Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

3ο Θερινό Σχολείο «Αρχαίο Δράμα 2018 – Το αρχαίο ελληνικό δράμα ως παραστατική τέχνη»

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών  του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης διοργανώνει το 3ο Θερινό Σχολείο «Αρχαίο Δράμα 2018 – Το αρχαίο ελληνικό δράμα ως παραστατική τέχνη» με τη συνεργασία επιστημόνων (φιλολόγων, θεατρολόγων και σκηνοθετών) του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Αντικείμενο: Ήδη από την αρχαιότητα απώτερος στόχος των δραματουργών ήταν ο αντίκτυπος των έργων τους στο θεατρικό κοινό κατά την παράστασή τους, η παροχή «θεάματος» δια του μέλους, του λόγου, της ορχήσεως και της όψεως. Το δεύτερο θερινό σχολείο, εκτός από την εμβάθυνση των γνώσεων πάνω στο αρχαίο ελληνικό θέατρο και τη λεπτομερή ανάλυση επιλεγμένων κειμένων, προσφέρει μία εκτεταμένη πρακτική πρόσβαση στα δράματα ως σκηνική τέχνη. Υπό την καθοδήγηση ειδικών επιστημόνων σε θέματα υποκριτικής και σκηνοθεσίας οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές τεχνικές της σκηνικής παράστασης και της από σκηνής επικοινωνίας, καθώς –χωρισμένοι σε ομάδες εργασίας– θα επεξεργαστούν παραστατικά επιλεγμένα αποσπάσματα αρχαίων δραμάτων, μετά την εξάσκησή τους στη θεατρική μετάφραση αρχαιοελληνικών δραμάτων. Παράλληλα, στο θεωρητικό μέρος οι φοιτητές θα ασχοληθούν διεξοδικά και με τις πτυχές του αρχαίου θεάτρου μέσω επιλεγμένων τραγικών και κωμικών έργων, όπως επίσης και με την πρόσληψη και επιβίωση του αρχαίου δράματος στη νεώτερη και σύγχρονη εποχή. Τέλος, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε μία πρώτη επαφή με το σημερινό θέατρο και τις επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρει σε κλασικούς φιλολόγους.  

Πρόγραμμα

  • Ενότητες διδασκαλίας στον θεωρητικό τομέα : 10 × 3 ώρες διδασκαλίας.
  • Ενότητες διδασκαλίας στον πρακτικό τομέα: 10 × 3 ώρες διδασκαλίας.
  • 2 εκδρομές σε αρχαία θέατρα/αρχαιολογικούς χώρους.
  • Απογευματινή εκδήλωση σχετικά με τις δυνατότητες έρευνας στον τομέα του αρχαίου θεάτρου και τις νέες τάσεις προσέγγισής του.

Εξέταση: πρακτική άσκηση

Γλώσσες διδασκαλίας: Ελληνικά

Σπουδαστές στους οποίους απευθύνεται το θερινό σχολείο:

Το θερινό σχολείο απευθύνεται πρωτίστως σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες της Κλασικής Φιλολογίας στην Ελλάδα. Δεκτοί μπορούν να γίνουν και σπουδαστές υποκριτικής των Ανώτερων Δραματικών Σχολών στην Ελλάδα για να υπάρχει η κατάλληλη  ώσμωση σε σχέση με το θεωρητικό και πρακτικό τομέα πάνω στο αρχαίο δράμα. Επίσης, μπορούν να γίνουν δεκτοί και φοιτητές από συναφή τμήματα, εφόσον υπάρχει επάρκεια θέσεων. Προϋπόθεση,  λόγω της συμμετοχής διδασκόντων από το εξωτερικό, η επαρκής γνώση Αγγλικών (επίπεδο τουλάχιστον Β1).

Αριθμός προσφερόμενων θέσεων: 20 (είκοσι).

Έξοδα συμμετοχής: δεν υπάρχουν.

Διαμονή:  Φιλοξενία στις εστίες του ΔΠΘ.

Διατροφή: Εφόσον το επιθυμούν οι φοιτητές και υπάρχει η δυνατότητα, διατροφή στις φοιτητικές λέσχες του Δ.Π.Θ.

Έναρξη: Δευτέρα, 17/09/2018, 10.00 π.μ.

Λήξη: Παρασκευή, 28/09/2018 (βράδυ)

Διάρκεια: 2 εβδομάδες

Τόπος διεξαγωγήςΚομοτηνή (περισσότερες πληροφορίες με την ανάρτηση του προγράμματος).

Παρέχεται Επίσημη Βεβαίωση Συμμετοχής

 

Πρόγραμμα

Πρακτικό μέρος: 10.00–11.00, 11.30–12.30 Δευτέρα – Παρασκευή

Θεωρητικό μέρος: 15.00–18.00, 18.30–19.30 Δευτέρα – Παρασκευή

Εκτός από τις ημέρες που θα πραγματοποιηθούν οι εκδρομές (ορισμένα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των εκδρομών)

 

Εκδρομές και εκδηλώσεις ημίσειας ημέρας:

Θα ανακοινωθούν με το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα.

 

Περιγραφή Προγράμματος:

Πρακτικό μέρος

1. Workshop στις τεχνικές εκφοράς λόγου

Ρητορική επικοινωνία: Ενημέρωση στις μορφές επικοινωνίας, βασικές μορφές επικοινωνίας όπως επιχειρηματολογία, μετάδοση πληροφοριών, αφήγηση, ψυχαγωγία.

Αισθητική επικοινωνία: Διαδικασίες αισθητικής παραγωγής προφορικού λόγου και ακούσματος με ή χωρίς λογοτεχνικά κείμενα, επί ή εκτός της σκηνής, σε διάφορες μορφές σκηνικής πράξης.

Αγωγή λόγου και φωνητική αγωγή:  Διερεύνηση διαφόρων διαστάσεων της φωνής και φωνητικές τεχνικές για την ανάπτυξη και τη βελτιστοποίηση της φωνής.

 

2. Workshop Θέατρο

Εμφάνιση επί σκηνής, βασικά στοιχεία υποκριτικής και παρουσίασης, σκηνικό παιγνίδι σε μικρές ομάδες.

Workshop πάνω σε τεχνικές και μεθόδους: σκηνικό παιγνίδι μέσω δομημένου αυτοσχεδιασμού, μέθοδοι και τεχνικές – από το λογοτεχνικό κείμενο στο παραστατικό κείμενο (από την κειμενικότητα στην επιτελεστικότητα)  με υλικό από αρχαία δράματα. Προετοιμασία επιλεγμένων χωρίων από ένα αρχαίο δράμα.

 

Ο στόχος του πρακτικού μέρους έγκειται στη βελτίωση των δυνατοτήτων όσον αφορά στην έκφραση, την παρατήρηση και την παραγωγή ενός αποτελεσματικού και εκφραστικού λόγου, ακόμα και όταν η φωνή εκτίθεται σε  απαιτητικές συνθήκες. Οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν τις εξής δεξιότητες κατά τη διάρκεια του θερινού σχολείου: Γνώσεις και δεξιότητες που αφορούν στη βελτιστοποίηση της φωνής από φυσιολογική άποψη, καλύτερη άρθρωση, βελτιστοποίηση των προσωπικών δεξιοτήτων  κατά την προφορική επικοινωνία, ανάπτυξη εναργών μορφών έκφρασης, διαθεματική προσέγγιση στη σκέψη και την πράξη.

Στο θεωρητικό μέρος θα αναπτυχθούν ικανότητες που θα βοηθήσουν σημαντικά τους σπουδαστές στην επαγγελματική τους αποκατάσταση, όχι μόνο ως καθηγητές Κλασικής Φιλολογίας, αλλά και ως εργαζόμενους σε άλλους οργανισμούς, όπως εκδοτικούς οίκους, εφημερίδες, μουσεία, διαχείριση πολιτισμικών μονάδων, βιβλιοθήκες, διαφημιστικές εταιρείες, θεατρικούς οργανισμούς κλπ.

 

Θεωρητικό μέρος

1. Το αρχαίο θέατρο (διεξοδική εισαγωγή): ο ρόλος, η γέννηση και η ανάπτυξή του, Διόνυσος, λατρεία και θρησκευτικές εορτές, φορείς, κοινό και κοινωνία. Μουσική, κοστούμια, μάσκες, χορός  – αρχαιολογικές και λογοτεχνικές μαρτυρίες.

2. Τα έργα των αρχαίων δραματουργών – Φιλολογική εργασία σε επιλεγμένα κείμενα.

3. Εξάσκηση στη θεατρική μετάφραση.

4. Θέατρο και δραματουργία σήμερα - Επαγγελματικές δυνατότητες και προοπτικές.

 

Αίτηση / Επιλογή

1) Προσόντα

Συγκεκριμένο ενδιαφέρον για το αρχαίο θέατρο

2) Αιτήσεις

Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω email.

Σας παρακαλούμε να εκθέσετε σύντομα και με σαφήνεια τους λόγους που σας ωθούν στην παρακολούθηση αυτού του προγράμματος και να επισυνάψετε ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα (κατά προτίμηση τύπου Euro-pass.

Παρακαλούμε να αποστείλετε τις αιτήσεις σας αποκλειστικά μέσω email μέχρι την 19η Αυγούστου 2018 στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: summerschool.3@yahoo.com.

(Διοργανωτές:  Αναπλ. Καθ. Γ. Τσομής και Επίκ. Καθ. Ι. Παπαδοπούλου)

Η επιλογή θα πραγματοποιηθεί άμεσα. Μετά την υποβολή της αίτησής σας θα λάβετε πληροφορίες για τις περαιτέρω διαδικασίες. Η συμμετοχή σε αυτό το θερινό σχολείο είναι δωρεάν.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο