Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Ποια επαγγέλματα δεν μπορούν -ακόμα- να αντικατασταθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Μήπως τελικά η Τεχνητή Νοημοσύνη θα "κλέψει" τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων; Σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να αναλάβει το 25% των εργασιών που απασχολούν έως και σήμερα τον ανθρώπινο πληθυσμό. Με λίγα λόγια, περίπου 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα "περάσουν στα χέρια" του αυτοματισμού. Η ανησυχητική λεπτομέρεια είναι πως η αλλαγή και η επικράτηση της τεχνητής νοημοσύνης προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μαζικά, με τεράστιες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. 

Υπάρχουν όμως εργασίες στις οποίες η τεχνητή νοημοσύνη δύσκολα θα τα έβγαζε πέρα. Η συναισθηματική νοημοσύνη και η δημιουργικότητα σε επίπεδο επίλυσης προβλημάτων, είναι σημεία στα οποία υστερεί. Έτσι οι τομείς που απαιτούν τα συγκεκριμένα skills ίσως αποτελέσουν τεράστιο πόλο έλξης εργαζομένων τα επόμενα χρόνια. 

Ο Μάρτιν Φορντ της Goldman Sachs αναγνωρίζει τρεις κατηγορίες εργασιών που δεν διατρέχουν κίνδυνο αντικατάστασης από την τεχνητή νοημοσύνη σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο οι υπόλοιπες. Η πρώτη κατηγορία είναι φυσικά τα δημιουργικά επαγγέλματα. Ωστόσο, τονίζει πως αναφέρεται μόνο σε εργασίες που απαιτούν την παραγωγή νέων ιδεών και στρατηγικών και τη δημιουργία εξαρχής νέων προϊόντων ή υπηρεσιών. 

Στη δεύτερη κατηγορία κατατάσσει θέσεις εργασίας οι οποίες είναι αδύνατο να τελεστούν χωρίς τη χρήση εξελιγμένων διαπροσωπικών σχέσεων και αποτελεσματικής επικοινωνίας. Ειδικότητες σε διάφορους τομείς υγείας, σύμβουλοι και ερευνητές χρησιμοποιούν ως υπόβαθρο τη γνώση τους σε διάφορα θέματα της ανθρώπινης φύσης. Δεν έχει γίνει ακόμη δυνατό να δημιουργηθούν πραγματικές διαπροσωπικές σχέσεις μέσω αυτοματισμών. 

Η τρίτη κατηγορία αφορά θέσεις στις οποίες είναι απαραίτητη η δυνατότητα επίλυσης απρόβλεπτων προβλημάτων, όπως μεγάλη μερίδα των τεχνικών εργασιών (ηλεκτρολόγων, υδραυλικών κ.α.)

Το σίγουρο, σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες, είναι πως καμία εργασία δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από αυτή την εξέλιξη. Πολλές πτυχές των εργασιών μας θα αυτοματοποιηθούν και είναι χρήσιμο να επικεντρωθούμε στους τρόπους με τους οποίους το γεγονός αυτό θα μας οφελήσει σε πρακτικά καθημερινά ζητήματα. Προβλέπονται έτσι πολλές ανακατατάξεις στον εργασιακό τομέα του μέλλοντος, που θα απαιτήσει μεγαλύτερη ευελιξία από τους εργαζόμενους. 

Πηγή: H Καθημερινή

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο