Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Δημοσιεύθηκε ο νέος κανονισμός Λειτουργίας των Σχολών Ξεναγών του Υπουργείου Πολιτισμού

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με την την οποία εγκρίνεται ο Κανονισμός Λειτουργίας των Σχολών Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού  (ΤέυχοςΒ΄ 2532/2017). 

Με την απόφαση αυτή ανοίγει ένας νέος κύκλος στην εκπαίδευση του κλάδου των ξεναγών, καθώς οι σχολές ξεναγών παρέμειναν κλειστές για πολλά χρόνια. Να υπενθυμίσουμε ότι, τα τελευταία χρόνια, άδεια άσκησης επαγγέλματος ξεναγού μπορούσαν να αποκτήσουν πτυχιούχοι πανεπιστημίου ιστορίας-αρχαιολογίας που συμμετείχαν σε ταχύρρυθμα προγράμματα κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού διάρκειας 2 μηνών. Tα ταχύρρυθμα αυτά προγράμματα διοργανώνονταν από τμήματα Πανεπιστημίων. 

Οι Σχολές Ξεναγών θα επαναλειτουργήσουν ως μεταδευτεροβάθμιες επαγγελματικές σχολές διετούς διάρκειας. Δεκτοί γίνονται μετά από επιλογή κατόπιν μοριοδότησης (χωρίς εξετάσεις) Έλληνες υπήκοοι, υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και υπήκοοι κρατών εκτός της ΕΕ, εφόσον διαμένουν νόμιμα στη χώρα και γνωρίζουν πολύ καλά την ελληνική γλώσσα.

Το 70% των θέσεων καλύπτεται από αποφοίτους γενικού ή επαγγελματικού λυκείου και το 30% από πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όλοι οι υποψήφιοι, ανεξαρτήτως του τίτλου σπουδών που κατέχουν, πρέπει να έχουν πιστοποιημένη άριστη γνώση επιπέδου Γ2/C2, τουλάχιστον μιας (πέραν της ελληνικής) ξένης γλώσσας.

Η διάρκεια σπουδών στις Σχολές Ξεναγών περιλαμβάνει δύο (2) εκπαιδευτικά έτη θεωρητικής διδασκαλίας, διδασκαλίας σε μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους της έδρας της Σχολής και εκπαιδευτικές εκδρομές.
 
 Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, που θα δημοσιευθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, θα καθοριστούν οι Σχολές Ξεναγών που θα λειτουργήσουν κατ’ έτος και θα εγκρίθεί η προκήρυξη εισαγωγής σπουδαστών, ο αριθμός των εισακτέων ανά Σχολή καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. 


Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ θα επαναλειτουργήσει η Σχολή Ξεναγών της Αθήνα μετά από 7 χρόνια και θα υπάρξει αργότερα πληροφόρηση και για τις υπόλοιπες σχολές (Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου Κρήτης, Κέρκυρας)

Μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για την μοριοδότηση των υποψηφίων, τη δομή του προγράμματος σπουδών των Σχολών Ξεναγών κ.τ.λ στην υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Δείτε την απόφαση εδώ

 

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο