Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Μέχρι 7 Ιουλίου οι αιτήσεις για το δημοφιλές MSc in Data Science του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Πόση αξία έχει ένα μεταπτυχιακό στο Data Science; Ποια δυνατά χαρτιά δίνει στους αποφοίτους του; Πώς το Data Science εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο περιζήτητα αντικείμενα της δεκαετίας; 

Οι απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις είναι εγγεγραμμένες στο DNA του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Επιστήμη Δεδομένων (Msc in Data Science) του Ο.Π.Α. Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, έχοντας κατακτήσει την εξαιρετική διάκριση της 12ης θέσης στην παγκόσμια κατάταξη Best Masters Ranking του οργανισμού Eduniversal, είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα, παρέχοντας σε Έλληνες αλλά και ξένους φοιτητές εις βάθος εξειδίκευση στο Data Science, προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους αλλά και στις ανάγκες της αγοράς.

«Τα δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο…»

Αν πριν λίγα χρόνια το πετρέλαιο ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πεδία ανταγωνισμού ανάμεσα στις χώρες του πλανήτη, πλέον στην εποχή της Τεχνολογίας αντίστοιχη αξία έχει η δύναμη των δεδομένων και της πληροφορίας. «Η πληροφορία είναι το πετρέλαιο του 21ου αιώνα, και η ανάλυση είναι η μηχανή εσωτερικής καύσης», όπως έχει πει ο Peter Sondergaard, αντιπρόεδρος του Gartner Research των ΗΠΑ. Την ίδια παρατήρηση έχουν κάνει κι άλλα μεγάλα μυαλά της εποχής μας όπως ο μαθηματικός Clive Humby με τη φράση του «Τα δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο». Η παρατήρηση αυτή δίνει το στίγμα της κατακόρυφης ανόδου του Data Science σήμερα, και την επίδραση της επιστήμης αυτής σε μια πληθώρα κλάδων όπως το Εμπόριο, η Υγεία, τα Χρηματοοικονομικά, αλλά και η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Το πρώτο μεταπτυχιακό Data Science στην Ελλάδα

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει δημιουργήσει το πρώτο στην Ελλάδα MSc in Data Science, το οποίο γίνεται εξ ολοκλήρου στα αγγλικά και στοχεύει να ενισχύσει κάθε φοιτητή και επαγγελματία που φιλοδοξεί να καταξιωθεί στον τομέα αυτό. Απευθύνεται σε άριστους νέους πτυχιούχους ή ανθρώπους που ήδη εργάζονται και έχουν υπόβαθρο σε μηχανική (engineering), μαθηματικά, στατιστική, χρηματοοικονομικά, οικονομικά, επιχειρησιακή έρευνα (operations research) και επιστήμη των υπολογιστών (computer science). Αν έχεις κάποιο αντίστοιχο background και ισχυρά skills σε τεχνικό/μαθηματικό επίπεδο, τότε η μεταπτυχιακή αυτή κατεύθυνση είναι για σένα.

Τι μαθαίνουν στην πράξη οι φοιτητές του προγράμματος;

  • να αναλύουν δεδομένα, με τη χρήση σύγχρονων αλγοριθμικών και υπολογιστικών τεχνικών
  • να χρησιμοποιούν τη θεωρία των πιθανοτήτων, τη στατιστική και την άλγεβρα για την κατανόηση απλών αλλά και προηγμένων μαθηματικών εννοιών και εργαλείων που εφαρμόζονται στα δεδομένα
  • να συνδυάζουν συγκεκριμένες αλγοριθμικές, αλγεβρικές και στατιστικές τεχνικές επίλυσης προβλημάτων, που αναπτύχθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια στον τομέα της Επιστήμης Δεδομένων
  • να χειρίζονται μεγάλα δεδομένα (Big Data) και να μοντελοποιούν τις διαδικασίες πρόβλεψης και λήψης αποφάσεων
  • να μπορούν να συνοψίζουν και να παρουσιάζουμε πολύπλοκα δεδομένα με αποτελεσματικότητα
  • να ανιχνεύουν ομοιότητες μεταξύ καταστάσεων και να επιλύουν προβλήματα με υπολογιστικές τεχνικές

Το μέλλον των αποφοίτων

Εγγύηση για την επαγγελματική καταξίωση των αποφοίτων του προγράμματος δεν αποτελεί μόνο το πρόγραμμα σπουδών, ούτε η επιτυχία του στη διεθνή κατάταξη των Μεταπτυχιακών. Εχέγγυο αποτελούν και οι επιστήμονες διεθνούς κύρους που συγκροτούν την ομάδα καθηγητών με Διευθυντή Προγράμματος τον Βασίλη Βασσάλο, επικεφαλής του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Πληροφοριών του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Πριν από την ένταξή του στο ΟΠΑ το 2004, ο Β. Βασσάλος (βραβευμένος ερευνητής σε 15+ χρηματοδοτούμενα έργα, συγγραφέας 70+ τεχνικών δημοσιεύσεων και κάτοχος 2 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ) είχε διατελέσει επίκουρος καθηγητής στο NYU Stern School of Business και υπήρξε ο ιδρυτής και CTO μιας καινοτόμας data integration startup που χρηματοδοτήθηκε από venture και εξαγοράστηκε από πολυεθνική δημόσια εταιρεία λογισμικού. 

Τα τελευταία χρόνια, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα έχει «τροφοδοτήσει» την ελληνική αγορά με αποφοίτους-επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, και έχει δώσει νέα ώθηση στην εγχώρια ανάλυση δεδομένων. Αποφοίτους του προγράμματος μπορεί κανείς να βρει σε κάθε μεγάλο οργανισμό στην Ελλάδα που αξιοποιεί την Επιστήμη Δεδομένων, όπως και σε πολλές από τις πιο δυναμικές startups. 

Σημαντικό στοιχείο για την απασχολησιμότητα των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, είναι η συνεργασία του προγράμματος με κορυφαίες εταιρείες όπως η Eurobank, η Accenture, ο ΟΠΑΠ, η Oracle, η PwC και ένα σύνολο 35+ εταιρειών που στηρίζουν το Msc in Data Science σε κάθε επίπεδο: μεταπτυχιακών διατριβών, ημερών καριέρας, σεμιναρίων, Υποτροφιών κ.ά. Στο πλαίσιο των εταιρικών συμμαχιών του προγράμματος, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία κατά τη λήξη του να συμμετάσχουν σε ένα Capstone Project και να εργαστούν σε πραγματικές συνθήκες, χρησιμοποιώντας εργαλεία και δεξιότητες που έχουν αποκτήσει.

Λεπτομέρειες και υποβολή αιτήσεων

Το πρόγραμμα MSc in Data Science παρέχεται ως μονοετές (full-time) ή διετές (part-time). Νέος κύκλος αιτήσεων μέχρι τις 7 Ιουλίου 2024. Δείτε την αναλυτική Προκήρυξη και κάντε την αίτησή σας εδώ.

Ιστοσελίδα προγράμματος: https://datascience.aueb.gr/

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο