Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Έλληνες φοιτητές διακρίνονται, για πρώτη φορά, στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό i-Days του EIT Health

Τη 2η θέση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό i-Days 2022 (Innovation Days | Ημέρες Καινοτομίας) του EIT Health που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022 στη Βιέννη της Αυστρίας κατέκτησε ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η ομάδα Innotech με τους Ηλιάνα Πλάτωνα, Γρηγόρη Καρυπίδη και Αγαθάγγελο Παπαδόπουλο, αφού κατέκτησε την 1η θέση στον εθνικό Διαγωνισμό i-Days, ταξίδεψε στη Βιέννη της Αυστρίας - με όλα τα έξοδα πληρωμένα - και διαγωνίστηκε με τους νικητές των εθνικών i-Days, ομάδες φοιτητών από κορυφαία Πανεπιστήμια της Ευρώπης.

Η ελληνική ομάδα συμμετείχε με τη femtech λύση Warmly, μια έξυπνη συσκευή για μείωση των συμπτωμάτων της δυσμηνόρροιας και κατέκτησε τη 2η θέση, λαμβάνοντας ως βραβείο 1.500 ευρώ για εξειδικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση από το EIT Health, ώστε να αναπτύξει το καινοτόμο της προϊόν, αλλά και πρόσβαση σε μοναδικές ευκαιρίες δικτύωσης και σε νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης. Συγκεκριμένα, η καινοτομία Warmly αφορά μια έξυπνη φορέσιμη συσκευή που περιορίζει τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας, με τη χρήση αισθητήρων και θερμαντικής δράσης. Η συσκευή συνοδεύεται και με εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα.

Το βραβείο της ελληνικής ομάδας θα είναι χρηματοδότηση για εξειδικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση από το #EITHealth ώστε η ομάδα να αναπτύξει περαιτέρω την ιδέα της, με πρόσβαση σε μοναδικές ευκαιρίες δικτύωσης και σε νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Οι Ημέρες Καινοτομίας αποτελούν θεσμό του EIT Health και έχουν σκοπό την προώθηση της καινοτομίας στην υγεία, μέσω της ενεργούς συμμετοχής και εκπαίδευσης φοιτητών από ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη. Από τις 17 Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου 2022 διενεργήθηκαν i-Days σε περισσότερες από 30 διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη, διαδικτυακά ή/ και με φυσική παρουσία.

Στην Ελλάδα, οι Ημέρες Καινοτομίας διοργανώθηκαν για 5η χρονιά από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (EKT), κόμβο του EIT Health στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Περισσότεροι από 100 φοιτητές και φοιτήτριες δήλωσαν συμμετοχή, μοιράστηκαν σε 20 πολυεπιστημονικές ομάδες, εκπαιδεύτηκαν και ήρθαν σε επαφή με σύγχρονες πρακτικές και προσεγγίσεις, κλήθηκαν να βρουν λύσεις σε πραγματικές προκλήσεις για την υγεία και οι οποίες θα είχαν ως αποτέλεσμα ένα πιθανό προϊόν ή μια υπηρεσία για την τελική αγορά.

Αξιοσημείωτο ειναι ότι επιλέχθηκε για πρώτη χρονιά από το EKT ως θεματική περιοχή η Femtech, οι τεχνολογικές λύσεις για την υγεία των γυναικών. Η Femtech επιδιώκει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των φύλων στην υγεία στα διαθέσιμα κλινικά δεδομένα υγείας και να επαναπροσδιορίσει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης για τις γυναίκες, ενάντια στα πολιτισμικά, κοινωνικά στίγματα και ταμπού που έχουν συνδεθεί ιστορικά με την υγεία των γυναικών.

Ομάδα ειδικών συμβούλων και μεντόρων από το ΕΚΤ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, την «Ένωση Ασθενών Ελλάδος» και το δίκτυο ενδυνάμωσης ΑμεΑ «Humane» και την εταιρεία Omgyno, στήριξε τις ελληνικές ομάδες στην ανάπτυξη των ιδεών/ λύσεών τους και παρείχε εξειδικευμένη και στοχευμένη καθοδήγηση.

Από τη διαδικασία αυτή και κατόπιν αξιολόγησης, προέκυψε η νικήτρια ομάδα των ελληνικών i-Days, η InnoTech, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό i-Days 2022. Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που στον αντίστοιχο θεσμό του EIT Health κερδίζει βραβείο ελληνική ομάδα.

Την πρώτη θέση στον διαγωνισμό i-Days 2022 κατέκτησε η ισπανική ομάδα του Πολυτεχνείου της Βαλένθια για την καινοτόμο πρόταση Fluyo. Πρόκειται για ειδικά επιθέματα που, έπειτα από σκανάρισμα από εφαρμογή, στέλνεται ειδοποίηση, εφόσον απαιτείται, για επίσκεψη σε γυναικολόγο.

Πηγή: EKT

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο