Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

To Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις των Ανοικτών Πανεπιστημίων παγκοσμίως και με βάση την παραγωγή ερευνητικού έργου

Με βάση τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης «Top Universities by Top Google Scholar Citations» της Webometrics (δείτε εδώ) το ΕΑΠ κατατάσσεται στην 8η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των αμιγώς Ανοικτών Πανεπιστημίων, και την 5η θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών Ανοικτών Πανεπιστημίων.

Η συγκεκριμένη κατάταξη συντάσσεται με βάση τον αριθμό ετεροαναφορών (citations) του ερευνητικού έργου των καθηγητών και ερευνητών των Ιδρυμάτων. Ο εντοπισμός των ετεροαναφορών γίνεται μέσω της πλέον δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, του Google Scholar και περιλαμβάνονται Πανεπιστήμια με τουλάχιστον 1.000 ετεροαναφορές.

Πιο ψηλά από το ΕΑΠ μεταξύ των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων βρίσκονται μόνο το Open University UK (στην 1η θέση), το Universidad Nacional de Educación a Distancia UNED (στη 2η θέση), το Universitat Oberta de Catalunya (στην 3η θέση) και το Open University / Open Universiteit Netherlands (στην 4η θέση).

Ο συγκεκριμένος πίνακας κατάταξης, ο οποίος δημοσιεύθηκε για 13η φορά, περιλαμβάνει περίπου 4800 Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων 23 Ελληνικά και περίπου 140 αμιγώς Ανοικτά Πανεπιστήμια.

Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης μεταξύ όλων των Πανεπιστημίων βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Harvard από τις ΗΠΑ και στη 2η, 3η και 4η θέση τα επίσης αμερικάνικα Πανεπιστήμια Stanford, Berkeley και ΜΙΤ.

Ακολουθεί ο αναλυτικός πίνακας με τα 20 πρώτα Ανοικτά Πανεπιστήμια παγκοσμίως:

 1. Open University UK
 2. Universidad Nacional de Educación a Distancia UNED
 3. Universitat Oberta de Catalunya
 4. Open University / Open Universiteit Netherlands
 5. Guru Nanak Dev University
 6. Open University of Israel
 7. Athabasca University
 8. Hellenic Open University
 9. FernUniversität in Hagen
 10. O P Jindal Global University
 11. Open University of Sri Lanka
 12. (1) Indira Gandhi National Open University
 13. Open International University of Human Development Ukraine / Відкритий міжнародний університет розвитку людини Україна
 14. (1) Ho Chi Minh City Open University /Trường Đại học Mở thành phố Hồ Chí Minh
 15. Allama Iqbal Open University
 16. Open University Malaysia
 17. Al Quds Open University
 18. Sukhothai Thammathirat Open University
 19. Open University of Hong Kong
 20. Arab Open University Saudi Arabia

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο