Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2019: Οι Προσανατολισμοί του Καβάφη

Χιλιάδες διαφορετικές σκέψεις μπορεί να γεννήσει ένας στίχος και, ακολούθως, σε χιλιάδες διαδρομές μπορεί κανείς να πορευτεί μελετώντας τον Καβάφη. Για άλλο ένα καλοκαίρι, επιφανείς ακαδημαϊκοί, μελετητές και νέοι ερευνητές του καβαφικού έργου, με διαφορετικά «ταξίδια» και διαδρομές σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογία μελέτης και τη σταδιοδρομία τους, ταξιδεύουν από διαφορετικά μήκη και πλάτη με «προορισμό» την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη και το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο πρώτος αυτού του είδους θεσμός, αποκλειστικά αφιερωμένος στον Καβάφη και στον αντίκτυπο του έργου του, που διοργανώνεται από το Αρχείο Καβάφη και το Ίδρυμα Ωνάση, έρχεται για να αναδείξει νέες προσεγγίσεις και εναλλακτικές προσλήψεις του έργου του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή.

Το εναρκτήριο θερινό σχολείο, τον Ιούλιο του 2017, είχε θέμα «Ο Καβάφης στον κόσμο», ενώ την επόμενη χρονιά η διεθνής επιστημονική κοινότητα ασχολήθηκε με το ζήτημα «Καβάφης και Αρχαιότητα». Φέτος, στις έξι ημέρες εντατικών σεμιναρίων και εργαστηρίων, στη συνάντηση με τον γενικό τίτλο «Οι προσ/ανατολισμοί του Καβάφη», θα προσεγγίσουμε το φαινόμενο Καβάφη στο ευρύτερο γεωγραφικό και ιστορικό του πλαίσιο, τόσο κατά τη διάρκεια της περιόδου της ζωής του ποιητή στην Αλεξάνδρεια όσο και στις επόμενες δεκαετίες, στη διάρκεια των οποίων η ποίησή του αναδείχθηκε σε παγκόσμιο λογοτεχνικό γεγονός. 

Μπες στη συζήτηση. Το θερινό σχολείο σου ταιριάζει αν είσαι διδακτορικός φοιτητής, μεταδιδακτορικός ερευνητής, μελετητής στην αρχή της σταδιοδρομίας σου ή αν η έρευνά σου σχετίζεται με πεδία όπως αυτά της συγκριτικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, των καβαφικών σπουδών, των νεοελληνικών και κλασικών σπουδών. Θα παρουσιάσεις την έρευνά σου σε εμπνευσμένους εισηγητές και θα γνωρίσεις νέες προσεγγίσεις του φαινομένου Καβάφη.

Διαβάστε εδώ το ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής για το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2019.

Συντελεστές

Επιμελητές:
Στάθης Γουργουρής: Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Κοινωνικών Σπουδών και Κλασικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κολούμπια
Τάκης Καγιαλής: Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ομιλητές:
Hala Halim: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Σπουδών Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης 
Peter Jeffreys: Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Σάφολκ
Aamir R. Mufti: Καθηγητής στο Τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια
Βασιλική Κολοκοτρώνη: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης
Αλέξανδρος Καζαμίας: Επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι
Γιάννης Παπαθεοδώρου: Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Απευθύνεται σε:
Διδακτορικούς φοιτητές, μεταδιδακτορικούς ερευνητές και μελετητές στην αρχή της σταδιοδρομίας τους

Ημερομηνίες:
8-14 Ιουλίου 2019

Ώρες:
10:00-19:00

Χώρος:
Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και του Αρχείου Καβάφη, το Διεθνές Θερινό Σχολείο θα είναι σε θέση να καλύψει όλες τις δαπάνες για τα δίδακτρα, τη διαμονή και τη διατροφή όλων των συμμετεχόντων. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία οικονομική απαίτηση από τους συμμετέχοντες. Οι φοιτητές και οι μελετητές που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο της σταδιοδρομίας τους μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση επιχορήγησης για την κάλυψη του συνόλου ή μέρους της δαπάνης μετακίνησής τους στην Αθήνα.

Διαδικασία αίτησης και επιλογής:
Υποβολή αίτησης συμμετοχής στο cavafyarchive@onassis.org μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019. Οι απαντήσεις θα δοθούν μέχρι τέλη Φεβρουαρίου 2019
Διαβάστε περισσότερα για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων εδώ 

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο