Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Έξι (6) ελληνικά πανεπιστήμια στη διεθνή λίστα κατάταξης Shanghai

Ο πίνακας κατάταξης Academic Ranking of World Universities (AEWU) 2023, κατάταξη γνωστή ως Shanghai Ranking, δημοσιεύεται ετησίως από τον οργανισμό Shanghai Ranking Consultancy. Διεξάγει ετήσιες παγκόσμιες πανεπιστημιακές κατατάξεις από το 2003, γεγονός που την καθιστά ως μία εκ των αρχαιότερων του είδους. Το ARWU αξιολογεί κάθε χρόνο πέραν των 2000 Πανεπιστημίων, ενώ η σχετική λίστα περιλαμβάνει τα 1000 κορυφαία εξ' αυτών.

Η εν λόγω κατάταξη θεωρείται ως μία από τις τρεις σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις Πανεπιστημίων. Μεθοδολογικά αξιολογούνται, μεταξύ άλλων, τα διεθνή βραβεία και οι διακρίσεις που λαμβάνουν οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι απόφοιτοι κάθε Πανεπιστημιακού ιδρύματος, οι δημοσιεύσεις με υψηλή επιστημονική απήχηση και επίδραση, καθώς και τα άρθρα σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, όπως το Nature και Science.

Επιπλέον, στον πίνακα βρίσκονται Πανεπιστήμια με σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων που έχουν συμπεριληφθεί στη βάση Science-Citation Index-Expanded (SCIE) και στη βάση Social Science Index Citation Index (SSCI).

Η φετινή κατάταξη περιλαμβάνει έξι (6) Ελληνικά Πανεπιστήμια και ένα (1) Κυπριακό σε σημαντικές θέσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

Ελλάδα

  • 301 - 400 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • 501 - 600 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • 701 - 800 Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • 701 - 800 Πανεπιστήμιο Πατρών
  • 801 - 900 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
  • 801 - 900 Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Κύπρος

  • 701 - 800 Πανεπιστήμιο Κύπρου

Σύμφωνα με την κατάταξη, πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατατάσσονται στις δέκα πρώτες θέσεις. Τα πανεπιστήμια με τις καλύτερες επιδόσεις είναι κατά σειρά, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Στάνφορντ, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), το Κέιμπριτζ και το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Κολούμπια, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Για να δείτε όλοκληρη την λίστα κατάταξης «Academic Ranking of World Universities 2023», επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Shanghai Ranking εδώ.

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο