Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

24 Ελληνικά Πανεπιστήμια στην παγκόσμια κατάταξη «Top Universities by Top Google Scholar Citations» της Webometrics

Σημαντική διάκριση για τα ελληνικά Πανεπιστήμια με βάση τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων «Webometrics Ranking Web of Universities», η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Η συγκεκριμένη κατάταξη, η οποία δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο, συντάσσεται με βάση τον αριθμό ετεροαναφορών (citations) του ερευνητικού έργου των καθηγητών και ερευνητών των Ιδρυμάτων. Ο εντοπισμός των ετεροαναφορών γίνεται μέσω της πλέον δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, του Google Scholar. Τα στοιχεία των ετεροαναφορών συλλέχθηκαν το χρονικό διάστημα 1-30 Ιουλίου 2022. Στην κατάταξη του Ιουλίου του 2022 η βαθμολογία του κάθε Πανεπιστημίου υπολογίζεται από το άθροισμα των ετεροαναφορών των πρώτων 210 προφίλ Καθηγητών και Ερευνητών του Πανεπιστημίου μείον τις ετεροαναφορές των είκοσι πρώτων προφίλ.

Ο συγκεκριμένος πίνακας κατάταξης, ο οποίος δημοσιεύθηκε για 14η φορά, περιλαμβάνει 5011 Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και τα 24 Ελληνικά. Με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από τη Webometrics, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατατάσσεται στην 86η θέση παγκοσμίως και στην 17η θέση στην Ευρώπη. Εκτός από την υψηλή αυτή θέση σε παγκόσμια επίπεδο, το ΕΚΠΑ καταλαμβάνει και την πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων, με 2.953.317 ετεροαναφορές (citations). Η επίδοση αυτή δίνει στο ΕΚΠΑ την 1η θέση τόσο μεταξύ των βαλκανικών Πανεπιστημίων όσο και μεταξύ των Πανεπιστημίων της Μεσογείου. Την «πεντάδα» των καλύτερων Ελληνικών Πανεπιστημίων συμπληρώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην θέση 281 με 1.262.904 ετεροαναφορές, το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 382 με 896.309 ετεροαναφορές, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 393 με 874.285 ετεροαναφορές, και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 396 με 867.918 ετεροαναφορές.

Κατάταξη Ελληνικών Πανεπιστημίων:

Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στην 2η , 3η και 4η θέση τα επίσης αμερικάνικα Πανεπιστήμια Στάνφορντ, Μπέρκλει και ΜΙΤ ενώ στην 5η θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ της Μεγάλης Βρετανίας.

Δείτε την λίστα της παγκόσμιας κατάταξης «Top Universities by Top Google Scholar Citations» της Webometrics εδώ.

Πηγή ΕΚΠΑ

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο