Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Ποια επαγγέλματα έχουν ζήτηση; Τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας!

Η πανδημία μετασχηματίζει και το "προφίλ" δεξιοτήτων για τις θέσεις εργασίας. Οι δεξιότητες που επιτρέπουν στους εργοδότες να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που συνδέονται με την κοινωνική αποστασιοποίηση, είναι πιθανό να γίνουν πιο σημαντικές» επισημαίνουν οι μελετητές.

Αντίκτυπο όχι μόνο στη ζήτηση εργαζομένων, αλλά και στις δεξιότητες που ψάχνουν για το προσωπικό τους οι εργοδότες στην Ευρώπη, φαίνεται πως έχει η πανδημία, όπως προκύπτει από ανάλυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (cedefop). Στη διάρκεια του 2020, η ζήτηση για ψηφιακές δεξιότητες αυξήθηκε (στο 23% του συνόλου των αγγελιών εργασίας, έναντι 20% το 2019, παρουσιάζοντας την πιο αξιοσημείωτη αλλαγή), ενώ την ανιούσα ακολούθησε και ο αριθμός των επαγγελματικών προσόντων, που ζητούν οι εργοδότες ανά θέση εργασίας (ζητούνται 12,8 δεξιότητες/αγγελία, αυξημένες έναντι των 11,9 του 2019), σύμφωνα με τη μελέτη του cedefop σε αγγελίες εργασίας, που δημοσιεύτηκαν πέρυσι on-line σε όλη την Ευρώπη.

«Η αύξηση στον αριθμό των απαιτούμενων δεξιοτήτων ανά θέση εργασίας αντανακλά τις αλλαγές στις προσπάθειες γύρω από τις προσλήψεις (...) Τα επαγγέλματα με υψηλότερα επαγγελματικά προσόντα, όπως διευθυντικά στελέχη και διάφοροι επαγγελματίες, που είναι ευκολότερο να αποδώσουν απομακρυσμένα και για αυτό επηρεάστηκαν λιγότερο από τα lockdowns και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, απαιτούν κατά μέσο όρο ευρύτερη ποικιλία επαγγελματικών προσόντων» αναφέρουν οι μελετητές, εξηγώντας την εικόνα.

Πέντε κατηγορίες δεξιοτήτων συγκέντρωσαν πάνω από το 60% της ζήτησης εργασίας

Ως προς τις κατηγορίες δεξιοτήτων με τη μεγαλύτερη αύξηση, σε μόλις πέντε από αυτές αντιστοιχεί στο 61% της συνολικής ζήτησης εργασίας: ψηφιακές δεξιότητες (23%), δεξιότητες οργάνωσης και διοίκησης (14%), συνεργασία με άλλους (9%), προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα (8%) και πωλήσεις/μάρκετινγκ (7%). 

«Η ψηφιοποίηση και η μαζική στροφή στην τηλεργασία οδηγεί (σε υψηλότερα επίπεδα) τη ζήτηση για δεξιότητες σχετικές με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και τα συνδεόμενα με αυτές προσόντα -όχι μόνο λόγω της αύξησης στη ζήτηση για επαγγελματίες πληροφορικής, αλλά και διότι οι ψηφιακές δεξιότητες είναι ολοένα περισσότερο αναγκαίες σε θέσεις εργασίας, όπου μέχρι πρότινος δεν ίσχυε κάτι τέτοιο» παρατηρούν οι μελετητές και προσθέτουν ότι η σημασία των επαγγελματικών προσόντων που σχετίζονται με τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ επίσης αυξάνεται, καθώς οι επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν βαρέως από την πανδημία προσέλαβαν προσωπικό, που θα τις βοηθήσει να αναπτύξουν ή να επεκτείνουν τα online καταστήματά τους ή τις στρατηγικές ψηφιακών πωλήσεων.

Στην κατηγορία των ψηφιακών δεξιοτήτων, τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση της ζήτησης είχαν τα προσόντα που σχετίζονται -μεταξύ άλλων- με τα επιχειρηματικά συστήματα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (9%), το λογισμικό υπολογιστικών φύλλων (7%), τη διαμόρφωση λογισμικού (5%), την επιστήμη και ανάλυση δεδομένων (5%) και τον προγραμματισμό (5%), τη διαχείριση συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών (4%), το Javascript (3%) και το σύστημα διαχείρισης επιχειρηματικών πόρων SAP R3 (επίσης 3%).

Σε ό,τι αφορά το μάρκετινγκ, ο βαρύς αντίκτυπος της πανδημίας στο λιανεμπόριο συνεισέφερε, σύμφωνα με τους μελετητές, στην αύξηση της ζήτησης δεξιοτήτων που συνδέονται με την προώθηση και την προβολή, ιδίως μέσω ψηφιακών μέσων, καθώς οι εργοδότες κλήθηκαν να επανεφεύρουν την προσέγγισή τους στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τους πελάτες τους. Η ζήτηση για δεξιότητες σχετικές με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού επίσης ενισχύθηκε, παράλληλα με τις προκλήσεις για την αναδιοργάνωση της ομαδικής εργασίας και των προσλήψεων εν μέσω πανδημίας.

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, πολλοί εργοδότες σταμάτησαν ή επιβράδυναν την ανάρτηση αγγελιών σε ιδιωτικούς ή δημόσιους ιστοτόπους εργασίας. Ενώ η κατάσταση βελτιώθηκε ελαφρώς το καλοκαίρι, κατά τους τελευταίους λίγους μήνες οι αγορές εργασίας online στην ΕΕ επηρεάστηκαν βαρέως ξανά από τα (περιοριστικά) μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις για να κάμψουν την εξάπλωση του ιού. Η πανδημία μετασχηματίζει και το "προφίλ" δεξιοτήτων για τις θέσεις εργασίας. Οι δεξιότητες που επιτρέπουν στους εργοδότες να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που συνδέονται με την κοινωνική αποστασιοποίηση, είναι πιθανό να γίνουν πιο σημαντικές» επισημαίνουν οι μελετητές, που χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα skills OVATE, προκειμένου να συγκρίνουν τις αγγελίες εργασίας του 2019 και του 2020.

Όσον αφορά τις διαδικτυακές αγγελίας εργασίας το 2020, αφορούσαν κυρίως θέσεις στην παραγωγή και στον κατασκευαστικό τομέα. Παράλληλα, περισσότερες από μία στις πέντε διαδικτυακές αγγελίες εργασίας εξακολουθούσαν να αφορούν δεξιότητες στις φυσικές επιστήμες και στην τεχνολογία, κυρίως ειδικούς στον τομέα ΤΠΕ, μηχανικούς και ερευνητές. Ο αριθμός των αγγελιών εργασίας για υπαλλήλους που ασκούν εκπαιδευτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες σημείωσε μικρή αύξηση τους τελευταίους μήνες του 2020. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ζήτηση για εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης εκτινάχθηκε το 2020 και οι μέθοδοι πρόσληψης άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό. Η ζήτηση για προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης θα συνεχίσει να αυξάνεται στο μέλλον.

Ως εκ τούτου, η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων αναδεικνύεται σε ύψιστη προτεραιότητα της ΕΕ. Μολονότι οι ψηφιακές δεξιότητες συμπεριλαμβάνονται πλέον σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες προσόντων της αρχικής ΕΕΚ, χρειάζεται να καταβληθούν πολλές ακόμα προσπάθειες για τη συνέχιση της ΕΕΚ, πολύ δε περισσότερο που έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων εντοπίζεται κυρίως στους ενήλικες. Για να συμβάλει στη μείωση του χάσματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοηθά τα κράτη μέλη να εντατικοποιήσουν τις πρωτοβουλίες ψηφιακής εκπαίδευσης και κατάρτισης με το Σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση 2021- 2027, το οποίο προετοιμάζει τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης για την ψηφιακή εποχή.

Δείτε, επίσης, το Ενημερωτικό Σημείωμα Η πανδημία Covid-19 μεταβάλλει τις ανάγκες για δεξιότητες και αλλάζει την όψη των αγορών εργασίας, ανατρέποντας τις αντιλήψεις και τις αναλύσεις μας του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (cedefop).

Πηγή: ΣΚΑΙ (skai.gr)
Πηγή: Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop)

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο