Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Times Higher Education: Το ΤΕΠΑΚ 54ο καλύτερο νέο πανεπιστήμιο διεθνώς

 Στην κορυφή των πανεπιστημίων σε Κύπρο και Ελλάδα 

Επιβεβαίωση της αριστείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) σε διεθνές επίπεδο αποτελεί το γεγονός ότι κατατάσσεται στην 54η θέση ανάμεσα στα καλύτερα νέα πανεπιστήμια παγκοσμίως, σύμφωνα με τη διεθνή κατάταξη Times Higher Education (THE) Young University Rankings 2021, η οποία δημοσιεύθηκε στις 23 Ιουνίου. 

Στη λίστα του έγκριτου διεθνούς οργανισμού όπου συμπεριλαμβάνονται τα κορυφαία νέα πανεπιστήμια του κόσμου με λιγότερο από 50 χρόνια έτη λειτουργίας, το ΤΕΠΑΚ συγκαταλέγεται φέτος, για πέμπτη συνεχή χρονιά, μεταξύ των καλύτερων νέων πανεπιστημίων, καταλαμβάνοντας αυτή την φορά την 54η θέση. Η εν λόγω θέση είναι η καλύτερη που έχει λάβει μέχρι τώρα (57η το 2020 και 63η το 2019) το Πανεπιστήμιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίστα κατατάσσει το ΤΕΠΑΚ, για τρίτη συνεχή χρονιά, πρώτο ανάμεσα σε όλα τα κυπριακά και ελληνικά πανεπιστήμια, παρά τα μόλις 17 χρόνια λειτουργίας του.

Η φετινή κατάταξη περιλαμβάνει 475 πανεπιστήμια (414 σε σχέση με το 2020) από συνολικά 68 χώρες. Η αξιολόγηση βασίζεται στους ίδιους 13 αυστηρούς και απαιτητικούς δείκτες απόδοσης των Τimes Higher Education World Universities Rankings, ωστόσο η μεθοδολογία αναπροσαρμόζεται ώστε να αποδίδεται λιγότερη βαρύτητα στη φήμη και να αποτυπώνεται καλύτερα το προφίλ των νέων πανεπιστημίων. Οι δείκτες απόδοσης ομαδοποιούνται σε πέντε τομείς οι οποίοι καλύπτουν όλες τις πτυχές της αποστολής ενός Πανεπιστημίου: Διδασκαλία (Teaching), Έρευνα (Research), Ετεροαναφορές στο Δημοσιευμένο Έργο (Citations), Διεθνής Εικόνα και Προοπτική (International Outlook) και Έσοδα από Βιομηχανία/ Μεταφορά Τεχνογνωσίας (Industry Income). 

Σε ότι αφορά την αποτίμηση της έρευνας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθεί ότι το ΤΕΠΑΚ καταλαμβάνει την τιμητική 14η θέση ανάμεσα στα 475 πανεπιστήμια που περιλαμβάνονται στην κατάταξη, με βάση τον δείκτη των Ετεροαναφορών στο Δημοσιευμένο Έργο του επιστημονικού του προσωπικού, γεγονός που αντικατοπτρίζει το υψηλής ποιότητας και διεθνούς απήχησης ερευνητικό έργο το οποίο επιτελείται στο Πανεπιστήμιο.

Στη φετινή λίστα “Times Higher Education Young University Rankings 2021” το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάσσεται στην 79η θέση και το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην 108η θέση, ενώ ακολουθούν το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας (θέσεις 201-250), το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου (θέσεις 201-250) και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (θέσεις 351-400). Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η συμπερίληψη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, για πρώτη φορά, στην εν λόγω κατάταξη, στις θέσεις 251-300.

Ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παντελής Κελίρης, σε δήλωσή του σημειώνει τα εξής: «Το γεγονός ότι το ΤΕΠΑΚ βρίσκεται φέτος στην τιμητική 54η θέση ανάμεσα στα κορυφαία νέα πανεπιστήμια παγκοσμίως τα οποία λειτουργούν για λιγότερο από 50 χρόνια αποτελεί έναν επιπλέον σημαντικό σταθμό στην αποτύπωση της θετικής ακαδημαϊκής του πορείας. Αποτελεί επίσης, αξιόλογο επίτευγμα για τη χώρα μας, αλλά και για το ίδιο το Ίδρυμα, το οποίο παρά τη σύντομη ιστορία του, και με συλλογική προσπάθεια της πανεπιστημιακής κοινότητας στο σύνολό της, επιτυγχάνει για ακόμη μια φορά, μια εξαιρετική επίδοση και μια αξιοσημείωτη διάκριση. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο ακαδημαϊκό προσωπικό, το διοικητικό προσωπικό και στους φοιτητές και φοιτήτριές μας για την πολύτιμη συνεισφορά τους».

Στη συνέχεια, ο Αντιπρύτανης αναφέρει πως «Η αναγνώριση της ανοδικής πορείας του ΤΕΠΑΚ αποτελεί μεγάλη χαρά, τιμή, αλλά και μας δεσμεύει για συνέχιση της αριστείας στην έρευνα σε τομείς αιχμής και στην προσφορά ποιοτικής εκπαίδευσης. Οφείλουμε με σκληρή δουλειά, αδιάκοπη προσπάθεια και με προσήλωση στους στρατηγικούς μας στόχους να διατηρήσουμε τις υψηλές αποδόσεις και να ενισχύσουμε τους τομείς οι οποίοι χρήζουν βελτίωσης».

Περισσότερες πληροφορίες για την κατάταξη των Times Higher Education Young University Rankings 2021 μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: εδώ.

Δείτε εδώ όλα τα μεταπτυχιακά και εδώ τα προπτυχιακά προγράμματα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο