργο του» και «Στο Εργαστήρι της Ρέας Γαλανάκη: Το έργο της» αποτελούνται από πρωτότυπο και καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό και είναι σε σύμπνοια με μέρος της διδακτέας ύλης αφού οι μελέτες περίπτωσης για τους δύο συγγραφείς αφορούν τα έργα τους: [Επιστροφή στο πατρικό σπίτι] απόσπασμα του έργου «Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασά» της Ρέας Γαλανάκη και [Το φύλλο] μέρος της τριλογίας «Το Φύλλο, το Πηγάδι, Τ’αγγέλιασμα» του Βασίλη Βασιλικού. Μέσω των προγραμμάτων θα επιχειρηθεί η εξοικείωση των εκπαιδευτικών και ακολούθως των μαθητών με τις έννοιες της κριτικής λογοτεχνικού έργου, της κατανόησης κειμένων , της όξυνσης της αναγνωστικής και κριτικής τους αντίληψης. Στόχος είναι η ενίσχυση των μαθητών με δεξιότητες όπως η αφαιρετική σκέψη, η συνθετική και αναλυτική ικανότητα, ο ορθός γραπτός και προφορικός λόγος.

Για την αξιοποίηση της αποκτηθείσας γνώσης στο περιβάλλον της σχολικής τάξης, προτείνεται η παράδοση 1-3 διδακτικών ωρών με αντικείμενο τις βασικές αρχές κριτικής κειμένου και η προβολή στην τάξη δύο βιντεοσκοπημένων διαλέξεων / συνεντεύξεων από τον κάθε συγγραφέα που μιλά για τη ζωή και το έργο του. Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να εμπλέξουν ενεργά τους μαθητές μέσω μιας άσκησης κριτικής κειμένου στα δύο έργα των συγγραφέων που περιλαμβάνονται στην ύλη του μαθήματος.

Ο εκτιμώμενος χρόνος ενασχόλησης των εκπαιδευτικών για κάθε πρόγραμμα είναι 25 ώρες και η παρακολούθησή του οδηγεί σε Βεβαίωση Παρακολούθησης από το ELearning του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΑκαδημαϊκή Υπεύθυνη των προγραμμάτων είναι η Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ κα Σταυροπούλου Ερασμία.

Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων: 6/1/2019 – Έναρξη Μαθημάτων: 14/1/2019

Ιστοσελίδα προγράμματος

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο