Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο προγραμματισμού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Τον επόμενο κύκλο του ανοικτού μαθήματος στο διαδίκτυο με τίτλο «Προγραμματισμός σε Python για μη-Προγραμματιστές» προσφέρει το Εργαστήριο Λογισμικού και Διαδραστικών Τεχνολογιών του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΑΠΘ στο ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενο έργο «colMOOC».

Το μάθημα θα προσφερθεί αποκλειστικά στο διαδίκτυο με τη μορφή MOOC (Massive Open Online Course) από την τεχνολογική πλατφόρμα της GUNet και θα είναι δωρεάν.

Το μάθημα απευθύνεται σε φοιτητές/τριες, ερευνητές/τριες, επιστήμονες που δεν είναι επαγγελματίες προγραμματιστές, αλλά ενδιαφέρονται να κατανοήσουν βασικές έννοιες υπολογιστικής σκέψης και να γράφουν κώδικα σε γλώσσα Python. Το μάθημα ξεκινά «από το μηδέν», σκοπεύει, δηλαδή, να είναι χρήσιμο σε κάθε αρχάριο/αρχάρια ανεξάρτητα από το υπόβαθρο γνώσεων προγραμματισμού που έχει και την επιστημονική περιοχή στην οποία σπουδάζει ή εργάζεται.

Έναρξη Μαθήματος: 16/11/2020

Διάρκεια Μαθήματος: 5 εβδομάδες

Φόρτος Μαθήματος: 6 ώρες / εβδομάδα (Σύνολο: 5 εβδ. x 6 ώρες = 30 | 1 ECTS)

Κόστος Συμμετοχής: Δωρεάν

Περίοδος εγγραφών: 19/10/2020 - 22/11/2020

Βεβαίωση: Ναι - Δωρεάν

Εγγραφή στο μάθημα / Επισκεφθείτε το μάθημα

Σχετικά με το μάθημα

Το μάθημα σας προσφέρει την ευκαιρία να μάθετε να γράφετε κώδικα Python ώστε να γράφετε αλγορίθμους, να επεξεργάζεστε δεδομένα και να δίνετε απαντήσεις σε επιστημονικά προβλήματα με τα οποία ασχολείστε στις σπουδές σας και τις ερευνητικές σας δραστηριότητες.

Θεωρείται πως δεν έχετε κάποια προηγούμενη εμπειρία με προγραμματισμό κι έτσι το μάθημα ξεκινάει από την αρχή εξηγώντας τις βασικές έννοιες αλγοριθμικής σκέψης που θα πρέπει να καταλαβαίνετε για να γράψετε κώδικα, όπως: τι είναι αλγόριθμος, τι είναι δομή επιλογής, πώς λειτουργεί η δομή επανάληψης, τι είναι μια δομή δεδομένων, πώς γράφουμε μια συνάρτηση, κλπ. Ταυτόχρονα μαθαίνετε τη γλώσσα Python ώστε να μπορείτε να εφαρμόζετε τις γνώσεις σας από την πρώτη στιγμή στην πράξη για να επεξεργάζεστε δεδομένα και να λύνετε προβλήματα.

Τα περιεχόμενα του μαθήματος είναι σχεδιασμένα ώστε να ξεκινούν «από το μηδέν», δηλαδή να προσφέρουν χρήσιμη γνώση σε καθέναν και καθεμιά από σας, ανεξάρτητα από το επίπεδο γνώσεων που ήδη έχετε σχετικά με προγραμματισμό.

Εκτός από τα βιντεομαθήματα, τις διαδραστικές ερωτήσεις (quizzes) και τις ασκήσεις που έχει το μάθημα θα σας δώσει την ευκαιρία να μάθετε συζητώντας με κάποιον συνεργάτη σας. Στο τέλος κάθε εβδομάδας έχουν σχεδιάσει για σας και προτείνεται να συζητήσετε «σενάρια μάθησης» σε ειδικά σχεδιασμένα «δωμάτια συζήτησης» (chat rooms). Στα δωμάτια αυτά εμφανίζεται και ένας εικονικός πράκτορας ο οποίος σας θέτει ερωτήσεις για το θέμα που συζητάτε και περιμένει την απάντησή σας. 

Μαθησιακοί στόχοι

Μετά την παρακολούθηση του μαθήματος θα μπορείτε να:

  1. εξηγείτε και να δίνετε παραδείγματα βασικών εννοιών αλγοριθμικής σκέψης και δομών προγραμματισμού,
  2. να μπορείτε να εξηγείτε τι είναι και πώς λειτουργούν οι βασικές δομές προγραμματισμού και δεδομένων της Python, όπως: εντολή ανάθεσης, εντολές επανάληψης και ελέγχου, δομή λίστας και λεξικού, συναρτήσεις και αρχεία καθώς και εντολές διαχείρισης των ‘εξαιρέσεων’ (exceptions),
  3. να γράφετε κώδικα Python ώστε να διαβάζετε δεδομένα από αρχείο, να τα επεξεργάζεστε γράφοντας τον αλγόριθμο επεξεργασίας που χρειάζεστε (και με χρήση βιβλιοθηκών και συναρτήσεων) και να αποθηκεύετε τα αποτελέσματα πάλι σε αρχείο.

Δελτίο Τύπου

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο